Sopeutettu talous kestää
Lapsen ensimmäisiin vuosiin kannattaa säästää. Viimeistään kotihoidon tuelle siirryttäessä talouden pyörittämiseen tarvitaan yleensä ylimääräistä rahaa, Simola sanoo.
Jos talous on tiukilla, Simola suosittelee käymään läpi, mihin kaikkeen rahaa kuluu. On hyvä pohtia, mitkä menot ovat välttämättömiä, mitä olisi mukava säilyttää ja onko ehkä jotain, mistä voi tai haluaa vauvan myötä luopua. Säästöjä saattaa kertyä harrastuksista, matkustelusta, ulkona syömisestä tai vaikka suoratoistopalveluista, Simola listaa.
Hän kannustaa käymään läpi erityisesti kalliit luotot, kuten pikavipit tai älylaitteiden ja kodinkoneiden osamaksusopimukset. Usein niiden korot ovat esimerkiksi asuntolainaa korkeammat. Jos mahdollista, ylimääräiset luotot voi maksaa pois ennen vauvan syntymää. Vähintäänkin ne kannattaa kilpailuttaa hyvissä ajoin. Myös takaisinmaksuajan pidennys voi tuoda talouteen liikkumavaraa, Simola vinkkaa.
Asuntovelallisilla lainan lyhennys on tyypillisesti talouden suurin menoerä. Moni velallinen turvautuu lainan lyhennysvapaaseen viimeistään siinä vaiheessa, kun jompikumpi vanhemmista jää hoitamaan lasta kotihoidon tuella.
”Jos talous on viritetty tiukalle, lyhennysvapaa voi tuoda joustoa niin, että rahaa riittää myös yllättäviin menoihin”, Simola sanoo.
S-Pankin asiakkaille vuoden mittaista lyhennysvapaata voidaan tarjota verkkopankissa automaattisesti, ja sitä voi käyttää kuukausi kerrallaan tarpeen mukaan. Jos optiota lyhennysvapaaseen ei tarjota suoraan, sitä voi hakea itse verkkopankin kautta.
Myöhemminkin voi säästää
Emilia Simola muistuttaa, että lapsesta koituvat kulut eivät suinkaan pääty yksivuotissyntymäpäivään.
”Vauvavuosi itsessään ei ole kovimpien kustannusten vuosi, jos kaikki on hyvin. Ensin maksetaan vaippoja, myöhemmin ehkä valmennusmaksuja.”
Jos siis perheenlisäykseen ei ehdi varautua etukäteen taloudellisesti, kannattaa muistaa, että talouden tasapainottaminen tai säästämisen aloittaminen ei ole koskaan myöhäistä.