Siirry suoraan sisältöön

Pidä huolta asuntosi arvosta

Omistusasunto on monelle yksi elämän suurimmista hankinnoista – ja myös suurimmista sijoituksista. Siksi kodin arvosta kannattaa pitää huolta. Tässä parhaat vinkit taloyhtiössä toimimiseen ja oman asunnon arvon vaalimiseen.

Muista, että asuntosi arvo nousee, kun taloa on remontoitu."
 1. Osallistu yhtiökokouksiin

  Osallistu jokaiseen yhtiökokoukseen tai valtuuta joku kokoukseen puolestasi, jos et itse pääse paikalle. Yhtiökokouksessa päätetään taloyhtiön vastikkeen suuruus, sääntömääräiset asiat – kuten tilinpäätöksen hyväksyminen – ja hallituksen jäsenet. Kokouksissa linjataan etukäteen myös isot remontit eli peruskorjaukset. Varsinaisessa yhtiökokouksessa esitellään vuosittain hallituksen laatima kunnossapitotarveselvitys seuraavalle viidelle vuodelle. Siinä esitetään kunnossapitotarpeet, jotka vaikuttavat olennaisesti osakehuoneiston käyttämiseen, yhtiövastikkeeseen tai muihin huoneiston käytöstä aiheutuviin kustannuksiin. Kokouksissa saat oman äänesi kuuluviin ja myös mahdollisuuden tuoda esille asioita, jotka eivät ole kokouslistalla.

 2. Liity hallitukseen

  Taloyhtiöiden hallituksiin ei ole yleensä suurta tunkua, koska monet epäröivät tehtävän tuomaa vastuuta. Hallitukseen kannattaa kuitenkin hakeutua, sillä sitä kautta saat asioita nopeastikin eteenpäin ja pääset vaikuttamaan yhtiökokoukselle valmisteltaviin asioihin. Hallitus hoitaa myös sellaiset asiat, jotka eivät kuulu yhtiökokouksen käsiteltäväksi ja joihin ei erikseen tarvitse kerätä rahaa. Tällaisia ovat esimerkiksi vuosihuolto- tai vesivahinkokorjaukset.

 3. Älä lykkää taloyhtiön remontteja

  Olisi hyvä, että taloyhtiölläsi olisi voimassa oleva PTS, eli pitkän tähtäimen suunnitelma, taloyhtiön kunnossapidosta. Kiinteistön isompia remontteja ei kannata lykätä tarpeettoman pitkälle tulevaisuuteen, sillä kustannuksilla ei ole tapana laskea. Jos esimerkiksi putkiremontin kanssa viivytellään liian kauan, vanhentuneet ja vuotavat putket voivat aiheuttaa kohtuuttomia lisäkustannuksia. Taloyhtiön isoja remontteja valmistellaan yleensä useampi vuosi, ja joskus osakkaiden täytyy turvautua taloyhtiölainaan remonttikulujen kattamiseksi. Taloyhtiössä voidaan myös kerätä etukäteen rahaa isompiin remontteihin esimerkiksi erillisen korjausvastikkeen tai korotetun hoitovastikkeen muodossa. Muista, että asuntosi arvo nousee, kun taloa on remontoitu. Sinun on myös helpompi myydä asuntosi, kun taloyhtiö on hyvässä kunnossa ja sen rahoitus hyvällä mallilla.

 4. Pidä oma asuntosi kunnossa

  Osakkaana vastaat huoneistosi kunnossapidosta. Ilmoita viipymättä isännöitsijälle huomaamistasi vioista, kuten esimerkiksi putkistojen, hanojen tai wc-istuimen vuotamisesta tai asunnon lämpötilavaihteluista. Muutoin voit joutua vastaamaan korjauskustannuksista, vaikka ne vastuunjakotaulukon mukaisesti olisivatkin taloyhtiön vastuulla. Voit myös vaikuttaa asuntosi arvoon tekemällä osakkaan vastuulle kuuluvia remontteja esimerkiksi kylpyhuoneessa ja keittiössä. Jos muutostyöt ovat muuta kuin tapetointia tai maalausta, muista tehdä remontista kirjallinen ilmoitus hallitukselle tai isännöitsijälle ja odottaa lupaa, ennen kuin ryhdyt toimeen.

 5. Ole itse aktiivinen

  Seuraa taloyhtiön tapahtumia tarkasti. Isännöitsijä ja hallitus tiedottavat taloyhtiön asioista usein taloyhtiön ilmoitustaululla, postiluukuista jaettavilla tiedotteilla tai erikseen sovituilla verkkosivustoilla. Tiedotteet kannattaa lukea ja pitää tallessa. Isännöitsijälle voi aina soittaa, mikäli joku asia askarruttaa tai haluaisit jonkun asian tai puutteen korjattavan.


Jutun asiantuntija: Isännöitsijä Satu Hatanpää, Tili ja isännöintitoimisto Noormarkun Tiliassa Oy:stä.

Ovatko yhteystietosi ajan tasalla?

Päivitä yhteystietosi S-mobiilissa tai osoitteessa s-käyttäjätili.fi. Samalla voit antaa sähköisen markkinointiluvan ja pysyt ajan tasalla palveluistamme ja asiakasomistajaeduistamme.

Kirjaudu S-käyttäjätilille ja päivitä yhteystiedot: 

Päivitä tiedot


Asiakasomistajuus-osiossa voit päivittää markkinointiluvat: 

Päivitä markkinointiluvat