Siirry suoraan sisältöön

Kun lapsi muuttaa pois kotoa

Syksyn tullen monessa perheessä on edessä haikea hetki, kun oma lapsi muuttaa pois kotoa ensimmäisen kerran. Haikeuden lisäksi ilmassa voi olla myös huolta siitä, miten nuori pärjää. Olenko osannut antaa tarpeeksi vahvat eväät itsenäiseen elämään? 

Nuoren itsensä kannalta hetki on useimmiten jännittävä, jopa odotettu. Jos kyseessä on muutto kokonaan uudelle paikkakunnalle esimerkiksi opiskelupaikan takia, on as­kel vielä konkreettisempi ja kysymyksiä paljon. Minkälaista opiskelijaelämä on? Löydänkö kavereita? Miten rahani riittävät elämiseen?

Opiskelu- tai työpaikan varmistuttua on ensimmäinen haaste löytää sopiva asunto. Tyypillinen valinta on soluasunto tai pieni vuokrayksiö. Harva tulee edes ajatelleeksi asunnon ostamista: ei kai opiskelijalla ole sellaiseen varaa eikä asuntolainaan voi sitoutua vielä parikymppisenä?

Omistusasunto voi olla varteenotettava vaihtoehto myös opiskelijalle, jos opintolainan lisäksi on myös muita tuloja."

Omistusasuminen voi kuitenkin olla varteenotettava vaihtoehto myös opiskelijalle, jos suunnitelmissa on käydä opiskelun ohessa töissä ja lainan saamiseksi on riittävästi vakuuksia esimerkiksi vanhemmilta. Vuokrat ovat varsinkin pääkaupunkiseudulla sen verran kalliita, että asumiskustannukset eivät välttämättä nouse vuokralla-asumista korkeammaksi. Erona on, että asuntolainan lyhennykset päätyvät viime kädessä omaan taskuun, toisin kuin vuokramaksu.

Asumismuodosta riippumatta tärkeintä on huolehtia, että omat tulot ja menot ovat tasapainossa. Asumiskulujen lisäksi rahaa pitäisi riittää myös muun muassa ruokaan, bussi- ja junalippuihin, harrastuksiin sekä sähkö- ja vesilaskuihin.

Pankista kannattaa kysyä rohkeasti neuvoa asumiseen ja omaan taloudenhoitoon liittyvissä asioissa. Kun nämä asiat ovat kunnossa, säästyy aikaa siihen kaikkein tärkeimpään – opiskeluun ja elämiseen.

Tsemppiä kaikille ensimmäiseen omaan kotiin muuttaville. Ja heidän vanhemmilleen!

Raija

Raija Gynther on S-Pankki-konsernin viestintäjohtaja.

 

Lue lisää S-Asuntolainasta

Lue lisää S-Opintolainasta

 

Ovatko yhteystietosi ajan tasalla?

Päivitä yhteystietosi S-mobiilissa tai osoitteessa s-käyttäjätili.fi. Samalla voit antaa sähköisen markkinointiluvan ja pysyt ajan tasalla palveluistamme ja asiakasomistajaeduistamme.

Kirjaudu S-käyttäjätilille ja päivitä yhteystiedot: 

Päivitä tiedot


Asiakasomistajuus-osiossa voit päivittää markkinointiluvat: 

Päivitä markkinointiluvat