Siirry suoraan sisältöön

Jos lainan lyhentäminen aiheuttaa ongelmia, toimi näin

Inflaatio ja viime kesänä alkanut korkojen nopea nousu tuli yllätyksenä monille asunto- ja opintolainan lyhentäjille. Lue asiantuntijamme Annemari Airaksisen vinkit siihen, mitä voit tehdä, jos lainojen lyhentäminen tuottaa ongelmia.

Korkojen nousu näkyy lainan kuluissa sitä mukaa, kun lainan kohdalle osuu korontarkistuspäivä. Oman lainasi korontarkistuspäivän ja käytössä olevan koron näet S-Pankin verkkopankissa tai S-mobiilissa Lainat-osiosta löytyvistä lainan tiedoista. 

S-Pankin kehityspäällikkö Annemari Airaksinen antaa askelmerkit siihen, mitä tehdä, jos lainan lyhennysten kanssa on vaikeuksia. 

  1. Älä jää yksin, vaan ota yhteyttä pankkiin. Asiaa ei tarvitse arkailla, on tavallista ja luonnollista olla yhteydessä pankkiin, jos lainojen lyhentämisessä on haasteita. Ottamalla yhteyttä pankkiin, voit saada asiantuntijalta apua siihen, mitä lainallesi on mahdollisesti tehtävissä.

  2. Mieti, hyötyisitkö lainan uudelleenjärjestelystä. Voit hakea lyhennysvapaata asuntolainaan ja opintolainaan. Asuntolainan osalta kannattaa ensin tarkistaa verkkopankista, onko sinulla lyhennysvapaata automaattisesti käytettävissä. Jos ei, voit lähettää S-Pankille viestin verkkopankissa. Opintolainaan lyhennysvapaata haetaan lähettämällä viesti verkkopankissa.  

    Maksuohjelman muutos, kuten laina-ajan pidennys tai lyhennystavan muutos, ovat myös mahdollisia, mutta opintolainaan vain niin pitkäksi aikaa, kuin valtiontakaus on voimassa.

    Jos sinulla on paljon asuntolainaa, voit harkita lainan jakamista kahteen osaan siten, että puolet lainasta on sidottu kiinteään korkoon ja puolet euribor-korkoon. Asiantuntijamme kertovat mahdollisuuksista tarkemmin ja auttavat löytämään sinulle sopivimman ratkaisun eri vaihtoehdoista. Mahdollisuus lainan muutoksiin arvioidaan aina tapauskohtaisesti ja muutoksista veloitetaan palveluhinnaston mukainen maksu.
     
  3. Käy läpi oma taloutesi ja aseta menot tärkeysjärjestykseen. Mieti omia kulutustottumuksiasi, voisitko kenties luopua joistakin usein toistuvista menoista, jotka eivät ole aivan välttämättömiä. Onko sinulla käytössä monia suoratoistopalveluita tai käytkö usein ulkona syömässä? Pienistä puroista kertyy yllättävän suuriakin menoja, jos niihin ei kiinnitä huomiota. 

Mitä aikaisemmin reagoit lainojesi korkomuutosten vaikutuksiin, sen parempi. Airaksinen rohkaisee kääntymään ajoissa pankin puoleen ja vakuuttaa, että pankissa kyllä ymmärretään, että elämässä tulee muutostilanteita eteen. Nopeimmin saat yhteyden asiakaspalveluun verkkopankin chatissa tai lähettämällä viestin verkkopankissa tai S-mobiilissa. Tavoitat asiantuntijamme myös puhelimitse. 

Lue lisää S-Pankin asuntolainasta

S-Pankin lainalaskurilla voit tarkistaa, miten korkomuutos vaikuttaa asuntolainasi lyhennyserään