Siirry suoraan sisältöön

Vuokraa vai asuntolainaa?

Arveluttaako oman kodin hankkiminen ja sen mukana tuleva asuntolaina? Sitä ei kannata pelätä. Lyhentämällä omaa asuntolainaa kerrytät omaa varallisuuttasi, kun taas maksamalla vuokraa maksat todennäköisesti jonkun toisen asuntolainaa.

Ennen asuntolainan hakemista, kartoita tulosi ja säästösi: asumisen kulujen ja muiden kuukausittaisten menojen jälkeen rahaa pitäisi jäädä myös säästöön sekä elämän pienien ja isojen ilojen toteuttamiseen. Sovita siis asuntohaaveesi tulotasoosi.

Alle 30-vuotiaiden asuntokunnista 81 % asui vuokralla.*

3. vuosineljännes 2023, keskiarvo Helsingissä.**

Kahden aikuisen taloudessa oli v. 2022 asuntovelkaa keskimäärin 169 958 euroa.***

Kiinnostaako kuinka paljon olisit lyhentänyt asuntolainaa nykyisen vuokrasi summalla? Otetaan selvää!Paljonko tämä voisi olla 10 tai 15 vuoden päästä? Kokeile!

 

Tutustu S-Pankin asuntolainaan ja kokeile asuntolainalaskuria

Tämä laskelma on suuntaa antava eikä sisällä kaikkia asumisen kuluja kuten esim. hoitovastiketta. Asiakkaalta edellytettävä oman pääoman määrä, lainan korko, lainan avausmaksu ja muut lainaehdot tarkentuvat lainahakemuksessa antamiesi tietojen perusteella.

Vuokrasumma ei riitä kattamaan asuntolainan korkokuluja. Kokeile uudestaan pienemmällä asuntolainan määrällä.

Laskuri kertoo kuinka paljon olisit voinut maksaa asuntolainaa maksamiesi vuokrien yhteissummalla. Laskurin tulos perustuu annuiteettilainaan, kun esimerkkikorko on 4,5 % ja laina-aika 25 vuotta. Tuloksessa on huomioitu koron lisäksi tilinhoitomaksu.

Miksi ottaisit asuntolainan S-Pankista?

  • Kilpailukykyinen hinta
  • Laina-aika jopa 30 vuotta
  • Maksuttomat pankkipalvelut: tili, kortti, verkko- ja mobiilipankki maksutta lainan määrästä riippumatta
  • Monipuoliset lisäpalvelut, kuten S-Pankin lainaturva
  • Mahdollisuus hakea lyhennysvapaata tarvittaessa
  • S-Pankin asiakkaana sinulla jää enemmän rahaa elämiseen. Kokeile Hyötylaskuria ja katso, mitä hyötyisit S-Pankin asiakkuudesta
  • Voit pyytää asuntolainatarjouksen helposti verkossa kaikkien pankkien pankkitunnuksilla tai mobiilivarmenteella. Saatu lainatarjous ei vielä sido sinua mihinkään.

Tutustu tarkemmin S-Pankin asuntolainaan

Näin asuntolainan hakeminen etenee

Edellytykset asuntolainan hakemiselle:

  • Olet hoitanut raha-asiasi moitteettomasti, eikä sinulla ole rekisteröityjä maksuhäiriöitä.
  • Sinulla on säännölliset tulot.
  • Sinulla on suomalainen henkilötunnus, puhut suomea tai ruotsia ja asut vakituisesti Suomessa.

 

Ajankohtaista

Ensiasunnon ostajaksi ASP-lainalla

Voit hakea ASP-lainaa ensiasunnon hankintaa varten, kun olet avannut ASP-tilin ja säästänyt sille lainaan vaadittavan säästöosuuden. Kun ostat asunnon ja ASP-säästösopimuksesi ehdot ovat täyttyneet, saat lainallesi valtiontakauksen ja säästöillesi lisäkorkoa. ASP-lainan hakeminen onnistuu verkossa. Voit hakea ASP-lainaa S-Pankista vaikka ASP-tilisi olisikin toisessa pankissa.

ASP-lainan enimmäismäärä on yhdelle hakijalle 140 000–230 000 euroa asunnon sijainnista riippuen. Korkotukilainaa voidaan myöntää 50 prosenttia enemmän silloin, kun asuntoa on ostamassa kaksi henkilöä ja molemmat asunnonhankkijat käyttävät kauppaan omat ASP-tilinsä tai yhteisen ASP-tilin.

Usein kysyttyä

Osio otsikolla Kurkkaa myös nämä

Kurkkaa myös nämä

Tiedätkö, mitä tarkoittavat termit annuiteetti, marginaali tai todellinen vuosikorko? Olemme koonneet lainasanakirjaan selityksen yleisimpiin asuntolainaan liittyviin termeihin. Alta löydät linkit myös asuntolainaan liittyviin usein kysyttyjen kysymyksien vastauksiin sekä kuvauksen asuntolainan hakemisen etenemisestä ja vinkit miten voit valmistautua asuntolainaneuvotteluun.

