Siirry suoraan sisältöön

Opiskelijan budjetti pitää

Opiskelija Senja Puumalan talouteen tuovat turvaa laina, säästöt ja harkitseva rahankäyttö. "Jos käy jotain odottamatonta, tietää ettei oma talous kaadu siihen.”

Jaa:

Kun opiskelija Senja Puumala runsas vuosi sitten muutti omilleen, hän seurasi kuukauden hyvin tarkkaan, mihin rahat menevät. Se yllätti, kuinka nopeasti pienistäkin maksuista kertyi yhdessä iso lasku.

”Oli paljon sellaista, mitä ei ollut ajatellutkaan. Kuinka paljon esimerkiksi ihan vain ruokakauppaan menee, kun pitää ostaa myös wc-paperit ja pesuaineet”, Puumala sanoo.

Vaikka enää hän ei pidä tarkkaa kirjaa, 21-vuotias Puumala on harkitseva rahankäyttäjä ja tietoinen opiskelijabudjetistaan.

Luotan siihen, että osaan hoitaa omat raha-asiani.”

”Tiedän koko ajan oman tilanteeni ja toimin sen mukaan. En esimerkiksi shoppaile ylikalliita vaatteita. Ei tule hetkiä, että apua, mihin on mennyt pari sataa. Luotan siihen, että osaan hoitaa omat raha-asiani.”

Helsingin yliopistossa valtiotieteitä opiskeleva Puumala on saanut opintorahaa sekä yleistä asumistukea, jonka piirissä opiskelijat ovat. Ensimmäiset puoli vuotta hän kävi opintojen rinnalla töissä, mutta se kävi turhan raskaaksi. Puumala kokee pärjäävänsä hyvin opintotuella ja -lainalla. Myös vanhemmat ovat tukeneet silloin, jos on pitänyt tehdä jokin isompi yksittäinen ostos.

Opintolainan ottaminen oli Puumalalle selkeä valinta.

”Se on niin fiksu ja halpa laina ottaa. Vaikka kaikkea rahaa ei tarvitsisikaan normielämiseen, osan voi laittaa vaikka asp-tilille tai sijoittaa. Laina tuo myös taloudellista turvaa, ettei tarvitse ihan jokaista senttiä arjessa laskea.”

Tällä hetkellä Puumala pitää välivuotta opinnoista ja käy armeijaa. Päiväraha on riittänyt hyvin. Varuskunnassa rahaa ei juuri kulu, ja koronatilanteen takia lomillakaan ei tule käytyä menoissa.

Aina kun mahdollista, Senja Puumala laittaa rahaa säästöön. Shoppailun sijaan hän käyttää rahaa mieluummin salikorttiin.

Puumala pyrkii säästämään niin paljon kuin mahdollista. Kohdekin on selvä: oma asunto. Aina kun voi, hän pistää vähän rahaa asuntosäästötilille tai rahastoihin. Rahastoihin perehtyneet kaverit ovat ohjeistaneet hänet helppoihin ja turvallisiin rahastoihin.

Puumalasta on hyvä, että rahaa on säästössä monessa eri paikassa.

”Siitä tulee turvallinen olo, kun on pieni puskuri pahan päivän varalle. Jos käy jotain odottamatonta, tietää ettei oma talous kaadu siihen.”

Kavereiden lisäksi Puumala on saanut neuvoja vanhemmiltaan. Heidän puoleensa Puumala kääntyi esimerkiksi hakiessaan opintolainaa. Hänestä opiskelijoille voisi olla tarjolla enemmänkin neuvontaa ja vinkkejä.

”Esimerkiksi opintolainasta oli vaikeasti löydettävissä tietoa. En itsekään silloin tullut ajatelleeksi, että pankkeja olisi voinut kilpailuttaa ja pyytää tarjouksia.”

Tulevaisuudelta Puumala toivoo, että pystyy pitämään yllä turvallisen taloudellisen tilanteen.

”En pidä omaa taloudellista tilannettani mitenkään itsestäänselvyytenä, vaan se on ehdottomasti etuoikeus.”

Asiantuntijan vinkit opiskelijan rahankäyttöön

  1. Seuraa omia tuloja ja menoja aktiivisesti ja ole suunnitelmallinen. Tämä onnistuu helposti esimerkiksi S-mobiili-sovelluksella.
  2. Hintoja vertaamalla voi säästää paljon, olipa kyseessä isompi hankinta, sähkösopimus tai pankkipalvelut. S-Pankissa tili, kortti ja pankkitunnukset ovat maksuttomia asiakasomistajille.
  3. Korkeakouluopiskelijoille on tarjolla myös maksuton, pankki- ja luottokortin yhdistävä opiskelijan S-Etukortti Visa. Kortin luotto-ominaisuus voi olla hyvä vara odottamattomiin menoihin ja tuo turvaa verkko-ostoihin.
  4. Säästämisen voi aloittaa helposti ja pienilläkin summilla. Esimerkiksi S-Pankin Säästäjä-palvelulla voi ohjata vaikkapa S-ryhmän ostoksista kertyvän Bonuksen suoraan rahastoon.
  5. Lisää tietoa ja vinkkejä saat esimerkiksi S-Pankin chat-palvelusta tai verkosta: Opiskelijan pankkipalvelut

Asiantuntijana tuoteryhmäpäällikkö Marketta Lundell S-Pankista

Ovatko yhteystietosi ajan tasalla?

Päivitä yhteystietosi S-mobiilissa tai osoitteessa s-käyttäjätili.fi. Samalla voit antaa sähköisen markkinointiluvan ja pysyt ajan tasalla palveluistamme ja asiakasomistajaeduistamme.

Kirjaudu S-käyttäjätilille ja päivitä yhteystiedot: 

Päivitä tiedot


Asiakasomistajuus-osiossa voit päivittää markkinointiluvat: 

Päivitä markkinointiluvat