1. Listaa kaikki haaveet ja toiveet unelmien kotiin liittyen.
Asumismuoto ja sijainti:
- Rivitalo, kerrostalo vai omakotitalo?
- Rakennettava, remontoitava vai täysin muuttovalmis?
- Keskustan sykkeessä, maaseudun rauhassa vai lähiössä palveluiden äärellä?
- Tarve joukkoliikenteen palveluille?
Kodin viihtyvyys:
- Omalla saunalla vai ilman?
- Parveke vai oma piha?
- Mahdollisen lemmikin tarpeet?
- Mahdollisuus vaikuttaa materiaali- ja kodinkonevalintoihin?
Listat auttavat sinua vertailemaan erilaisia asuntoja keskenään.
2. Hae lainatarjous jo ennen asuntonäytöille menoa.
Selvitä kotisi rahoitus jo ennen kuin aloitat kotisi etsimisen. Mielenkiintoiset asunnot menevät nimittäin kaupaksi yleensä lähes heti myyntiin tultuaan, joten saatat joutua toimimaan nopeasti. Hoida siis laina-asiat ensin kuntoon. Saatu lainatarjous ei sido sinua mihinkään, mutta mahdollistaa ostotarjouksen tekemisen milloin vain ja näin unelmien koti ei mene sivu suun. Kun teet kirjallisen ostotarjouksen, muista merkitä siihen lisäehto, jonka nojalla voit perääntyä ostotarjouksestasi, jos pankkisi ei myöntäisikään kyseiseen kohteeseen asuntolainaa.
3. Kierrä ja vertaile erilaisia asuntoja.
Vain kiertämällä useammalla asuntonäytöllä silmäsi harjaantuu kohteiden ominaisuuksien arviointiin. Pääset myös tarkastelemaan eri asuntovaihtoehtojen hintoja. Tarkista asunnon kunto huolellisesti, sillä jälkikäteen et välttämättä saa korvausta selvästi havaittavista vioista. Uudelle ja vieraalle alueelle muuttoa miettiessäsi selvitä myös alueen mahdolliset rakentamis- ja liikennesuunnitelmat, jotta vältyt yllätyksiltä.
4. Tutustu huolella asiapapereihin.
Pyydä seuraavat asiakirjat itsellesi etukäteen tai nappaa ne mukaasi viimeistään asuntonäytöstä ja tutustu niihin huolella kotona:
- Isännöitsijäntodistus
- Asunnon pohjapiirros
- Yhtiöjärjestys
- PTS (taloyhtiön pitkäntähtäimen suunnitelma)
- Energiatodistus
- Taloyhtiön viimeinen tilinpäätös, tulos- ja taselaskelmat
Tilinpäätöksen lisäksi kannattaa tutustua myös taloyhtiön talousarvioon, josta käyvät ilmi esimerkiksi tulossa olevat yhtiön korjaukset ja hankinnat. Tulevien remonttien kustannukset on hyvä selvittää, jotta osaat sovittaa asuntolainan ja taloyhtiöremontin kuten julkisivu- tai putkiremontin talouteesi.