Siirry suoraan sisältöön

Ensiasunnon ostajan ABC

Oletko miettimässä ensimmäisen oman kodin ostamista? Haluamme olla apuna suuren päätöksen tekemisessä. Tältä sivulta löydät pähkinänkuoressa kaiken oleellisen, mitä sinun tulee tietää ennen oman asunnon ostamista. 

Hyvä nyrkkisääntö oman kodin ostamiseen on, että älä hötkyile. Asunnon ostamisessa maltti on valttia.

Onnea asunnon etsimiseen!

Laske sopiva lainamäärä

Ennen asunnon ostoa ja lainan hakemista selvität omiin tarpeisiisi sopivan lainamäärän, kuukausierän suuruuden ja laina-ajan pituuden helposti asuntolainalaskurimme avulla.

SIIRRY LAINALASKURIIN

Hae asuntolainaa

Hae asuntolainaa helposti verkossa kaikkien pankkien tunnuksilla. Saatu lainalupaus ei vielä sido sinua mihinkään.

Osio otsikolla Vuokra- vai omistusasunto?

Maksaisinko vuokraa vai ostaisinko oman?

Oman kodin osto saattaa tuntua rahallisesti isolta harppaukselta. Asuntolainan maksaminen on kuitenkin verrattavissa kuukausittaiseen vuokran maksuun. Erona on, että asuntolainan lyhennykset päätyvät viime kädessä omaan kukkaroosi, toisin kuin vuokramaksut.

Omaan ensiasuntoon liittyy myös muita etuja: Asuntosi myynnistä saatu mahdollinen myyntivoitto on verovapaata, kun olet asunut asunnossasi yhtäjaksoisesti vähintään kahden vuoden ajan. Myös ensiasunnon ostamiseen ottamasi lainan korot ovat verotuksessa osittain vähennyskelpoisia. Oma asunto on siis fiksu sijoitus.

Osio otsikolla Mitä minun tulee tietää asuntolainasta etukäteen?

Mitä minun tulee tietää asuntolainasta etukäteen?

Asuntolaina-asiat kannattaa hoitaa kuntoon jo asunnon etsinnän alkuvaiheessa. Ennen asuntolainan hakemista, kartoita ensin tulosi ja säästösi: asuntolainan kuukausierä tulee mitoittaa niin, että rahaa jää asumisen kulujen ja muiden kuukausittaisten menojen jälkeen myös säästöön sekä elämän pienien ja isojen ilojen toteuttamiseen. Sovita siis asuntohaaveesi omaan tulotasoosi.

Lainatarvetta pohtiessa kannattaa myös varautua mahdolliseen korkojen nousuun ja muutoksiin elämäntilanteessa. Yksi vaihtoehto on säästää lainanmaksun ohella ja varautua sillä tavalla tulevaan.

Osio otsikolla Näin pääset alkuun asunnon ostamisessa

Näin pääset alkuun asunnon ostamisessa

1. Listaa kaikki haaveet ja toiveet unelmien kotiin liittyen.

Asumismuoto ja sijainti:

 • Rivitalo, kerrostalo vai omakotitalo?
 • Rakennettava, remontoitava vai täysin muuttovalmis?
 • Keskustan sykkeessä, maaseudun rauhassa vai lähiössä palveluiden äärellä?
 • Tarve joukkoliikenteen palveluille?

Kodin viihtyvyys:

 • Omalla saunalla vai ilman?
 • Parveke vai oma piha?
 • Mahdollisen lemmikin tarpeet?
 • Mahdollisuus vaikuttaa materiaali- ja kodinkonevalintoihin?

Listat auttavat sinua vertailemaan erilaisia asuntoja keskenään.

2. Hae lainatarjous jo ennen asuntonäytöille menoa.

Selvitä kotisi rahoitus jo ennen kuin aloitat kotisi etsimisen. Mielenkiintoiset asunnot menevät nimittäin kaupaksi yleensä lähes heti myyntiin tultuaan, joten saatat joutua toimimaan nopeasti. Hoida siis laina-asiat ensin kuntoon. Saatu lainatarjous ei sido sinua mihinkään, mutta mahdollistaa ostotarjouksen tekemisen milloin vain ja näin unelmien koti ei mene sivu suun. Kun teet kirjallisen ostotarjouksen, muista merkitä siihen lisäehto, jonka nojalla voit perääntyä ostotarjouksestasi, jos pankkisi ei myöntäisikään kyseiseen kohteeseen asuntolainaa.

3. Kierrä ja vertaile erilaisia asuntoja.

Vain kiertämällä useammalla asuntonäytöllä silmäsi harjaantuu kohteiden ominaisuuksien arviointiin. Pääset myös tarkastelemaan eri asuntovaihtoehtojen hintoja. Tarkista asunnon kunto huolellisesti, sillä jälkikäteen et välttämättä saa korvausta selvästi havaittavista vioista. Uudelle ja vieraalle alueelle muuttoa miettiessäsi selvitä myös alueen mahdolliset rakentamis- ja liikennesuunnitelmat, jotta vältyt yllätyksiltä.

4. Tutustu huolella asiapapereihin.

Pyydä seuraavat asiakirjat itsellesi etukäteen tai nappaa ne mukaasi viimeistään asuntonäytöstä ja tutustu niihin huolella kotona:

 • Isännöitsijäntodistus
 • Asunnon pohjapiirros
 • Yhtiöjärjestys
 • PTS (taloyhtiön pitkäntähtäimen suunnitelma)
 • Energiatodistus
 • Taloyhtiön viimeinen tilinpäätös, tulos- ja taselaskelmat

Tilinpäätöksen lisäksi kannattaa tutustua myös taloyhtiön talousarvioon, josta käyvät ilmi esimerkiksi tulossa olevat yhtiön korjaukset ja hankinnat. Tulevien remonttien kustannukset on hyvä selvittää, jotta osaat sovittaa asuntolainan ja taloyhtiöremontin kuten julkisivu- tai putkiremontin talouteesi.

Katso video: S-Pankki-webinaari – Näin valmistaudut ensiasunnon ostamiseen


Ensiasunnon ostajaksi ASP-lainalla

Ensiasunnon ostaja voi hakea asunnon hankintaa varten myös S-Pankin ASP-lainaa, kun on ensin säästänyt lainaan vaadittavan säästöosuuden ASP-tilille.

Lue lisää ASP-lainasta

 

Heräsikö kysymyksiä?

Soita meille 010 76 5800

Asiakaspalvelumme on tavoitettavissa ma–pe klo 9–16 (0,0835 €/puhelu + 0,1209 €/min). Tarvitset soittaessasi aina verkkopankkitunnuksia tai S-mobiilin tunnistamista

Varmista, että me tavoitamme sinut

Kun yhteystietosi ovat ajan tasalla, saat sähköpostiisi tietoa S-Pankin ja koko S-ryhmän uusista palveluista ja ajankohtaisista asiakasomistajaeduista heti ensimmäisten joukossa.

Päivitä yhteystietosi