Putkiremontti tulee – mistä rahat?
Pienenkin kerrostaloasunnon kohdalla putkiremontti maksaa helposti kymmeniä tuhansia. Remonttiin ja sen rahoitukseen onkin syytä valmistautua huolella.
Onko taloyhtiöönne tulossa putkiremontti lähiaikoina? Ette ole yksin. Ympäristöministeriön arvion mukaan putkiremontti koskettaa tämän ja ensi vuosikymmenen aikana noin miljoonaa suomalaista.
Putkiremontti on osa kiinteistön normaalia kunnossapitoa. Mutta samalla se on myös teknisesti, taloudellisesti ja hallinnollisesti merkittävin kiinteistön perusparannushanke.
Remonttiin onkin syytä valmistautua huolella, toteaa S-Pankin kehityspäällikkö Päivi Huttunen. Sinänsä tällaisiin hankkeisiin varautuminen kuuluu jo lain mukaan taloyhtiön vastuulle. Yhtiön hallituksella on velvollisuus laatia vuosittain kirjallinen selvitys kiinteistöön kohdistuvasta kunnossapitotarpeesta viideksi vuodeksi eteenpäin.
”Yksittäinen osakkeenomistaja voi varautua putkiremonttiin osallistumalla yhtiökokouksiin, keskustelemalla hallituksen jäsenten kanssa ja seuraamalla aktiivisesti taloyhtiön tilannetta”, Huttunen kertoo.
”Omistusasunto on tavallisen suomalaisen suurin yksittäinen investointi. Sen kunnon, arvon ja asumisviihtyvyyden kehityksestä kannattaa olla kiinnostunut.”
Pääkaupunkiseudulla putkiremontti maksaa keskimäärin 700 euroa neliöltä.
Kymmenien tuhansien satsaus
Putkiremontin hinta vaihtelee sen mukaan, kuinka suuresta urakasta on kyse. Joskus riittää pelkkä viemäreiden sisäpinnoitus, toisinaan taas uusitaan koko putkisto ja samalla myös kylpyhuoneiden vesieristys, laatoitus ja kalusteet. Remontin yhteydessä saatetaan uudistaa myös keittiöitä.
”Pääkaupunkiseudulla putkiremontti maksaa keskimäärin 700 euroa neliöltä ja muualla maassa 400–500 euroa per neliö. Lisäkustannuksia syntyy kylpyhuoneiden ja keittiöiden uudistamisista”, Päivi Huttunen kertoo.
”Jo pienessäkin kerrostaloasunnossa remontin hinnaksi tulee helposti kymmeniä tuhansia euroja.”
Hinta voi hirvittää, mutta toisaalta remontilla on myönteisiä vaikutuksia asunnon hinnan kehitykseen, asumisviihtyvyyteen ja energiatehokkuuteen. Ajoissa tehty, hyvin suunniteltu ja toteutettu remontti nostaa niin yhtiön kuin yksittäisten asuntojenkin arvoa.
Kustannuksiin voi varautua myös yhtiötasolla jo vuosia etukäteen. Taloyhtiö voi perustaa korjausrahaston, johon osakkeenomistajat säästävät kuukausittain tulevaa remonttia varten.
Usein putkiremontin aikana joutuu hankkimaan toisen majoituksen, kun remontoitavassa asunnossa ei voi asua. Näihinkin kustannuksiin kannattaa varautua etukäteen. Joskus remontti kestää puolikin vuotta ja tuona aikana täytyy maksaa sekä remontoitavan kohteen että tilapäismajoituksen kustannukset.
”Suosittelen kaikille asuntovelallisille säästämistä esimerkiksi rahastoihin. Uudiskohteisiinkin tulee vuosien mittaan erilaisia kunnostustarpeita, joihin on viisasta varautua etukäteen”, Huttunen kannustaa.
Oma vai yhtiön laina?
Putkiremontti rahoitetaan siten, että taloyhtiö ottaa pankista lainan, joka jyvitetään osakkaille asuntojen neliöiden mukaan. Lainaa lyhennetään ja sen korot maksetaan rahoitusvastikkeella.
”Osakkeenomistaja voi myös maksaa pois yhtiölainaosuutensa”, Päivi Huttunen sanoo. ”Sen voi tehdä joko säästöillä tai ottamalla henkilökohtaisen asuntolainan.”
Suurin osa suomalaisista maksaa pois yhtiölainaosuutensa henkilökohtaisella lainalla. Asuntolainan korkovähennysoikeus koskee asunnon hankkimista varten otetun lainan lisäksi myös peruskorjaushankkeisiin otettua lainaa.
”Siinä, että maksaa yhtiön ottamaa lainaa rahoitusvastikkeen muodossa, on se etu, että tällöin velkarasite kohdistuu taloyhtiölle. Lisäksi taloyhtiöiden lainat ovat usein hinnoittelultaan edullisia”, Huttunen kertoo.
Toisaalta yhtiölaina ei jousta samalla tavalla kuin henkilökohtainen laina. Esimerkiksi elämäntilanteen muuttuessa henkilökohtaiseen lainaan voi saada lyhennysvapaita jaksoja tai säätää kuukausieriä suuremmiksi tai pienemmiksi.
”Putkiremontin lähestyessä kannattaa olla jo hyvissä ajoin yhteydessä pankkiin ja keskustella siitä, mikä eri vaihtoehdoista sopii omaan tilanteeseen”, Päivi Huttunen muistuttaa.
Ovatko yhteystietosi ajan tasalla?
Päivitä yhteystietosi S-mobiilissa tai osoitteessa s-käyttäjätili.fi. Samalla voit antaa sähköisen markkinointiluvan ja pysyt ajan tasalla palveluistamme ja asiakasomistajaeduistamme.
Kirjaudu S-käyttäjätilille ja päivitä yhteystiedot:
Asiakasomistajuus-osiossa voit päivittää markkinointiluvat: