Ratkaiseeko järki vai tunne kodin valinnassa?
Mikä vaikuttaa asumismuodon ja asunnon sijainnin valintaan? Asiantuntijat kertovat, mistä ihmiset ovat valmiita tinkimään – ja miten psykologia vaikuttaa.
Vaikka asunto valitaan aina omista lähtökohdista, liittyy valintaan myös yleispäteviä seikkoja, korostavat asiantuntijat.
Se mikä lopulta ratkaisee, voi olla itsellekin yllätys. Avotakka-lehden päätoimittaja Kari-Otso Nevaluoman mukaan päätös syntyy lopulta usein tunteen perusteella.
”Asunnon hankintaa perustellaan aina järkisyillä, mutta kun se oikea lopulta löytyy, tulee tunne, että tämä voisi olla se meidän juttu”, sanoo Nevaluoma ja kertoo omasta kokemuksestaan muutaman vuoden takaa.
Nevaluoma istahti asuntonäytössä ikkunalaudalle ja huomasi sanovansa ääneen, että samalla paikalla hän ”aina” istuisi katsomassa ulos.
”Asunnon ostamiseen liittyy paljon teknisiä yksityiskohtia, mutta lopultakin kyse on ensivaikutelmasta – vähän samalla tavalla kuin uudessa ihmissuhteessa.”
Hänen mukaansa tekniikka on tarpeellinen tekijä, mutta ei ratkaiseva asia.
”Järkiargumentit eivät välttämättä toimi, jos tunnepuoli ei ole kunnossa.”
Psykologia vaikuttaa
Psykologiset tekijät vaikuttavat asumismuodon valinnassa, sanoo kehityspäällikkö Päivi Huttunen S-Pankista. Hänen mielestään kodin hankintaa harkitsevan onkin hyvä pohtia omaa arvomaailmaansa.
”Kannattaa tehdä ainakin itselleen selväksi, toimiiko omista lähtökohdistaan vai vaikuttaako päätökseen esimerkiksi lapsuudenkodin asenteet”, Huttunen sanoo.
Asunnon hankintaan vaikuttaa Huttusen mukaan usein ”luonnolliset tekijät”.
”Itsenäistyminen lapsuudenkodista, siirtyminen työelämään, parisuhde ja perheen perustaminen sekä kasvu”, hän luettelee.
Huttusen mukaan omistusasuminen on suomalaisille edelleen tyypillinen asumismuoto. Joissakin tilanteissa kannattaa hänen mukaansa punnita myös muita muotoja
”Maailma muuttuu, työsuhteet muuttuvat ja moni arvostaa ketteryyttä aiempaa enemmän. Valitse asumismuoto tukemaan näitä olosuhteita”, Huttunen neuvoo.
Järkiargumentit eivät välttämättä toimi, jos tunnepuoli ei ole kunnossa.”
Selvitä omat arvosi
Suomalaisena unelmana on pitkään pidetty pientaloa – jos nyt ei järven rannalla – niin ainakin metsän reunalla. Sitä tavoitellaan edelleen paljon.
”Mutta kaikki eivät halua omakotitaloon. Helppoutta ja huolettomuutta arvostavat suosivat kerrostaloasumista”, Huttunen muistuttaa. Rivitalo on sitten kerros- ja omakotitalon välimuoto.
Sijainti on tärkeä tekijä asuntoa valitessa. Huttunen neuvoo pohtimaan jälleen omia arvostuksiaan.
”Työmatkat, harrastemaailma, koulut ja päiväkodit”, hän luettelee asuntokauppaan vaikuttavia tekijöitä.
Huttusen mukaan sijaintiin vaikuttaa myös yleinen arvostus. Kannattaa pohtia, onko sijainti sellainen, että asunto menee kaupaksi myöhemmin.
”Entä onko koti sellaisella seudulla, että esimerkiksi iltaisin liikkuminen on itsestä miellyttävää.”
Joskus kompromissi kannattaa
Kompromisseja Huttunen suosittelee harkitsemaan tarkasti. Joskus parvekkeesta, saunasta tai hyvin arvostetusta osoitteesta tinkiminen on järkevää, jos jostain pitää taloudellisista syistä luopua.
”Kannattaa miettiä, mikä itselle on oikeasti tärkeää”, Huttunen sanoo ja toteaa, että vaikka pohdiskelun päätteeksi toteaisi, että tietyllä alueella asuminen on “minun juttuni”, asia on hyvä tiedostaa. Silloin voi tinkiä jostain muusta.
Ovatko yhteystietosi ajan tasalla?
Päivitä yhteystietosi S-mobiilissa tai osoitteessa s-käyttäjätili.fi. Samalla voit antaa sähköisen markkinointiluvan ja pysyt ajan tasalla palveluistamme ja asiakasomistajaeduistamme.
Kirjaudu S-käyttäjätilille ja päivitä yhteystiedot:
Asiakasomistajuus-osiossa voit päivittää markkinointiluvat: