Siirry suoraan sisältöön

Putkiremontti – painajainen vai ei? Näin se sujui helsinkiläisperheellä

Moni pelkää putkiremonttia kuin ruttoa. Tutkimusten mukaan se menee kuitenkin paremmin kuin on oletettu. Rahoitus järjestyy yleensä taloyhtiön ottamalla lainalla.

Lassi, Johanna, Lumi ja Urho Elovaara sekä coton de tuléar Sulo ovat päässeet evakkoasunnosta omaan kotiin.

 

On järkevää tehdä riittävän laaja remontti."

Ei missään nimessä uutta keittiötä, kun vanhakin toimii", ajatteli Lassi Elovaara taloyhtiön putkiremontin suunnitteluvaiheessa. Mieli muuttui, kun perhe lähti evakkoasuntoon, jossa oli unelmakeittiö. Lassi ja vaimo Johanna Elovaara huomasivat, kuinka keittiön hyvä suunnittelu parantaa sen toimivuutta.

"Kun maanantaina oli viimeinen tilaisuus muuttaa suunnitelmia, sunnuntai-iltana päätimme, että tehdään sittenkin keittiöremontti", Johanna kertoo.

Kehityspäällikkö Pekka Harjunkoski Isännöintiliitosta muistuttaa, että putkiremontteihin liittyy aina valtava määrä päätöksentekoa ja valintoja.

"Usein ihmisillä tuntuu olevan sellainen käsitys, että remontti vain tipahtaa taivaasta ja sitten ollaan liemessä. Ei se niin mene. Osakkaat päättävät kustannukset, sillä niihin vaikuttavat menetelmät ja kaikki mitä päätetään tehdä", Harjunkoski sanoo.

Keskiarvohintoja ei hänen mielestään kannata tuijottaa. Mutta miksi putkiremontti sitten on niin kallis?

"On järkevää tehdä riittävän laaja remontti", aloittaa Harjunkoski.

"Kylpyhuoneen remontointi lisää merkittävästi putkiremontin hintaa, mutta parantaa viihtyvyyttä, samoin keittiö. Niistä ollaan valmiita maksamaan."

Harjunkosken mukaan asunnon arvo ei usein nouse samassa suhteessa kuin remonttiin on pantu rahaa. Suhdetta on kuitenkin vaikea arvioida.

 

"Hyvä että valitsimme lisätyöt. Jos olisimme teettäneet remontin minimikustannuksilla, täällä ei olisi niin kiva olla", Lassi Elovaara sanoo.

 

  1. Pilko tontti tai lisää kerros

    Elovaarat asuvat Helsingin Lauttasaaressa 1970-luvulla rakennetussa isossa taloyhtiössä. Kun he kymmenisen vuotta sitten muuttivat taloon, jo samana syksynä tehdyssä linjakartoituksessa todettiin, että putkiremontti pitää tehdä viimeistään 2016.

    Muutama vuosi sitten Lassi ja Johanna harkitsivat asunnon myymistä. Lapset Lumi ja Urho olivat kasvaneet, joten tarvittiin lisää tilaakin. Lopulta Elovaarat päätyivät vaihtamaan asuntoa samassa talossa asuvan pariskunnan kanssa.

    "He saivat rahaa remonttiin ja me lisää tilaa. Kun otimme uutta asuntolainaa, siinä huomioitiin remontti. Olimme jo säästäneetkin", Lassi kertoo.

    Putkiremontti lisäremontteineen maksoi Elovaaroille noin 90 000 euroa. Siitä 70 000 euroa menee taloyhtiön lainasta, jota Elovaarat maksavat kuukausittain pois yhtiövastikkeessa.

    Yleensä putkiremontit rahoitetaan joko yhtiölainalla tai osakkaiden omalla lainalla. Harjunkoski muistuttaa, että muitakin vaihtoehtoja on.

