Vaikka asunto valitaan aina omista lähtökohdista, liittyy valintaan myös yleispäteviä seikkoja, korostavat asiantuntijat.
Se mikä lopulta ratkaisee, voi olla itsellekin yllätys. Avotakka-lehden päätoimittaja Kari-Otso Nevaluoman mukaan päätös syntyy lopulta usein tunteen perusteella.
”Asunnon hankintaa perustellaan aina järkisyillä, mutta kun se oikea lopulta löytyy, tulee tunne, että tämä voisi olla se meidän juttu”, sanoo Nevaluoma ja kertoo omasta kokemuksestaan muutaman vuoden takaa.
Nevaluoma istahti asuntonäytössä ikkunalaudalle ja huomasi sanovansa ääneen, että samalla paikalla hän ”aina” istuisi katsomassa ulos.
”Asunnon ostamiseen liittyy paljon teknisiä yksityiskohtia, mutta lopultakin kyse on ensivaikutelmasta – vähän samalla tavalla kuin uudessa ihmissuhteessa.”
Hänen mukaansa tekniikka on tarpeellinen tekijä, mutta ei ratkaiseva asia.
”Järkiargumentit eivät välttämättä toimi, jos tunnepuoli ei ole kunnossa.”
Psykologia vaikuttaa
Psykologiset tekijät vaikuttavat asumismuodon valinnassa, sanoo kehityspäällikkö Päivi Huttunen S-Pankista. Hänen mielestään kodin hankintaa harkitsevan onkin hyvä pohtia omaa arvomaailmaansa.
”Kannattaa tehdä ainakin itselleen selväksi, toimiiko omista lähtökohdistaan vai vaikuttaako päätökseen esimerkiksi lapsuudenkodin asenteet”, Huttunen sanoo.
Asunnon hankintaan vaikuttaa Huttusen mukaan usein ”luonnolliset tekijät”.
”Itsenäistyminen lapsuudenkodista, siirtyminen työelämään, parisuhde ja perheen perustaminen sekä kasvu”, hän luettelee.
Huttusen mukaan omistusasuminen on suomalaisille edelleen tyypillinen asumismuoto. Joissakin tilanteissa kannattaa hänen mukaansa punnita myös muita muotoja
”Maailma muuttuu, työsuhteet muuttuvat ja moni arvostaa ketteryyttä aiempaa enemmän. Valitse asumismuoto tukemaan näitä olosuhteita”, Huttunen neuvoo.