Talouden kokonaisuus tärkeämpi
Valtosen mielestä asuntolainaa maksavien tai sitä harkitsevien kannattaa miettiä omaa talouttaan kokonaisuutena. Voi pohtia, mitkä asiat ovat itselle tärkeitä. Tekeekö pandemian jälkeen mieli matkustella? Millaiset omat kulutustottumukset ovat? Eihän tapana ole ottaa yllättäviin menoihin pikavippejä?
Myös kustannusten nousu kannattaa pitää mielessä. Energian hinta on noussut reippaasti. Moni on saanut jopa satoja euroja suuremman sähkölaskun kuin aiemmin. Myös bensamittarilla hintoja on kauhisteltu, ja ruoankin hinta nousee. Inflaatio on jo päässyt vauhtiin.
Lainan takaisinmaksua saattavat vaikeuttaa myös henkilökohtaiset tilanteet, kuten mahdollinen lomautusjakso, työttömyys tai avioero. Olisi viisasta miettiä etukäteen, mitä vaikeassa tilanteessa tekisi.
Valtonen korostaa, ettei hän halua maalata tulevaisuuden kuvia mustanpuhuviksi. Oma koti kannattaa hankkia silloin, kun sille on tarve eikä tehdä esimerkiksi korkojen noususta liian isoa peikkoa.
Joustoa lyhennysvapaasta
Yllättävät tapahtumat eivät automaattisesti tarkoita, että talous olisi perikadossa. Valtosella on tästä hyvä esimerkki.
”Ensiasunnon ostajat pyytävät lainalleen lyhennysvapaata erityisesti perhevapaiden takia. Asunnon osto tietää monelle uutta elämänvaihetta perheenlisäyksineen.”
Korona-aikaan lyhennysvapaita haettiin myös lomautusten takia. Lyhennysvapaa onkin yksi keino selvitä taloudellisesti äkillisestä ja ohimenevästä tilanteesta.
Osalle suomalaista on tärkeää pitää parin kolmen kuukauden palkkaa vastaavaa summaa jemmassa puskurina. Silloin esimerkiksi lyhyt työttömyysjakso ei sotke budjettia kovin pahasti. Toisilla kaikki, mikä tulee, myös menee. Asuntolainaneuvotteluissa jokainen joutuu käymään läpi omaa suhdettaan säästämiseen ja kuluttamiseen.
Valtonen on ilokseen huomannut, että yhä useampi suomalainen on ottanut tavakseen säästää samalla kun maksaa asuntolainaa takaisin.
Pieni puskuri tai jatkuvasti karttuva säästöpotti auttaa säilyttämään mielenrauhan, vaikka korot jonkun verran heiluisivat.