Siirry suoraan sisältöön

Himosaunoja ja hiljaisuuden rakastaja – Tällainen on suomalainen mökkeilijä

Suomalainen rakastaa hiljaisuutta, myös mökillä. Mutta mikä on ihaninta mökkeilyssä ja mitkä asiat ärsyttävät eniten? S-Pankin viime kesänä Kantarilla teettämä Suuri Mökkikysely paljastaa, millainen on suomalainen mökkeilijä. 

Varustelutason halutaan vastaavan omaa kotia, koska mökillä vietetään nykyään yhä pidempiä aikoja.

Metelöinti ja jatkuva ihmisten kanssa seurustelu nostavat monien niskakarvat pystyyn. Peräti 90 prosenttia on sitä mieltä, että mökillä parasta on oma rauha ja perheen kanssa vietetty aika, hiljaisuus ja luonnonläheisyys.

”Arki on hektistä ja työpainotteista. Moni kaipaa selkeän irtioton arjesta. Luonnon helmassa ei ole jatkuvana tulvana ärsykkeitä”, luonnehtii S-Pankin kehityspäällikkö Päivi Huttunen.

Joka toinen kyselyyn vastanneista ei pidä mökkinaapureista ja joka kolmannelle ilmoittamatta paikan päälle tupsahtavat kumminkaimat ovat ahdistava ajatus. Lisäksi kolme viidestä viihtyy mökillään erinomaisesti myös täysin yksin.

”Mökille saatetaan jopa lähteä ennen muuta perhettä ja näin maksimoida oma aika lähes retriitinomaisesti”, Huttunen nauraa.

Mitä suomalainen oikein tekee mökillä?

Siinä missä aiempina vuosikymmeninä mökit olivat usein varsinaisia työleirejä, nykyään mökeiltä haetaan kiireetöntä olemista ilman velvoitteita. Peräti 86 prosenttia kertoi, että rentoutuminen on ykkösprioriteetti. Rentoutumisen ohella mökillä saunotaan, paljon. Lähes 90 prosentin mielestä sauna on mökillä ehdoton ja neljä viidestä rakastaa löylyn lämpöä.

Ruuat valmistetaan mieluusti avotulella: neljä viidestä grillailee mielellään mökillään. Noin 60 prosenttia vastanneista kertoi, että lisäksi kalastavat, sienestävät ja marjastavat mökillään. Noin puolet vastanneista puolestaan tykkäävät puhdetöistä ja nikkaroivat.

Mökkeilyn ikävin puoli ovat hyttyset, paarmat ja muut ötökät. Lähes 90 prosenttia ilmoitti inhoavansa niitä. Ötököiden lisäksi häiritsevä meteli, pörinä ja pärinä pilaavat mökki-idyllin. Kaksi kolmesta ei pidä vesiskoottereiden tai moottoriveneiden äänistä.

Mökeiltä halutaan mukavuutta

Mukavuus on päivän sana. Vain joka kymmenes innostuu alkeellisista olosuhteista mökillä. Neljä viidestä haluaa mökilleen vähintään jääkaapin ja 80 prosentin mielestä sähköt ovat mökillä oleelliset. Vajaa puolet haluaa mökilleen sisävessan.

Päivi Huttusen mukaan nykyään halutaan ennen kaikkea elämisen helppoutta.

”Varustelutason halutaan vastaavan omaa kotia, koska mökillä vietetään yhä pidempiä aikoja. Esimerkiksi laajakaista mökillä on yli 50-vuotiaiden mielestä itsestään selvä asia”, hän kertoo.

Mökki ei enää välttämättä edes tarkoita perinteistä metsäpirttiä järven rannalla. Mökkeily on monimuotoistunut paljon. Enää ei ole vain yhtä tapaa mökkeillä.

”Yhä useampi kaipaa perinteistä poiketen sosiaalista kanssakäymistä. Aktiivimökkeily laskettelu- tai toimintakeskuksessa on yksi nouseva trendi. Moni on myös innostunut esimerkiksi vuokraamaan villan ulkomailta yhdessä ystäväporukan kanssa”, Huttunen pohtii.

Haaveiletko omasta mökistä? Tutustu S-Pankin mökkilainaan

Lue lisää Suuren Mökkikyselyn tuloksista

Ovatko yhteystietosi ajan tasalla?

Päivitä yhteystietosi S-mobiilissa tai osoitteessa s-käyttäjätili.fi. Samalla voit antaa sähköisen markkinointiluvan ja pysyt ajan tasalla palveluistamme ja asiakasomistajaeduistamme.

Kirjaudu S-käyttäjätilille ja päivitä yhteystiedot: 

Päivitä tiedot


Asiakasomistajuus-osiossa voit päivittää markkinointiluvat: 

Päivitä markkinointiluvat