Siirry suoraan sisältöön

Eläkkeellä tarkkaillaan taloutta ja terveyttä

Kari Rouhiainen on nauttinut eläkkeestä jo kolme vuotta - ja sen huomaa. 

Rouhiainen säästää Lontoon matkoja ja kodin laitehankintoja varten.

Kun Kari Rouhiainen, 66, jäi eläkkeelle kolme vuotta sitten, oli kuin taakka olisi pudonnut hartioilta. Aikaa jäi ulkoiluun ja kotitöihin, mutta ennen kaikkea hän pääsi muuttamaan. Rouhiainen asui toimittajan työnsä vuoksi 20 vuotta yksiössä Keski-Suomessa, vaikka sydän on aina ollut Helsingissä elämänkumppanin Ullan luona. Eläkkeelle siirryttyään Rouhiainen palasi saman tien pääkaupunkiin ja vaihtoi autoilun pyöräilyyn. 

Tutkittua taloutta

Eläketurvakeskuksen tuoreen tutkimuksen mukaan eläkeläisten tulot ovat kasvaneet, etenkin koska työeläkejärjestelmä on saavuttanut täyden karttumisajan. Silti eläkeläisten eriarvoisuus on kasvanut, vaikkakin vähemmän kuin työikäisillä. 

Eläkeikäisten merkitys kuluttajina kasvaa, kun suuret ikäluokat jäävät pois työelämästä. Eläkeikäisiä on tällä hetkellä reilu neljännes väestöstä. Vuonna 2030 heitä on jo joka kolmas. Tutkimuksen mukaan nykyään kulutetaan eniten juuri eläkkeen kynnyksellä, 55–59-vuotiaana. Nousu on ollut huima, sillä 30 vuotta sitten kulutettiin eniten parhaassa työiässä, 40–44-vuotiaana.

Toisaalta työssäkäyvät kuluttavat nykyään tasaisemmin koko työiän ajan, eikä varsinaista kulutushuippua synny. Myös eläkeläisten ja työikäisten kulutusrakenne on samankaltaistunut. Asumis- ja liikennemenojen osuus kuluista on kasvanut ja elintarvikkeiden puolestaan laskenut.

Rouhiaiselle jää eläkkeestä käyttöön lähes saman verran kuin palkasta jäi. Tilannetta tasoittaa se, että autoiluun liittyvät kulut jäivät pois. Asumismenot ovat pysyneet melko lailla samana, sillä Helsingissä Ullan kanssa saa yhteisen asunnon samalla rahalla kuin Keski-Suomessa sai yksiön.

Aikaa itselle

Eläkkeelle jäämisen jälkeen Rouhiaisen fyysinen kunto on noussut huomattavasti. Miehen painokin on pudonnut vajaassa kolmessa vuodessa reilut 30 kiloa. Journalistin hektisen työrytmin jälkeen sielu lepää metsäretkillä. Metsäretket ovat myös huokea harrastus.

Kulutuksen tarkkailuun Rouhiainen käyttää kahta eri tiliä. Yhtä hän käyttää elintarvikkeisiin, toista muihin kuluihin ja hankintoihin.

Tutkimuksen mukaan eläkkeellä kiinnitetään enemmän huomiota ruokaostoksiin. Ruoan valmistamiseen jää enemmän aikaa. Ravinnon laatu paranee ja valmisruoat jäävät paitsioon.

Kodin menot pysyvät kohtuullisina, kun pitää vanhoista ja hyvistä huonekaluista huolta. Kirvesmiehen poikana Rouhiainen osaa hyödyntää kädentaitojaan.

”Liimaa ja lakkaa, niin ei tarvitse ostaa uutta”, Rouhiainen neuvoo.

Rahaa jää säästöön

Vaikka työ- ja eläkeikäisten kulutustottumukset ovat samanlaistuneet, eläkeikäiset säästävät tutkitusti edelleen enemmän. Rouhiainen säästää Lontoon matkoja ja kodin laitehankintoja varten. Lontoon matkaa odotetaan aina innolla, sillä sinne mennään tapaamaan lapsenlapsia.

Rouhiaisen säästämishalu kasvaa pikkuhiljaa. Hän toivoo, että säästäminen ja piensijoittaminen tehtäisiin houkuttelevammaksi. Liian vakavasti säästämistä hän ei kuitenkaan ota.

”Penni venyy kunnes lohkeaa. Sen jälkeen odotellaan uusia pennejä”, Rouhiainen nauraa.

Yksi huono puoli eläkkeelle jäämisestä Rouhiaiselle tulee mieleen.

”Pitkäaikaiset työkaverit ovat Keski-Suomessa. Onneksi junien ja bussien hinnat ovat tulleet alaspäin kilpailutuksen myötä”, hän kertoo.

Muutoin eläkkeelle siirtyminen oli erinomainen asia.

”Jos olisin tämän tiennyt, olisin jäänyt eläkkeelle heti toimittajakoulusta”, Rouhiainen virnistää. 

 

Tule S-Pankin asiakkaaksi

Ovatko yhteystietosi ajan tasalla?

Päivitä yhteystietosi S-mobiilissa tai osoitteessa s-käyttäjätili.fi. Samalla voit antaa sähköisen markkinointiluvan ja pysyt ajan tasalla palveluistamme ja asiakasomistajaeduistamme.

Kirjaudu S-käyttäjätilille ja päivitä yhteystiedot: 

Päivitä tiedot


Asiakasomistajuus-osiossa voit päivittää markkinointiluvat: 

Päivitä markkinointiluvat