Siirry suoraan sisältöön

Syksyllä valmistuva opiskelija Lassi Onne: ”Luotan lainan takaisinmaksukykyyn”

Heinolasta kotoisin oleva Lassi Onne on ottanut opintolainaa lähes koko opintojen ajaksi. Hän on tarvinnut lainaa ihan arkiseen elämiseen.

Lassi Onne kertoo elävänsä melko säästeliäästi.

 
Artikkeli on julkaistu Yhteishyvässä 4/2022.

 

Lue myös: Opintolaina helpottaa opiskelijan arkea

Näin Lappeenrannassa opiskeleva Lassi Onne kertoo omasta taloudestaan:

”Opiskelen kuudetta vuotta energiatekniikkaa Lappeenrannan–Lahden teknillisessä yliopistossa. Opinnoistani on jäljellä yksi kurssi ja diplomityö. Tarkoitukseni on valmistua syksyn aikana.

Olen ollut töissä opintojen aikana ainoastaan parina kesänä, sillä olen keskittynyt opintojen ohella harrastuksiin. Toimin aktiivisesti opiskelijajärjestöissä ja olen kuulunut muun muassa ylioppilaskunnan hallitukseen.

Harrastuksiini kuuluu esimerkiksi kyykkä, jota Lappeenrannassa harrastetaan ympäri vuoden.

Olen ottanut opintolainaa lähes koko opiskelujen ajaksi. Korko on ollut viime vuosina hyvin edullinen.

Luotan siihen, ettei lainan takaisinmaksussa tule vaikeuksia, sillä alallani on hyvät työllisyysnäkymät. Kaikki täältä valmistuneet ovat tietääkseni saaneet nopeasti työpaikan. Energiatekniikkaa opiskelleita työllistävät muun muassa voimalaitokset ja konsulttiyritykset.

Olen tarvinnut lainaa elämistä varten. Lainan varassa eläminen ei ihan hirmuisesti mieltä lämmitä. Onneksi meillä Suomessa ei kuitenkaan ole isoja korkeakoulujen lukukausimaksuja. Se suurentaisi lainapottia entisestään.

Osa opiskelijoista on yhdistänyt opinnot ja työnteon. Silloin he ovat pystyneet siirtämään sijoituksiin koko opintolainamäärän. Jotkut hoitavat opintojaan etänä työpaikkakunnaltaan.

Onnekseni Lappeenrannassa vuokrien hinnat ovat kohtuulliset. Asun LOAS:in eli Lappeenrannan seudun opiskelija-asuntosäätiön pienessä kaksiossa yliopiston kampuksella.

Elän melko säästeliäästi ja esimerkiksi syön kampuksen ruokalassa.

Kampuksella on käytännössä kaikki tarpeellinen ruokakauppaa myöten, joten täältä ei välttämättä tarvitse poistua pitkiin aikoihin mihinkään.

Olen kotoisin Heinolasta, mutta viihdyn Lappeenrannassa hyvin. Olen kuitenkin valmis muuttamaan valmistumisen jälkeen töiden perässä muualle.”

Opintolaina

Valtion takaamalla opintolainalla voit rahoittaa opiskelijaelämäsi menot, jos opintoraha ja asumistuki eivät yksin riitä. Voit hakea lainaa verkossa.

NÄIN HAET OPINTOLAINAA

Ovatko yhteystietosi ajan tasalla?

Päivitä yhteystietosi S-mobiilissa tai osoitteessa s-käyttäjätili.fi. Samalla voit antaa sähköisen markkinointiluvan ja pysyt ajan tasalla palveluistamme ja asiakasomistajaeduistamme.

Kirjaudu S-käyttäjätilille ja päivitä yhteystiedot: 

Päivitä tiedot


Asiakasomistajuus-osiossa voit päivittää markkinointiluvat: 

Päivitä markkinointiluvat