Siirry suoraan sisältöön

Näin teet remonttibudjetin, joka pitää

Kun suunnittelet kodin remontin huolella, tarkka budjetti syntyy siinä samalla ja säästyt kurjilta yllätyksiltä. Ota talteen asiantuntijan vinkit remontin budjetoimiseen.

Tarkka remonttibudjetti säästää hermoja ja kertoo, tarvitsetko lisärahoitusta. Ota rakentamisen ammattilainen  mukaan jo suunnitteluvaiheessa, niin loppuhintaan ei tule ikäviä yllätyksiä.

Kustannusarvio alkaa syntyä, kun lasket, miten paljon materiaaleja tarvitaan ja mitä ne maksavat."
  1. Päätä laajuus ja hintahaarukka. Pohdi, mitä remontoit – esimerkiksi pelkän kylpyhuoneen vai myös saunan – ja mitä tehdään. Vaihdetaanko vessassa pelkät lattialaatat vai myös kalusteet? Mieti pintaa syvemmältä: jos talosi on yli 20 vuotta vanha, kylpyhuone- ja keittiöremonttien yhteydessä voi olla järkevää uusia vesijohdot. Arvioi myös oman remonttisi hintahaarukka − esimerkiksi kylpyhuoneremontin voi tehdä niin 5 000 eurolla kuin 15 000 eurollakin. Talopeli.fi:ssä voit laskea rakentamisen kustannuksia, ja sivustosta on apua myös remontin budjetoinnissa. Urakkamaailma.fi:ssä pääsee tutustumaan remonttien hintoihin.
  2. Vertaile materiaaleja ja laske menekki. Kustannusarvio alkaa syntyä, kun lasket, miten paljon materiaaleja tarvitaan ja mitä ne maksavat. Materiaalivalinnoilla on suuri vaikutus loppuhintaan. Esimerkiksi tyylikkäitä seinälaattoja voi löytää jo 10 eurolla per neliö, kun taas erikoismallit voivat maksaa jopa 100 euroa neliöltä.

    Mittaa remontoitavan tilan materiaalitarpeet ja tee niistä itsellesi taulukko. Muista laskea mukaan myös vesieristeet, laastit ja muut pinnan alle jäävät tärkeät materiaalit.
  3. Tee tarkka suunnitelma ja kilpailuta urakka. Pilkuntarkka suunnittelu on tärkeää, jotta pystyt tekemään hyvän tarjouspyynnön: yleensä yllätykset remontin loppusummassa johtuvat siitä, että tarjouspyyntö ei ole tarpeeksi yksityiskohtainen. Suunnittele siis remontti – mieluiten ammattilaisen avustuksella – ja pyydä tarjouksia niin, että pääset lopulta valitsemaan vähintään kolmesta. Selvää säästöä syntyy, jos pystyt itse tekemään vaikkapa alkuvaiheen purkutöitä tai loppuvaiheen pintatöitä. Muista, että kun ostat työn yritykseltä, saat työstä kotitalousvähennystä.
  4. Huomioi asbestikartoituksen hinta. Laki määrää, että kaikkiin ennen vuotta 1994 rakennettuihin remonttikohteisiin täytyy tehdä asbestikartoitus. Kartoitus maksaa keskimäärin 300 euroa. Vain erikoisliike voi poistaa asbestia, ja työhön voi kulua useita tuhansia euroja.
  5. Tee urakkasopimus. Valitse budjettiisi ja tarpeisiisi parhaiten sopiva tarjous. Tarkista, että remonttifirma kuuluu ennakkoperintärekisteriin, jotta voit saada kotitalousvähennyksen.

    Tarkka tarjouspyyntö on hyvä pohja myös sopimukselle. Tärkeä pääsääntö on maksaa urakasta, ei tunneista. Kun arvioit urakkahinnan kohtuullisuutta, voit käyttää apuna työn neliöhintaa. Niitä löydät esimerkiksi rakennusfirmojen nettisivuilta. Esimerkiksi yhden laatoitusneliön hinta on 20–30 euroa, jos laatat tulevat asiakkaalta.

Jutun asiantuntija: neuvontainsinööri Timo Jokela, PRKK-Peruskorjaamisen ja Rakentamisen Kehittämiskeskus ry