Nyt on hyvä aika ostaa asunto
Haaveiletko omasta kodista? Juuri nyt asunnon ostamista tukevat etenkin matalat korot ja korkeat vuokrat. Vaikka asunto ostetaankin ensisijaisesti kodiksi, kannattaa päätöstä pohtia myös sijoituksena.
S-Pankin antolainauksen kehityspäällikkö Päivi Huttunen muistuttaa, että asunto ostetaan ensisijaisesti kodiksi, toissijaisesti sijoitukseksi. Päätöstä kannattaa kuitenkin harkita huolella monesta kulmasta, ennakoida tulevaisuutta ja keskustella vaihtoehdoista niin pankin kuin kiinteistönvälittäjänkin kanssa.
Kun ostat asuntoa, mieti myös asunnon jälleenmyyntiarvoa. Siinä tärkeintä on sijainti, sijainti ja sijainti."
Päivi Huttusen mukaan asunnon ostoa tukevat tällä hetkellä monet seikat:
- Vuokra-asuminen on kallista.
”Vuokratasoon vaikuttaa asunnon sijainti ja tarjonta. Muuttovoittopaikkakunnilla vuokrat luultavasti jatkavat edelleen nousuaan”, Huttunen summaa. Pellervon Taloustutkimuksen ennusteen mukaan vuokrat nousevat Suomessa vuosittain keskimäärin 3,4 % aina vuoteen 2020 asti. - Omassa kodissa asuminen on turvatumpaa.
”Moni vuokralainen maksaisi vuokran hinnalla lainanlyhennyksen ja kartuttaisi samalla omaisuuttaan”, Huttunen muistuttaa. ”Jos ei halua ottaa isoa lainaa, mutta kaipaa vuokra-asumista turvallisempaa asumista, kannattaa harkita asumisoikeusasuntoa. 10 000–25 000 euron asumisoikeusmaksulla saa elinikäisen asumisoikeuden”, Huttunen muistuttaa. - Korot ovat poikkeuksellisen matalalla, joten laina on edullista.
Yleisin S-Pankin myöntämissä lainoissa käytetty viitekorko on 12 kuukauden euribor. ”Koronnousua ei ole juuri nyt nähtävissä, mutta jos laina-aika on pitkä ja se mietityttää, kannattaa keskustella pankin kanssa lainan osittaisesta sitomisesta kiinteään korkoon”, Huttunen neuvoo. - Koska korot ovat matalalla, puskurirahaston kerryttäminen on mahdollista.
”Matalan korkotason takia kaikkia ylimääräisiä euroja ei kannata laittaa lainanmaksuun, vaan mieluummin elämiseen ja säästöön.” Esimerkiksi rahastosijoitukset toimivat puskurina yllättävien tilanteiden varalle. - Mahdollisuus vähentää asuntolainan korot verotuksessa.
Vuonna 2016 verotuksessa voi vähentää 55 % asuntolainan maksetuista koroista, mutta vuodesta 2017 alkaen verotusoikeus vähenee vuosittain 10 % vuoteen 2018 asti. Eli vuonna 2017 korkovähennyksen määrä on 45 % ja seuraavana vuonna 35 % maksetuista koroista. ”Vuoden 2018 jälkeen verotusoikeutta ei ole vielä linjattu”, Huttunen kertoo. - Asuntojen hintakuplaa ei ole näköpiirissä.
”Suomessakin on kokemusta asuntomarkkinoiden ylikuumenemisesta 2000-luvun alusta. Nyt markkinoiden tilanne on kuitenkin kohtuullisen terve.” - Asuntojen hinnat nousevat koko ajan.
Pellervon Taloustutkimus PTT ennustaa, että vanhojen kerrostaloasuntojen nimelliset hinnat nousevat keskimäärin noin 3 prosenttia vuodessa vuosina 2016–2020. ”Kun on ostamassa asuntoa, kannattaa miettiä myös asunnon jälleenmyyntiarvoa. Siinä sijainnilla on kaikkein suurin merkitys. Muuttovoittokunnissa asunnot menevät nopeammin ja paremmalla hinnalla kaupaksi kuin muuttotappiokunnissa. Myös kaupunginosa vaikuttaa asunnon hintaan, sen kehittymiseen ja myyntiaikaan. Näiden seikkojen huomioiminen ostotilanteessa toimii turvana, jos elämäntilanne laina-aikana muuttuu”, Huttunen neuvoo. - Aina on mahdollista ottaa lyhennysvapaata.
S-Pankissa asiakas voi verkkopankissa ottaa käyttöön lyhennysvapaan jakson, jos oma talous- tai elämäntilanne muuttuvat. Tällaisia tilanteita voivat olla esimerkiksi opiskelu tai lapsen syntymä. Lyhennysvapaan aikana maksetaan ainoastaan lainan korkoja esimerkiksi vuoden ajan. - 18−39-vuotiaan ensiasunnon ostajan ei tarvitse maksaa varainsiirtoveroa.
”Varainsiirtoveron välttämällä säästää tuhansia euroja”, Huttunen vinkkaa.
Pyydä meiltä lainatarjous
Pyydä meiltä lainatarjous
S-Pankista voit pyytää lainatarjouksen kilpailukykyiseen hintaan helposti verkossa – myös ilman S-Pankin verkkopankkitunnuksia. Saatu lainalupaus ei vielä sido sinua mihinkään.
Ovatko yhteystietosi ajan tasalla?
Päivitä yhteystietosi S-mobiilissa tai osoitteessa s-käyttäjätili.fi. Samalla voit antaa sähköisen markkinointiluvan ja pysyt ajan tasalla palveluistamme ja asiakasomistajaeduistamme.
Kirjaudu S-käyttäjätilille ja päivitä yhteystiedot:
Asiakasomistajuus-osiossa voit päivittää markkinointiluvat: