Siirry suoraan sisältöön

2022 – Paluu maanpinnalle

S-Pankki Näkemys on kuukausittainen päivitys maailman sijoitusmarkkinoiden tapahtumista ja tulevaisuuden näkymistä. Näkemyksessä kerrotaan, millä markkinoilla on parhaat tuottonäkymät ja miten eri markkinoita S-Pankin rahastoissa ja salkuissa painotetaan.

2021 on ollut suurten lukujen vuosi. Osakkeet ovat nousseet 25 %, maailman talous kasvaa lähes 6 % ja yritysten tulokset paranevat yli 50 %. Ensi vuonna maailma alkaa palautua normaalimpaan, ja samalla myös sijoittajat joutuvat tyytymään vähempään. Matalampi kasvu, korkeampi inflaatio ja vaisummat tuotot tiivistävät uuden vuoden näkymät.

”Makeaa mahantäydeltä” on ollut sijoittajien saldo viimeiseltä puoleltatoista vuodelta koronaromahduksen jälkeen. Mennyt vuosi on hellinyt kaikkia riskipitoisia sijoituksia. Niin osakkeet, kiinteistöt, kryptovaluutat kuin suuri osa muistakin sijoituskohteista on tuonut erinomaiset tuotot maailman talouden ja yritysten elpyessä. Vain korkosijoittajalle on jäänyt luu käteen ja tuotot nollan pintaan. Syksyn mittaan markkinoiden kovin veto on kuitenkin hyytynyt, ja liikkeet molempiin suuntiin ovat voimistuneet, kun kovan elpymisen sivuoireet ovat lisääntyneet. Syksy onkin esimakua siitä, mitä ensi vuonna on luvassa.

 

Ei elämää koronan jälkeen vaan koronan kanssa

Vuodet eivät ole veljiä keskenään ja siksi on selvää, että ensi vuonna kehitys ei näytä samalta kuin tänä vuonna. Sijoittajilla on edessä paluu maanpinnalle ja pienempiin lukuihin, niin kasvussa kuin tuotoissa.

Tulevan vuoden suuri teema on, miltä maailma näyttää pidemmän päälle. Valitettavasti edelleenkään ei voida puhua koronan jälkeisestä ajasta, vaan ennemminkin, miltä näyttää, kun olemme sopeutuneet elämään koronan kanssa. Tästä saatiin valitettavasti oppia jälleen marraskuun lopussa, kun uusin omikron-koronamuunnos heilutteli markkinoita. Omikron osoittaa, että riskit eivät ole hävinneet eikä koronaa ole taltutettu, mutta toisaalta melko maltilliset markkinareaktiot kertovat, että viruksen kanssa on jo totuttu elämään.

Ensi vuoden polkuja

Uuden vuoden markkinakehityksen arvailu on jokavuotinen perinne, vaikka vuosi todennäköisesti kuitenkin menee toisin kuin nyt arvellaan. Työ on silti tärkeää, sillä se auttaa varautumaan eteen tuleviin asioihin. Arvioitaessa voi miettiä, mitä on odotettavissa ja missä on riskejä nähtävissä. Yleensä riskeinä tarkastellaan vain negatiivisia yllätyksiä, mutta on hyvä miettiä myös, mistä positiiviset yllätykset voisivat kummuta.

Perusskenaario: Jos asiat menevät vuonna 2022 käsikirjoituksen mukaan, ensi vuonna on edessä vähittäinen laskeutuminen kestävämmän, mutta matalamman kasvun uralle. Talouskasvu hidastuu, mutta pysyy yhä kohtuullisen reippaana. Yritysten tulokset ovat kasvaneet tänä vuonna hurjasti, yli 50 %. Ensi vuonna lukemien odotetaan tippuvan yksinumeroisiksi, mutta sekin riittää tukemaan osakkeita korkosijoitusten tuottaessa olemattomasti. Inflaatio on pitkittyvää, mutta helpottaa vähitellen, joten keskuspankkien ei tarvitse painaa hätäjarrua, vaan maltillinen kiristystahti riittää.

