Siirry suoraan sisältöön

Maksupalveludirektiivi tuo parannuksia pankkipalveluihin

Maksupalveludirektiivin eli PSD2:n tuomat muutokset pankkipalveluihin tulivat voimaan kokonaisuudessaan syyskuun puolivälissä 2019. Muutoksen myötä pankkiasioinnin turvallisuus paranee ja palvelut monipuolistuvat.

Mikä on maksupalveludirektiivi eli PSD2? 

Maksupalvelulain muutokset pohjautuvat maksupalveludirektiiviin (PSD2, Payments Services Directive 2), jonka tarkoituksena on muun muassa parantaa asiakkaiden oikeuksia, tehdä maksamisesta entistä turvallisempaa sekä lisätä kilpailua tiukkaan säännellyllä pankkitoimialalla. Käytännössä muutos näkyy sinulle aiempaa monipuolisempina ja parempina palveluina.

Tulevaisuudessa tullaan todennäköisesti näkemään aivan uudenlaisia palveluita esimerkiksi oman talouden hallintaan tai maksamiseen. Eri palveluntarjoajat saattavat kehittää uusia palveluita myös yhteistyössä.

Voit itse päättää, haluatko ottaa käyttöön uusia palveluita vai jatkaa esimerkiksi tilien ja muiden palveluiden käyttöä entiseen tapaan. Jokaisen uuden palvelun käyttöönotosta on sovittava erikseen, ja lupaa ei ole pakko antaa.

Osio otsikolla Tunnistautuminen

Miten tunnistautuminen S-Pankin ja muiden toimijoiden palveluihin muuttuu?

S-Pankin asiakkaille ei ole tulossa merkittäviä muutoksia tunnistautumiseen uuden maksupalvelulain myötä. Voit jatkossakin kirjautua pankkitunnuksia vaativiin palveluihin S-mobiili-sovelluksella sormenjäljellä, itse valitulla tunnusluvulla tai Face ID:llä niillä iOS-puhelimilla, joissa on kasvojentunnistus.

Halutessasi voit jatkaa myös tunnuslukutaulukon käyttöä yhdessä käyttäjätunnuksen ja salasanan avulla. Taulukon turvallisuutta lisätään entisestään tekstiviestivahvistuksella, joka lähetetään tarvittaessa asiakkaan puhelimeen esimerkiksi maksuja vahvistaessa tai verkkopankkiin kirjautuessa. Tekstiviestivahvistus otetaan käyttöön viimeistään keväällä 2020.

Osio otsikolla Verkossa maksaminen

Miten verkossa maksaminen muuttuu?

Maksupalvelulain uudistus vaatii pankkeja tunnistamaan asiakkaan vahvasti jokaisen maksutoimeksiannon yhteydessä. Lainsäädäntö kuitenkin mahdollistaa sen, että S-Pankki ja muutkin pankit voivat jokaisen verkkokaupassa tai mobiilisovelluksessa tehtävän maksun kohdalla erikseen arvioida, voidaanko maksu hyväksyä ilman vahvaa tunnistautumista vai vaaditaanko maksutapahtuman hyväksymiseksi vahva tunnistautuminen erillisessä Visa Secure - tai MasterCard Secure Code -palvelussa.

Jos vahva tunnistautuminen vaaditaan, voit tehdä sen S-mobiilin tunnistamisella tai tunnuslukutaulukon, käyttäjätunnuksen ja salasanan avulla. S-Pankki pyrkii tekemään maksamisesta mahdollisimman sujuvaa, mutta vahvaa tunnistautumista saatetaan silti jatkossa pyytää nykyistä useammin.

Mitä muita muutoksia uusi maksupalveludirektiivi tuo?

Ensimmäiset parannukset pankkipalveluihin tulivat voimaan jo vuoden 2018 alussa:

  • Vastuusi pieneni 150 eurosta 50 euroon kortin tai muun maksuvälineen väärinkäytöstapauksissa, jotka ovat johtuneet huolimattomuudesta. Et myöskään ole vastuussa väärinkäytöksistä, jos korttiasi on käytetty väärin sähköisissä palveluissa eikä pankki ole edellyttänyt maksajan vahvaa tunnistamista.
  • Kauppiaat eivät enää voi veloittaa sinulta lisäkuluja, kun maksat Visalla tai Mastercardilla.
  • Saat meiltä vastauksen jättämääsi asiakasvalitukseen aina viimeistään 15 päivän kuluttua valituksen saapumisesta.

Lisäksi syyskuun puolivälistä lähtien osa pankkipalveluista ei ole enää sidoksissa yhteen pankkiin, vaan voit esimerkiksi saada tilitietosi näkyviin myös muiden toimijoiden kuin oman pankkisi palveluissa. Tilejä ei kuitenkaan automaattisesti tuoda näkyville, vaan sinun täytyy hyväksyä jokainen pankki tai palveluntarjoaja erikseen.

S-Pankki käsittelee tietojasi turvallisesti

Kaikilla palveluita tarjoavilla toimijoilla tulee olla toimilupa, jotta he voivat tarjota palveluitaan maksupalvelulain mukaisesti. Maksupalvelulain muutoksissa korostetaan kaikkien toimijoiden osalta maksamiseen liittyvää asiakkaan tuntemista ja maksujen vahvistamista.

Turvallisuus jopa paranee, kun sääntely direktiivin myötä kiristyy. S-Pankki käsittelee asiakkaiden tietoja ja rahoja ehdottoman turvallisesti.

Uusista mahdollisuuksista huolimatta voit myös jatkaa tiliesi ja muiden palvelujesi käyttöä entiseen tapaan S-Pankin palveluissa.

Usein kysyttyä

Lisää tietoa PSD2:sta