Siirry suoraan sisältöön

S-Pankin korttitilastot: Koronavuosi näkyi suomalaisten arjessa – verkkokauppa yhä suositumpaa

19.1.2021

Poikkeuksellinen koronavuosi 2020 vaikutti merkittävästi suomalaisten korttiostoihin. Rajoitusten myötä rahaa käytettiin normaalia enemmän ruokakauppoihin ja kodin laittamiseen. Verkkokauppa kasvatti edelleen suosiotaan vuoden loppua kohden. Erityisesti digitaalisten viihdepalvelujen korttiostot lisääntyivät vuodenvaihteessa. Korona näkyi selvästi myös ABC-huoltoasemilla ja liikenteessä.

S-Pankin S-Etukortti Visa -korttien käyttötilastoista selviää, että korona muutti suomalaisten arkea vuonna 2020. Kevään koronarajoitukset vähensivät erityisesti matkailuun, ravintoloihin ja liikkumiseen käytettyä rahamäärää. Huhtikuussa korteilla maksettiin ravintoloissa 65 prosenttia ja joukkoliikenteessä jopa 67 prosenttia vähemmän kuin edellisvuonna samaan aikaan.

"Koronakriisi vaikutti eri toimialoihin eri tavoin. Rajoitusten myötä esimerkiksi ulkona syöminen ja matkailu vähenivät merkittävästi. Lisääntynyt kotona vietetty aika kasvatti ruokakauppoihin ja kodin laittamiseen kohdistuvia korttiostoja edellisvuoteen verrattuna", sanoo S-Pankin korttien tuoteryhmäpäällikkö Marketta Lundell.

Loppuvuodesta korttimaksuissa nähtiin piikki ylöspäin muutamilla pienemmillä toimialoilla. S-Etukortti Visoilla maksettiin kukkakaupoissa marras-joulukuussa yli 30 prosenttia enemmän kuin vuotta aiemmin. Myös liikuntapalveluihin, kuten laskettelukeskuksiin käytetty rahamäärä kääntyi pieneen kasvuun joulukuussa koko syksyn jatkuneen laskun jälkeen.

Maksamisen ja ostamisen tavat muuttumassa

Korona vaikutti myös maksutapoihin. Lähimaksamisen osuus pankkikorttiostoista kasvoi keskimäärin 10 prosenttiyksikköä vuoden 2020 aikana. Tällä hetkellä noin 70 prosenttia kaikista pankkikorttiostoista tehdään lähimaksulla. Verkkokauppojen suosio on kasvanut jatkuvasti ja vuoden 2020 lopussa verkkomaksuja tehtiin S-Pankin korteilla lähes 30 prosenttia edellisvuotta enemmän. Korttiostot digitaalisissa palveluissa kuten Netflixissä lisääntyivät voimakkaasti vuodenvaihteen lähestyessä.

"Korona on vauhdittanut verkkokauppamyyntiä myös monilla sellaisilla toimialoilla, joilla sen osuus ei aiemmin ole ollut merkittävä. Esimerkiksi ruuan verkkokauppa moninkertaistui viime vuonna ja kasvu varmasti jatkuu edelleen", Lundell kertoo.

Koronasta huolimatta S-Pankin korteilla tehtyjen ostojen kokonaismäärä euroissa kasvoi vuonna 2020.

Korona synnytti uusia palveluita huoltoasemilla

Kevään koronarajoitukset pakottivat myös ABC-ketjun miettimään uusia toimintamalleja, kun ravintoloiden toiminta rajattiin pelkästään mukaan otettavaan take away -myyntiin.

"Kehitimme pikavauhtia palvelun, jossa ruoan pystyy tilaamaan ja maksamaan ennakkoon ABC-mobiilisovelluksella ja tilaus toimitetaan suoraan omaan autoon", ABC-ketjun johtaja Harri Tuomaala kertoo.

Polttoaineen myynti jatkui keskeytyksettä rajoituksista huolimatta. Menekin arvioimiseksi ABC tekee Väyläviraston LAM-aineistoon perustuvaa liikennemäärien seurantaa viikoittain. Liikennetilastosta selviää, että huhtikuussa 2020 liikennettä oli koko Suomen tasolla yli 30 prosenttia edellisvuoden vastaavaa ajankohtaa vähemmän.

"Heinäkuun lomien aikaan liikenne palasi edellisvuoden tasolle suuressa osassa Suomea, mutta esimerkiksi Kaakkois-Suomessa palautuminen on ollut hitaampaa Venäjän liikenteen vähenemisen vuoksi. Syksyllä ei tullut kevään kaltaista romahdusta liikennemääriin, mutta joulukuussa liikennettä oli edelleen noin 10 prosenttia edellisvuotta vähemmän", Tuomaala kertoo.

 

Kortin käyttötiedot perustuvat S-Pankin S-Etukortti Visoilla tehtyihin maksuihin 1.1.–31.12.2020. S-Pankki julkaisee tilastoja kvartaaleittain. Yksittäisen käyttäjän tiedot ei ole tunnistettavissa tilastosta. S-Pankin asiakkailla on käytössään 2,4 miljoonaa S-Etukortti Visaa ja joka kymmenes suomalaisella pankkikortilla tehty ostos maksetaan S-Pankin kortilla. Tuoteryhmät on koostettu korttitapahtumien MCC-toimialakoodien (Merchant Category Code) perusteella.

Liikennetiedot perustuvat Väyläviraston avoimeen LAM-aineistoon ajalta 1.1.–31.12.2020. Tietoa tieliikenteestä kerätään liikenteen automaattisten mittausasemien (LAM) avulla. Ajoneuvohavainto syntyy, kun ajoneuvo ylittää mittauspisteen. Aktiivisia LAM-pisteitä on tällä hetkellä Suomessa noin 500.

S-Pankin korttitilastot (tammikuu 2021)

 

Lisätietoja:
S-Pankin viestintä, +358 50 573 5855, viestinta@s-pankki.fi