Siirry suoraan sisältöön

Venelainalla unelmasta totta

Veneilyn suosio kasvaa ja jo joka viidennellä suomalaisella on vene. Yksittäisenä hankintana vene voi olla kallis, mutta unelman toteuttamiseen voi saada lainaa.

Joka viidennellä suomalaisella on vene.

Viulisti Mikko Pesonen teki veneunelmasta totta myymällä asuntonsa ja asettumalla vuokralle. Kolmisen vuotta sitten Hollannista tuli lähetys, joka teki viulisti Pesosesta hyvin onnellisen miehen. Kyse ei ollut tavallisesta postipaketista, vaan 11-metrisestä teräsveneestä. Sellaisesta Pesonen oli unelmoinut jo kauan. 

”Hidas matkavene”, luonnehtii Pesonen venettään. 

Pesosen unelman toteuttamista helpotti elämänmuutos: hän jäi eläkkeelle Helsingin kaupunginorkesterista ja myi asuntonsa.

”En ostanut uutta asuntoa, vaan veneen.”

Hän asuu puolet vuodesta vuokralla, puolet uudessa veneessään.

Venemessuilla haaveilua ja ostoaikeita

Vaikka keskitalven tuiverruksessa veneen hankinta voi tuntua kaukaiselta ajatukselta, Helsingissä helmikuussa järjestettävät Venemessut saa veneilyn ystävät liikkeelle. Messuilla käydään haaveilemassa, mutta myös ostotarkoituksella.

Venealan keskusliiton toimitusjohtajan Jarkko Pajusalon mukaan suomalaiset ovat tilastollisestikin veneilykansaa.
"Suomessa on eniten veneitä maailmassa väkilukuun suhteutettuna", Pajusalo kertoo.

Traficomin arvion mukaan Suomessa oli vuonna 2017 yli miljoona venettä, eli peräti joka viidennellä suomalaisella on vene. Suurin osa suomalaisten veneistä on edelleen pieniä mökkiveneitä, mutta venerekisterissäkin oli vuoden 2018 lopussa jo 214 000 venettä. Rekisteriin merkitään yli 5,5 metrin pituiset tai yli 20 hevosvoiman moottorilla liikkuvat veneet.

Lainaa myös veneen ostoon

Pajusalon mukaan veneily on tuhansien järvien ja mökkien maassa koko kansan harrastus. "Tällä hetkellä myös vapaa-ajan kalastus on vahvassa nousussa ja veneitä myydään yhä enemmän nimenomaan heittokalastukseen suunniteltuina versioina."

Veneiden hintahaitari on suuri. Soutuveneen voi saada muutamalla sadalla eurolla, kun kalleimmista voidaan pyytää jopa miljoonia.

Autolaina on yleisesti tunnettu käsite. S-Pankin lainojen kehityspäällikkö Päivi Huttunen sanoo, että myös veneen hankintaa varten on mahdollista ottaa lainaa.

Erona on, että perinteisessä autorahoituksessa auto toimii yleensä vakuutena.

“Lainan ensisijaisena edellytyksenä on, että hakijalla on säännölliset tulot ja riittävä lainan takaisinmaksukyky eikä maksuhäiriömerkintöjä.”

“Venelaina on mielestäni ihan luonnollinen tapa rahoittaa isompi hankinta”, Huttunen toteaa.

Hänen mukaansa kulutusluoton hakeminen ei millään muotoa ole merkki huonosti hoidetuista raha-asioista. On luonnollista, että suurempiin hankintoihin tai yllättäviin menoihin haetaan rahoitusta kulutusluotolla.

Kustannusten jaksottaminen pidemmälle ajalle antaa joustoa ja pienet kuukausierät mahdollistavat sen, että rahaa jää myös muuhun elämiseen.

Mikko Pesosen mielessä väikkyvät jo kesän venereissut. Tarkoitus on pysyä Itämerellä ainakin niin kauan kuin poika on vielä kouluikäinen. Myöhemmin veneen kokka saattaa kääntyä kohti eteläisempiä vesiä.

“Saaristomeri on kuitenkin ihan paras paikka.”

 

Veneen rahoitukseen sopii hyvin S-Laina, jota voit hakea kätevästi verkossa 5 000–50 000 euroa, ilman vakuuksia tai takaajaa.

Laske S-Laina-laskurilla tarpeisiisi sopiva laina

 

 

Lähde: Traficom:  Veneilytutkimus 2017 ja Vesikulkuneuvojen kantatilasto 2018

Ovatko yhteystietosi ajan tasalla?

Päivitä yhteystietosi S-mobiilissa tai osoitteessa s-käyttäjätili.fi. Samalla voit antaa sähköisen markkinointiluvan ja pysyt ajan tasalla palveluistamme ja asiakasomistajaeduistamme.

Kirjaudu S-käyttäjätilille ja päivitä yhteystiedot: 

Päivitä tiedot


Asiakasomistajuus-osiossa voit päivittää markkinointiluvat: 

Päivitä markkinointiluvat