Siirry suoraan sisältöön

Puhutaan rahasta – ja unelmista

S-Pankin Massitreffeillä puhuttiin avoimesti rahasta, sijoittamisesta ja säästämisestä. Breakdance-guru ja yrittäjä Johannes Hattunen alias Hatsolo ja Tickle Your Fancystä tunnettu lifestylebloggaaja Sara Vanninen siivittivät rennon tilaisuuden tunnelmaa kertomalla oman yrittäjätarinansa ja avaamalla suhdettaan rahaan. 

Massitreffeillä kuuntelemme, millaisia tarpeita nuorilla on taloutensa hoitamiseen ja esimerkiksi tulevaisuuteen varautumiseen. Tilaisuudessa pohditaan mielenkiintoisten puhujien ja heidän elämäntarinoidensa kautta nuoria askarruttavia rahaan ja talouteen liittyviä asioita, kuten oman talouden hallintaa, elämän, uran ja unelmien rahoittamista sekä tulevaisuuteen varautumista.

Breakdancen mestari ja yrittäjä Johannes ”Hatsolo” Hattunen kertoi S-Pankin Massitreffeillä oman yrittäjätarinansa. Breakdance-tanssija hänestä tuli aikaan siksi, että opettaja ei uskonut pojan pystyvän puhumaan julkisesti. ”Juuri tulin pitämästä motivaatiopuhetta isosta tilaisuudesta”, hän kertoo virnuillen.

Tickle Your Fancy -blogin Sara Vanninen kertoi varautuvansa tulevaisuuteen säästämällä joka kuukausi ”isomman köntin” kahdeksaan eri rahastoon.

Tuoteryhmäpäällikkö Annika Pohtila S-Pankista toi Massitreffeille säästämisen ja sijoittamisen näkökulmaa. 

Jututimme tilaisuudessa Perttua, Inkaa ja Sebastiania – lue alta heidän mietteitään.

Perttu Pölönen, 22

yrittäjä, opiskellut säveltämistä Sibelius Akatemiassa ja teknologiaa Piilaaksossa

1. Mikä talousasia on elämässäsi pinnalla?

Raha kyllä mietityttää, sillä yrittäjän arki ei ole maailman varmin taloudellinen olotila enkä ole erityisen perehtynyt talousasioihin. Olen kasvuyrittäjä, ja yrityksessäni on kiinni monen tahon rahaa, mikä tuo myös paineita raha-asioiden ymmärtämiseen.

2. Saitko Massitreffeiltä oivalluksia?

Oivalsin, että kannattaa olla avoin uusille asioille ja uskaltaa käyttää rahaa myös haaveiden toteuttamiseen. Raha tekee meistä monesta todella varovaisia, mutta unelmiakin on tärkeä tavoitella.

3. Mitä toivot pankiltasi?

Olisi hyvä, jos voisi kysyä ihan vapaasti tyhmiäkin kysymyksiä ja joku selittäisi vaikka, mitä henkilötakaus ihan oikeasti tarkoittaa. Välillä tunnen itseni epävarmaksi pankin kanssa asioidessani, koska en ole niin perillä kaikesta. Toivoisin pankilta sellaista viestiä, että minusta välitetään eikä raha-asioita tarvitse pähkäillä yksin.

4. Mihin käyttäisit ylimääräisen massin juuri nyt?

Lähtisin matkalle! Tai jos ylimääräistä olisi vain vähän, vaikka kymmenen euroa, käyttäisin sen museolippuun ja hankkisin lisää inspiraatiota elämääni.

Toivoisin pankilta sellaista viestiä, että minusta välitetään eikä raha-asioita tarvitse pähkäillä yksin.

Inka Wirman, 25

tapahtumatuottaja, kauppatieteiden maisteri

1. Mikä talousasia on elämässäsi pinnalla?

Mikään ei ole kovin pinnalla nyt. Välillä pohdin, millaisia tilejä kannattasi olla ja miten voisin säästää. En esimerkiksi ole kovin hyvin perillä sijoittamisesta, vaikka olen opiskellut kaupallista alaa.

2. Saitko Massitreffeiltä oivalluksia?

Toivottavasti Hatsolon into tarttuu! Olen tosin rationaalisempi ja tarkempi rahan käyttäjä kuin Hatsolo, joka kertoi pistävänsä välillä tilit sileiksi unelmiaan tavoitellessaan.

3. Mitä toivot pankiltasi?

Pankilla tuntuu olevan käsitys, että asiakkaat ymmärtävät raha-asioita paremmin kuin ymmärtävätkään. Ylipäänsä pankit voisivat ottaa ihmisten erilaisia elämäntilanteita paremmin huomioon. Palveluihin voisi myös sisällyttää enemmän faktatiedon jakamista. Palveluitakin voisi meille asiakkaille tarjota aktiivisemmin: esimerkiksi minulle on tarjottu rahastoja muiden pankkiasioiden lomassa mutta ei erikseen.

4. Mihin käyttäisit ylimääräisen massin nyt?

Asuntosäästämiseen käyttäisin rahaa, jos olisi paljon ylimääräistä. Ehkä voisin käydä jossain reissussakin.

Sebastian Palomäki, 24

tapahtumatuottaja, opiskellut kauppatieteitä ja pyrkii oikeustieteelliseen

1. Mikä raha-asia on pinnalla?

Olen säästänyt ja sijoittanut muutaman vuoden itsenäisesti. Minulla on koko ajan tietty summa jossain sijoituksessa kiinni niin, että saan sen myös hätätilassa käyttööni. Tarvitsen todennäköisesti näitä sijoitussäästöjä tulevaa opiskelua varten, koska opintotukikuukausia ei taida olla enää kovin monta jäljellä. Sijoitan myös sillä ajatuksella, että sitten joskus, kun ostan asunnon, minulla on säästöosuus valmiina.

2. Saitko Massitreffeiltä oivalluksia?

Omassa tekemissä kannattaa olla fokus, jota kohti mennään. Olen aika samanlainen rahankäyttäjä kuin Hatsolo eli kestäisin ihan hyvin jonkin aikaa sen, että tilillä on nolla euroa tavoitellessani unelmaani.

3. Mitä toivot pankiltasi?

Tällä hetkellä minulla ei ole ihmeempiä toiveita. Siinä vaiheessa, kun haluan ostaa asunnon, tarvitsen pankista lainaa.

4. Mihin käyttäisit ylimääräisen massin juuri nyt?

Sijoittaisin sen osakkeisiin ja korkorahastoihin. Jos ylimääräistä olisi tosi paljon, ostaisin asunnon.

Ovatko yhteystietosi ajan tasalla?

Päivitä yhteystietosi S-mobiilissa tai osoitteessa s-käyttäjätili.fi. Samalla voit antaa sähköisen markkinointiluvan ja pysyt ajan tasalla palveluistamme ja asiakasomistajaeduistamme.

Kirjaudu S-käyttäjätilille ja päivitä yhteystiedot: 

Päivitä tiedot


Asiakasomistajuus-osiossa voit päivittää markkinointiluvat: 

Päivitä markkinointiluvat