Siirry suoraan sisältöön

Raha-asioissa ei tarvitse pärjätä yksin – näin suomalaiset hakevat neuvoja raha-asioihin

Raha-asiat ovat ihan jokaisen arkea, mutta niistä puhuminen voi olla joskus hankalaa. Kysyimme suomalaisilta, kenen kanssa rahasta puhutaan ja kenen rahaneuvoihin luotetaan. 

Suurin osa, 68 prosenttia, suomalaisista kertoo puhuvansa raha-asioistaan vähintään melko avoimesti läheistensä kanssa, osoittaa S-Pankin teettämä Talouden tabut -kyselytutkimus. Etenkin säästämisestä ja sijoittamisesta puhutaan nyt aiempaa enemmän. Omaan terveyteen liittyvistä asioista on kuitenkin helpompi puhua kuin omista raha-asioista. 

Miehille kaikista raha-asioista, kuten palkasta, säästöistä ja sijoituksista ja veloista, puhuminen on helpompaa kuin naisille. Omista raha-asioista puhumista helpottaisi vastaajien mukaan oman taloudellisen tilanteen parantuminen sekä se, että kuulisi muiden keskustelevan avoimemmin rahasta. Esimerkillä on siis voimaa. 

Perheen kanssa keskustellaan eniten, somessa vaietaan rahasta 

Useimmiten keskustelukumppanina raha-asioissa on oma puoliso tai perhe, ja ystävillekin uskoudutaan. Etenkin naiset kertovat juttelevansa raha-asioista kavereiden kanssa miehiä useammin. 

Sosiaalinen media ei sen sijaan ole yleinen paikka avautua rahasta. Vaikka nuoret, 30–39-vuotiaat aikuiset ovat avoimempia kuin muut, vain pieni osa suomalaisista keskustelee raha-asioistaan somessa. Joka kymmenes suomalainen ei keskustele raha-asioistaan kenenkään kanssa. 

“Avoin rahakeskustelu ei edellytä yksityiskohtia tai paljastuksia, vaan voi olla vaikka pohdintaa siitä, miten lomakassaa voisi kartuttaa tai keskustelua asumisen kustannuksista”, sanoo S-Pankin valmennuspäällikkö Emilia Simola. 

Mistä löytää luotettavan neuvon? 

Ystävien kesken tai keskustelupalstoilla käyty rahakeskustelu tarjoaa hyvää vertaistukea, mutta rahaan liittyvissä päätöksissä moni kaipaa myös faktoja ja ammattiosaamista. Kyselyn mukaan suomalaiset luottavat ylivoimaisesti eniten pankin asiantuntijoihin, kun hakevat neuvoja raha-asioissa. Toiseksi eniten luotetaan omaan perheeseen.  

Somevaikuttajien vinkkeihin suhtautuminen on selvästi kriittisempää: vain harva (4 %) pitää niitä luotettavina. Tämä kertoo Emilia Simolan mukaan suomalaisten hyvästä lähdekritiikistä. Somevaikuttajilta ja muilta somen käyttäjiltä voi saada inspiraatiota ja vinkkejä raha-asioiden hallintaan, mutta ne eivät ota huomioon jokaisen yksilöllistä tilannetta. 

”Ihmisten taloudelliset tilanteet ovat erilaisia, ja se, mikä sopii yhdelle, ei välttämättä sovi toiselle. Hyvä neuvo ei ole valmis vastaus, vaan keskustelu, jossa löydetään ratkaisu juuri omaan tilanteeseen. Meidän tehtävämme S-Pankissa on auttaa ihmisiä hahmottamaan taloutensa kokonaiskuva, oivaltamaan mahdollisuuksia ja tekemään omaan talouteen ja tavoitteisiin sopivia päätöksiä.” 

Mistä tunnistaa hyvän talousneuvon?

  1. Se perustuu juuri sinun tilanteeseesi 
  2. Se nojaa tutkittuun tietoon, ei mutuun 
  3. Se auttaa ymmärtämään, ei hämmennä 
  4. Se lisää luottamustasi omiin päätöksiisi 
  5. Se rakentaa rahakkaampaa huomista pitkäjänteisesti