Samanlaista osakemyötätuulta kuin tänä vuonna ei ole luvassa. Kasvun ja elvytyksen hidastuminen vievät pohjaa osakkeiden reippaalta nousulta. Vastatuuli taloushuolien muodossa nousee ajoittain, mutta puuskat ovat kuitenkin maltillisia, niin kauan kuin korot pysyvät alhaalla. Odotukset ja osakearvostukset ovat korkealla, mikä aiheuttaa heiluntaa ja pitää tuotot maltillisina.

Stagflaatio-skenaario: Jo kokonaan käytöstä poistetuksi luultu sana ”stagflaatio”, eli heikon talouden ja nousevien hintojen yhdistelmä, on kaivettu haudastaan tänä vuonna. Jättimäisen elvytyksen ja talouden rakennemuutosten, kuten työvoiman vähenemisen ja energiapulan, seurauksena kuluttajahinnat ovat nousseet tänä vuonna ympäri maailman, ja nousu uhkaa jatkua ensi vuonnakin. Jos keskuspankit joutuvat toden teolla taistelemaan inflaatiota vastaan korkoja nostamalla, velkavetoinen talouselpyminen on uhattuna. Tällöin edessä olisi talouden nopea hyytyminen, ja sen seurauksena osakkeiden kova alamäki. Tässä ympäristössä ei sijoitusmarkkinoilla olisi voittajia, vaan sijoittajat joutuisivat minimoimaan tappioitaan voittojen maksimoinnin sijaan.

Jatkuva auringonpaiste -skenaario: Toistakymmentä vuotta finanssikriisin jälkeen joka vuodenvaihteessa on mietitty, mikä voisi ensi vuonna mennä vikaan, ja kerta toisensa jälkeen on saatu positiivisia yllätyksiä, kun talous on selvinnyt kaikista takaiskuistaan. Entä jos ensi vuonnakin inflaatiopeikko helpottaa, korona saadaan nopeasti kuriin ja keskuspankit pitävät elvytyshanansa pyörimässä? Talous kukoistaisi ja osakkeet porskuttaisivat yhä ylöspäin. Koroista ei taaskaan olisi tuottoja luvassa, mutta muilla markkinoilla reipas nousu jatkuisi. Pitkällä aikavälillä riski olisi, että edessä olisi suuri ylilyönti arvostusten aina vain kiristyessä, mutta ensi vuoden juhlat voisivat yhä jatkua.

2022 teemat

Pää kylmänä ja odotukset maltillisina ovat hyvät lähtökohdat vuoteen 2022. Osakemarkkinoiden tuotot ovat olleet viime vuosina erinomaisia, mikä voi nostaa myös tulevat odotukset turhankin koviksi. Yksityissijoittajien tuotto-odotukset ovat nousseet markkinoiden mukana ja nyt monet luulevat normaalien tuottojen olevan pysyvästi kaksinumeroisia. Eivät ne ole, vaan ennen pitkää markkinat ja talous kohtaavat. Siten hidastuva talouskasvu rajoittaa osakkeiden nousua. Maltillinen tuotto on kuitenkin yhä tuottoa.

Odotamme markkinoiden normalisoituvan myös siinä suhteessa, että luvassa on sekä ylä- että alamäkiä. Tänä vuonna hyvän olon tunne on noussut, kun alamäet ovat jääneet vähiin. Marraskuun lopussa ilmestynyt uusin koronamuunnos ja USA:n keskuspankin myöntyminen siihen, että inflaatio-ongelma on toivottua pahempi, ovat terveitä muistutuksia siitä, että myös ikäviä yllätyksiä ja markkinalaskuja tulee. Siksi pidämme osakkeet salkuissamme toistaiseksi pienessä alipainossa odottamassa sijoittajatunnelmien paluuta maanpinnalle.

