Siirry suoraan sisältöön

Syynää isännöitsijäntodistus suurennuslasilla

− Näin varmistat, että asuntokauppasi on myös järkevä sijoitus

Isännöitsijäntodistus on asunnon ostajan tärkein asiakirja. Siitä saa arvokasta tietoa taloyhtiön historiasta, taloudesta, kunnosta ja tulevaisuuden suunnitelmista.

Isännöitsijäntodistus on puolueeton dokumentti, joka sisältää laajasti asiantuntevaa tietoa taloyhtiöstä. Tutki isännöitsijäntodistus tarkkaan ja varmista, että unelmiesi koti on myös hyvä taloudellinen sijoitus.

Ennen kuin jätät ostotarjouksen, tutustu isännöitsijäntodistuksen lisäksi myös muihin tärkeisiin asiakirjoihin kuten kunnossapitotarvesuunnitelmaan, tasekirjaan ja yhtiöjärjestykseen. Asiakirjojen tulkintaan voit pyytää apua esimerkiksi kohteen kiinteistövälittäjältä, pankin laina-asiantuntijalta tai yhtiön isännöitsijältä.

1. Tarkista myyjän tiedot

Asunnonostossa pätee sama sääntö kuin autonkin ostossa: varmistu, että teet kaupat omistajan kanssa. Isännöitsijäntodistuksesta voi tarkistaa, että asunnon myyjä ja omistaja ovat yksi ja sama henkilö. Tämä on tärkeää erityisesti, jos et käytä kiinteistövälittäjää.

Perikunta- tai kuolinpesäasiat voivat aiheuttaa sekaannuksia, vaikka kenelläkään ei olisi huijausaikeita. Isännöintitodistuksesta voit esimerkiksi huomata, jos myyjän lisäksi omistajana onkin osittain myös perikunta tai kuolinpesä.

2. Tehdyt ja tulevat korjaukset

Tutki, mitä korjauksia taloyhtiössä on tehty ja mitä on suunniteltu. Korjaustilanne vaikuttaa paljon asumiskustannuksiin: esimerkiksi putkiremontti maksaa satoja euroja neliöltä per asunto. Jos putkiremonttia ei ole tehty 30 vuotta vanhaan taloon, se on todennäköisesti edessä, vaikka mainintaa ei papereissa vielä olisi. Erityisesti kannattaa huomioida talotekniikan korjausten lisäksi kalliit katto- ja julkisivuremontit.

 

Jos putkiremonttia ei ole tehty 30 vuotta vanhaan taloon, se on todennäköisesti edessä, vaikka mainintaa ei papereissa vielä olisi.

3. Huoneistoon tehdyt remontit

Jos myyjä tai joku aiempi huoneiston omistaja on tehnyt tai teettänyt remontin huoneistossa vuoden 2010 kesäkuun jälkeen, sen pitäisi näkyä mainintana isännöitsijäntodistuksessa. Lisätietoja mainitusta remontista voit kysyä myyjältä tai loppukädessä isännöitsijältä.

Jos esimerkiksi vaatehuoneeseen on tehty sauna tai suihku, siihen pitäisi olla taloyhtiöltä haettu ja myönnetty lupa ja remontti tulisi olla tarkistettu asianmukaisesti. Jos näin ei ole toimittu, rakenteissa saattaa piillä ikävä yllätys esimerkiksi kosteusvauriona.

Ilman lupaa tehdystä remontista voi kieliä, jos isännöitsijäntodistuksessa lukee, että asunto on 2 h ja kk, wc ja vaatehuone, mutta vaatehuone puuttuu ja asunnossa onkin suihku.

4. Tontin omistus

Asumiskustannusten ennakoimiseksi on hyvä tarkistaa, onko taloyhtiö omalla vai vuokratulla tontilla. Jos olet ostamassa asuntoa vuokratontilla olevasta rakennuksesta, luvassa voi olla vastikkeen

korotuksia, kun vuokratontin sopimusta uusitaan. Erityisesti suurten kaupunkien keskustoissa korotukset voivat olla merkittäviä.

Isännöitsijäntodistuksesta näkyy, koska vuokrasopimus on tehty ja milloin se päättyy.

5. Vastikkeen suuruus

Vastike maksetaan kerran kuussa ja siihen sisältyy hoitokulut kiinteistön ylläpidosta, kuten hallinnon palkkiot, talohuollon palkkiot, kiinteistön verot, vakuutukset ja korjaukset.

Tarkista välittäjältä, vastaako vastike alueen normaalia tasoa. Jos vastike on epätavallisen korkea tai matala, kannattaa selvitellä vähän lisää – molemmat voivat merkitä hyvää tai huonoa.

Alhainen vastike saattaa vihjata, että taloyhtiössä ei ole varauduttu tuleviin kustannuksiin ja vastike saattaa pompata ylös yhtäkkiä, kun jotain yllättävää sattuu. Korkea vastike taas voi kertoa siitä, että taloyhtiössä on tehty korjauksia, joista on seurannut kuluja. Se voi myös kertoa siitä, että varoja on jo kerätty tulevia korjauksia varten – eli taloyhtiössä osataan ennakoida ja varautua.

6. Yhtiölaina

Onko taloyhtiö ottanut lainaa esimerkiksi putkiremontin yhteydessä? Jos on, niin sovi myyjän kanssa, mitä asuntoon kohdistuvalle lainaosuudelle tehdään, jos ostat asunnon. Lainaosuus voi esimerkiksi siirtyä vastattavaksesi asunnon mukana tai myyjä voi maksaa sen kaupantekohetkellä pois.

Tarkista myös, voitko maksaa yhtiölainan pois ostohetkellä, jos esimerkiksi saat omasta pankista lainaa paremmilla ehdoilla. Taloyhtiön hallitus tekee päätöksen siitä, milloin lainan voi maksaa pois. Useimmiten se on ilman lisämaksua mahdollista lainan korontarkistuspäivänä.

 

Isännöitsijäntodistuksen voi tilata taloyhtiön isännöintiyritykseltä. Mikäli yhtiössä ei ole isännöitsijää, sen toimittaa taloyhtiön hallituksen puheenjohtaja. Jos käytät kiinteistövälittäjää, voit pyytää häneltä tarvittavat asiakirjat.

 

Jutun asiantuntijana toimi Isännöintiliiton puheenjohtaja ja isännöitsijä Toivo Korhonen Joen Isännöintipalvelu Oy:stä.

 

Hae lainaa unelmiesi kotiin S-Pankista

Ovatko yhteystietosi ajan tasalla?

Päivitä yhteystietosi S-mobiilissa tai osoitteessa s-käyttäjätili.fi. Samalla voit antaa sähköisen markkinointiluvan ja pysyt ajan tasalla palveluistamme ja asiakasomistajaeduistamme.

Kirjaudu S-käyttäjätilille ja päivitä yhteystiedot: 

Päivitä tiedot


Asiakasomistajuus-osiossa voit päivittää markkinointiluvat: 

Päivitä markkinointiluvat

Katso myös

Myrskyn jälkeen auringonpaistetta

Markkinahermoilua kesällä