    "Taloyhtiö voi myydä osan isosta tontista. Isommissa kaupungeissa suositaan nyt täydennysrakentamista. Talon päällekin voi rakentaa pari kerrosta lisää, jos kaava sallii."
  2. Kirjaa kaikki ylös

    Harjunkosken mukaan eniten erimielisyyttä syntyy suunnitteluvaiheessa siitä, mitä korjataan. Se on ymmärrettävää: yksi osakas saattaa olla jo remontoinut vaikkapa kylpyhuoneen, ja putkiremontissa lattiat revitään taas auki.

    Hyvä putkiremontti on Harjunkosken mielestä sellainen, jossa päätöksentekoon käytetään riittävästi aikaa ja se tehdään ammattilaisten avulla. Muuten prosessi helposti puuroutuu.

    Elovaarojen taloyhtiössä hankesuunnittelu ja tiedotus toimivat hyvin. Hallitus osti suunnittelupalvelun, josta saatiin projektijohtaja ja konsultointi. Sitten valittiin urakoitsija, joka toteutti urakan.

    "Urakoitsijan sivuilla oli nerokas nettiportaali. Ohje oli, että mitään ei saa sopia suullisesti, vaan kaikki kirjattiin. Sivustolla pystyi esittämään kysymyksiä. Oli aina todennettavissa, mitä missäkin vaiheessa oli sovittu", Elovaarat kertovat.

    "Hyvä että valitsimme lisätyöt. Jos olisimme teettäneet remontin minimikustannuksilla, täällä ei olisi niin kiva olla", Lassi Elovaara sanoo.
  3. Esitä toiveet etukäteen

    Lassi piirsi itse kylpyhuoneen luonnokset, sillä huone oli tarkoitus kunnostaa eri tavalla kuin yleissuunnitelmassa. Mutta kun asunnon remonttivuoro vihdoin tuli, sähkömääräykset olivatkin muuttuneet. Niinpä hän piirsi vielä viisi uutta suunnitelmaa, jotka kaatuivat mikä mistäkin syystä.

    Elovaarojen mielestä remontoijien kanssa oli useimmiten helppo kommunikoida. Nämäkin olivat tyytyväisiä, kun asukkaat kertoivat toivomuksistaan etukäteen eikä sitten, kun oli jo myöhäistä.
  4. Mieti, mistä oikeasti nautit

    Remontin seuraamista helpotti se, että sekä Lassilla että Johannalla on epäsäännölliset työajat. Lassi on lentokapteeni ja Johanna koreografi. Heidän oli helppo päästä työmaalle päiväsaikaan. Lassi oli sitä paitsi remontin aikaan osa-aikaisella hoitovapaalla. Evakkoasuntokin löytyi läheltä.

    Vuoden kestävässä putkiremontissa ei kokonaan vältytty haavereilta. Aivan loppuvaiheessa yhdessä asunnossa tuli vesivahinko. Kustannukset jakautuivat koko yhtiölle. Remontti valmistui kuitenkin aikataulussa ja kustannuslaskelmat pitivät paikkansa.

    "Hyvä että valitsimme lisätyöt. Jos olisimme teettäneet remontin minimikustannuksilla, täällä ei olisi niin kiva olla", Lassi sanoo.

    "Asunnon jälleenmyyntiarvokin parani. Mutta nythän tätä ei halua myydä! Sen kun vain istuu täällä ja maksaa keittiötä pois."

Laske itsellesi sopiva laina

 

Artikkeli julkaistu aiemmin 26.1.2018 Yhteishyvässä.

Ovatko yhteystietosi ajan tasalla?

Päivitä yhteystietosi S-mobiilissa tai osoitteessa s-käyttäjätili.fi. Samalla voit antaa sähköisen markkinointiluvan ja pysyt ajan tasalla palveluistamme ja asiakasomistajaeduistamme.

Kirjaudu S-käyttäjätilille ja päivitä yhteystiedot: 

Päivitä tiedot


Asiakasomistajuus-osiossa voit päivittää markkinointiluvat: 

Päivitä markkinointiluvat

Katso myös

USA:n presidentinvaalit fokuksessa

Nousujohteista markkinakehitystä

Näin pääset alkuun säästämisessä tai sijoittamisessa