Vaihtoehtoisia ja vastuullisuutta

Sijoittamisen tavoitteena on tuottojen saaminen, ja kun niitä ei ainakaan korkomarkkinoilta ole luvassa, sijoittajat etsivät tuottoja muualta. Tästä vuodesta ensi vuoteen jatkuvia sijoitustrendejä onkin vaihtoehtoisten sijoituskohteiden lisääminen ja vastuullisuuden korostuminen. Osakepainoja on jo nostettu, joten nyt halutaan tuottoja muista lähteistä. Voittajia ovat tässä tilanteessa esimerkiksi erilaiset kiinteistösijoitukset (asuntojen lisäksi halutaan muitakin vaihtoehtoja) ja private equity -sijoitukset.

Suuri tuotto ei ole enää ainoa asia, jota sijoituksilta halutaan hinnalla mitä hyvänsä. Vastuullisuudesta on tullut sijoituksissa yhä enemmän arkipäivää, ja se ohjaa yhä useampia sijoittajia. Uusimpana trendinä on lisääntynyt vaikuttavuus, jossa sijoittaja haluaa, että hänen sijoituksellaan on maailmalle positiivinen jalanjälki. Tällä saralla kehitys onkin lupaavaa, sillä markkinoilla on tarjolla yhä enemmän erilaisia tuotteita, jotka tuoton lisäksi tarjoavat mahdollisuuden vaikuttaa myönteisesti yhteiskunnan kehitykseen.

Kehittyvät osakemarkkinat alennuksessa

Osakemarkkinoista tämän vuoden heikoin lenkki ovat olleet kehittyvät osakemarkkinat, jotka varsinkin viime keväänä jäivät selvästi teollisuusmaiden osakkeista jälkeen. Syynä oli pitkältikin Kiinan politiikan suunnanmuutos, jossa maan pitkän aikavälin kasvu ohitti valtiojohdon tavoitteissa kasvun maksimoinnin lyhyellä aikavälillä. Kehittyvillä osakemarkkinoilla arvopapereiden arvostus on laskenut tänä vuonna reippaasti ja arvostusalennus on jo erittäin suuri länsimaihin verrattuna.

Amerikkalaispankin tuoreessa kyselyssä kehittyvät osakemarkkinat olivatkin salkunhoitajien suosituin markkina-alue ensi vuodeksi. Olemme samaa mieltä ja pidämme kehittyvät maat ylipainossa salkuissamme, sillä monissa niistä on jo elvytystä sopeutettu toisin kuin länsimaissa. USA puolestaan on loistanut pörssissä tänäkin vuonna. Maan yritykset ovat pärjänneet erinomaisesti, mutta hintalappu on niin korkea, että pettymyksille ei ole varaa.

Tärkeää tietoa

Tässä materiaalissa esitetyt tiedot ovat luonteeltaan informatiivisia, eikä niitä tule pitää kehotuksena yksittäistä rahoitusvälinettä koskevien liiketoimien toteuttamiseen. Tämä materiaali ei ole sijoituspalvelulain mukainen sijoitustutkimus, vaan Materiaalin laatijan valmistamaa markkinointiaineistoa, eikä tämän materiaalin valmistamiseen siten sovelleta sijoitustutkimuksen riippumattomuutta koskevia säännöksiä ja tähän sääntelyyn sisältyviä kaupankäyntirajoituksia. Tämän materiaalin mukaiset tiedot eivät ole myöskään sijoituspalvelulain mukaista sijoitusneuvontaa. Materiaalin laatija ei vastaa toimenpiteistä, jotka on tehty tämän materiaalin perusteella.

Sijoituspalvelulain edellyttämät tiedot palveluntarjoajasta, kuluttajansuojalain mukaiset etämyyntiä koskevat tiedot sekä rahoitusvälineisiin liittyviä riskejä koskevat kuvaukset ovat saatavilla osoitteessa www.s-pankki.fi. 

Tätä katsausta tai sen kopioita ei saa levittää Yhdysvaltoihin tai muihin vastaavanlaisten rajoitusten alaisiin maihin. Raportin levittäminen Yhdysvalloissa tai muissa vastaavanlaisten rajoitusten alaisissa maissa tai levittäminen näiden maiden kansalaisille saatetaan katsoa rikkomukseksi näissä maissa voimassa olevia lakeja vastaan.