Siirry suoraan sisältöön

Häpeä rahasta koskettaa lähes joka toista – asiantuntijan vinkit avoimempaan rahapuheeseen

Miltä tuntuu puhua rahasta? Tuore Talouden tabut -kysely paljastaa, että lähes puolet suomalaisista on joskus hävennyt taloudellista tilannettaan. Samaan aikaan rahasta puhumisesta on tullut aiempaa hyväksyttävämpää. S-Pankki haluaa olla mukana murtamassa rahatabuja ja tukemassa asiakkaitaan kohti huolettomampaa arkea. 

Lähes joka toinen suomalainen on joskus tuntenut häpeää taloudellisesta tilanteestaan, ja 14 prosenttia tuntee sitä usein. Taloudelliseen tilanteeseen liittyvä häpeä on yleisempää naisilla, kuin miehillä, ja rahahäpeä vähenee selvästi ikääntymisen myötä.  

”Eläkeiässä tulotasoon ja varallisuuteen liitetty status ei ehkä enää ole niin merkityksellinen asia. Toisaalta yli 70-vuotiaat ovat olleet työelämässä 1990-luvun laman aikana ja nähneet, että taloudelliset haasteet voivat kohdata ketä tahansa. Tämäkin saattaa suojata häpeän tunteelta”, pohtii S-Pankin valmennuspäällikkö Emilia Simola. 

 

Parempi taloustilanne, rahapuheen kuuleminen ja vahvemmat taloustaidot avaimia avoimuuteen

 

Neljännes kyselyn vastaajista arvioi, että avoimuutta raha-asioista edesauttaisi oman taloudellisen tilanteen paraneminen. Siitä, että kuulisi muiden puhuvan rahasta, olisi apua 15 prosentille ja lähes yhtä moni sanoo, että omien taloustaitojen vahvistaminen lisäisi avoimuutta.  

 

”Omien taloustaitojen vahvistaminen nousi esiin vahvemmin naisten vastauksissa, ja he myös pitivät rahaan liittyvän stigman vähenemistä tärkeämpänä kuin miehet. Toisaalta naiset myös juttelevat raha-asioista ystävien kanssa miehiä useammin. Keskustelu läheisten kanssa auttaa vähentämään taloudellista häpeää ja rikkomaan rahatabua”, Simola sanoo. 

 

Julkisesta rahapuheesta tuli hyväksyttyä 

 

Tabua rikkoo osaltaan myös julkisen rahapuheen muuttuminen hyväksyttävämmäksi. Yli puolet suomalaisista arvioi, että rahasta on nyt hyväksyttävämpää puhua julkisuudessa kuin ennen. Erityisen vahvasti tätä mieltä ovat alle 30-vuotiaat. 

 

”Tämä on hyvä suunta, ja toivomme, että rahatabun murtuminen jatkuu myös kodeissa ja kaveripiireissä. Hankalaan taloudelliseen tilanteeseen on myös saatavilla apua ja neuvoja. Me S-Pankissa pyrimme tekemään arjesta sujuvampaa ja mahdollistamaan tulevaisuuden suunnittelun ilman huolia aivan jokaiselle, pankkitilin saldoon katsomatta”, päättää Simola. 

 

S-Pankin vinkit avoimempaan rahapuheeseen 

  1. Aloita pienestä ja pidä kiinni rajoistasi myös rahakeskustelussa

    • Avoimuus alkaa arkisista hetkistä ja siitä, että jaat vain sen verran kuin itse haluat. Kerro läheiselle vaikkapa tavoitteestasi säästää kuukauden ajan. 
  2. Valitse sinulle turvallinen keskustelukumppani

    • Jos raha-asioista puhuminen tuntuu vaikealta, aloita sen kanssa, jonka kanssa tunnet olosi luontevaksi. Se voi olla ystävä, kumppani tai vaikka pankin asiantuntija. Aina se ei ole se kaikkein läheisin, vaan joskus vähän etäisemmän ihmisen kanssa voi olla helpompi puhua.
  3. Muista, että taloudelliset haasteet koskettavat lähes kaikkia jossain vaiheessa

    • Lähes puolet suomalaisista on tuntenut häpeää taloudestaan. Et ole yksin. Avoimuus vähentää kuormitusta ja auttaa löytämään ratkaisuja. 
  4. Puhu rahasta myös silloin, kun menee hyvin 

    • Avoin rahapuhe ei ole vain vaikeista tilanteista puhumista. Myös säästämisen onnistumisista, sijoituksista tai arjen oivalluksista kannattaa puhua – se madaltaa kynnystä keskustella myös haasteista. 
  5. Hyödynnä työkaluja ja asiantuntijoita 

    • Jos rahasta puhuminen tuntuu hankalalta, apua on saatavilla. Esimerkiksi S-Pankin asiantuntijat ja digitaaliset työkalut auttavat hahmottamaan omaa taloudellista tilannetta ja tavoitteita. Niiden perusteella voi olla helpompi avata rahakeskustelua myös läheisten kanssa. 

 

 

Lue lisää Talouden tabut -tutkimuksesta