Lainasanakirja

Asuntolainaan liittyvät usein kysytyt kysymykset

Näin asuntolainan hakeminen etenee

Miten valmistaudun asuntolainaneuvotteluun?

Osio otsikolla hinnoittelu

Asuntolainan hinnoittelu

S-Pankin asuntolainan kokonaiskorko muodostuu viitekorosta ja asiakaskohtaisesta marginaalista. Viitekorkona käytämme yleisimmin 12 kk Euriboria. Euribor-korkoja hallinnoi European Money Markets Institute (EMMI). Viitekoron muutos alentaa tai korottaa maksettavaa korkoa luottosopimuksessa sovitulla tavalla. Vaihtoehtoisesti voit valita kiinteän koron 5 tai 10 vuodeksi. Todellinen vuosikorko lasketaan lainatarjouksessa.

Asuntolainoja vertaillessa kannattaa tarkastella lainaratkaisua kokonaisuutena. Huomioi koron lisäksi kokonaiskustannukset koko laina-ajalta, saatavilla olevat lisäpalvelut sekä lainaehtojen joustavuus elämäntilanteen mahdollisesti muuttuessa.

Minkälainen kuukausierä sopii sinulle?

Lainan määrä Laina-aika 15 vuotta Laina-aika 20 vuotta Laina-aika 25 vuotta Laina-aika 30 vuotta
100 000 €  768 €/kk 636 €/kk 559 €/kk 510 €/kk
150 000 € 1 152 €/kk 954 €/kk 839 €/kk 765 €/kk
200 000 € 1 536 €/kk 1 272 €/kk 1 118 €/kk 1 020 €/kk
250 000 € 1 920 €/kk 1 590 €/kk 1 398 €/kk 1 276 €/kk
300 000 € 2 305 €/kk 1 908 €/kk 1 678 €/kk 1 531 €/kk

 

Esimerkkilaskelma

Kun lainamäärä on 150 000 euroa, laina-aika 15 vuotta ja laskennallinen asuntolainan 4,5 korko % (marginaali + 12 kk Euribor), on todellinen vuosikorko 4,75 %. Maksueriä yht. 180 kpl ja erän suuruus 1 153 euroa/kk, luotto kuluineen yht. 206 786,17 euroa. Laskelmassa luottokustannuksina on huomioitu lainan toimitusmaksu 500 euroa* ja tilinhoitomaksu 2,50 euroa/lasku.

*S-Pankki tarjoaa uudet asuntolainat ilman toimitusmaksua toistaiseksi. Muutos koskettaa niitä, jotka ottavat uuden asuntolainan omaan käyttöön hankittavan asunnon rahoittamiseen, asunnonvaihtajista ensiasunnon ostajiin. Tämä kattaa myös aiemmin tarjotut ja toistaiseksi toteutumattomat uudet asuntolainat. Muutos ei koske vapaa-ajan asuntoja, korjaus- eikä sijoitusasuntolainoja.

S-Pankki on vastuullinen lainantarjoaja​

On tärkeää, että luoton- tai lainanlyhennyksien jälkeen rahaa jää myös muuhun elämiseen. S-Pankki on vastuullinen lainantarjoaja – haluamme olla luottoa myöntäessämme varmoja siitä, että asiakkaamme talous pysyy tasapainossa. ​

Lue lisää vastuullisesta luotonannosta

Heräsikö kysymyksiä?

Soita meille 010 76 5800

Asiakaspalvelumme on tavoitettavissa ma–pe klo 9–16 (pvm/mpm). Tarvitset soittaessasi aina verkkopankkitunnuksia tai S-mobiilin tunnistamista

Varaa aika ja tule käymään

Noin 80 asiakaspalvelupistettämme palvelevat sinua Prismoissa, useimmissa Sokoksissa ja valikoiduissa S-marketeissa kautta maan. Olemme avoinna myös iltaisin ja lauantaisin. Voit hoitaa asiasi jonottamatta, kun varaat ajan toimipaikkaan. 

Varaa aika

* Suomen virallinen tilasto (SVT): Asunnot ja asuinolot [verkkojulkaisu].
Viiteajankohta: 2022. ISSN=1798-6745.Helsinki: Tilastokeskus [Viitattu: 3.1.2024].
Saantitapa: https://www.stat.fi/julkaisu/cl8k3soolcksc0cw151sni37q

** Tilastokeskuksen maksuton tilastotietokanta, vuokraindeksi (2015=100) ja keskineliövuokrat, 2015Q1-2023Q3. https://pxdata.stat.fi/PxWeb/pxweb/fi/StatFin/StatFin__asvu/statfin_asvu_pxt_11x4.px

*** Tilastokeskuksen maksuton tilastotietokanta, Asuntokuntien velat viitehenkilön iän ja asuntokunnan rakenteen mukaan, vuoden 2022 rahassa, 2002-2022.
https://pxdata.stat.fi/PxWeb/pxweb/fi/StatFin/StatFin__velk/statfin_velk_pxt_13hh.px