Mikä kumma on sijoitusobligaatio? Viisi faktaa ja yksi myytti
Pääomaturvattu sijoitusobligaatio kalskahtaa vaikealta. Oikeasti kyseessä on turvallinen ja vaivaton vaihtoehto etenkin määräaikaiselle talletukselle. Kokosimme viisi tuotteeseen liittyvää faktaa ja yhden myytin.
Vuosien aherruksen jälkeen edessä on pulma: käteen on jäänyt hieman ylimääräistä. Osakemarkkinoiden ajoittainen myllerrys arveluttaa, eikä rahojen säilyttäminen tilillä houkuttele matalien korkojen takia.
Yksi vaihtoehto määräaikaisella talletukselle on pääomaturvattu sijoitusobligaatio. Mutta millaisesta tuotteesta on oikein kyse?
Lyhyesti sanottuna kyse on pääomaturvatusta sijoitustuotteesta: sijoittaja saa rahansa takaisin aloituskustannuksia lukuun ottamatta ja voi lisäksi saada tuottoa pääomalleen.
Käytännössä sijoitusobligaatio koostuu kahdesta osasta: lainasta ja sille mahdollisesti maksettavasta tuotosta.
Sijoitusobligaation avulla säästävä ikään kuin lainaa rahojaan määräajaksi liikkeeseenlaskijana toimivalle pankille, joka on tuotteessa S-Pankin kumppanina. Laina-aika vaihtelee obligaatiosta toiseen, mutta tyypillinen laina-aika on noin viisi vuotta.
Korvauksena tästä säästäjä voi saada rahoilleen tuottoa. Se, kuinka paljon ”vaivanpalkkaa” saa, riippuu sijoitusobligaation ehdoista. Ne puolestaan vaihtelevat sijoitusobligaatiosta toiseen.
Pankki voi määritellä, että tuoton suuruus riippuu esimerkiksi siitä, miten joukko osakkeita menestyy. Tämä on kuitenkin vain yksi vaihtoehto, sillä yksityiskohdat vaihtelevat sijoitusobligaatiosta toiseen. Osakkeiden sijaan tuotto voi riippua vaikkapa valuutta- tai raaka-ainemarkkinoiden liikkeistä.
Perinteiseen talletukseen verrattuna etu on se, että sijoittaja voi saada rahoilleen tuntuvasti paremman tuoton. Suoriin osakesijoituksiin verrattuna hyöty on se, että laina-ajan päätyttyä saa takaisin ainakin suurimman osan likoon panemistaan rahoista.
Pääomaturvattu sijoitusobligaatio on vaihtoehto määräaikaiselle talletukselle."
Viisi faktaa pääomaturvatusta sijoitusobligaatiosta
- Sijoitusobligaatio on pääomaturvattu
Sijoitusobligaatio on turvallinen vaihtoehto määräaikaiselle pankkitalletukselle, sillä se on pääomaturvattu. Tämä tarkoittaa sitä, että säästäjä saa takaisin vähintään sijoittamansa nimellispääoman verran rahaa, kun laina-aika on päättynyt.
Nimellispääoma on sijoitusobligaatioon sijoitettu summa, josta on vähennetty sijoituksen aloituskustannukset.
Kun sijoittaja laittaa rahojaan kiinni sijoitusobligaatioon, aiheutuu siitä aloituskustannuksia. Käytännössä sijoittaja maksaa sijoitusobligaatiosta niin sanotun merkintähinnan, joka voi olla sijoitusobligaation nimellishintaa korkeampi.
Esimerkiksi S-Pankin uudessa sijoitusobligaatiossa merkintähinta on 8 prosenttia nimellishintaa suurempi. Tätä ylimenevää osuutta kutsutaan ylikurssiksi. Ylikurssi mahdollistaa paremman tuottopotentiaalin.
Sijoitusobligaation merkintähinta sisältää strukturointikustannukset eli ne kulut, joita sijoitusobligaation rakentamisesta syntyy. Strukturointikustannukset vaihtelevat sijoitusobligaatioittain, ja ne on kerrottu sijoitusobligaation ehdoissa.
Joskus sijoitusobligaatiosta saatetaan periä myös erillinen merkintäpalkkio. Uudessa S-Sijoitusobligaatiossa tällaista ei kuitenkaan peritä. - Sijoitusobligaation avulla pääsee osalliseksi osakemarkkinoiden kehityksestä
Koska S-Pankin sijoitusobligaatiot ovat pääomaturvattuja, säästäjä pääsee niiden avulla suojatusti osalliseksi osakemarkkinoiden kehityksestä. Tämän ansiosta omille rahoille voi saada parempaa tuottoa kuin säilyttämällä niitä tilillä. - Sijoitusobligaation voi myydä kesken sijoitusajan
Pääomaturvatun sijoitusobligaation voi myydä pois myös kesken laina-ajan. Tällöin tuotteesta ei kuitenkaan välttämättä saa takaisin omaa nimellispääomaansa kokonaisuudessaan. - Sijoitusobligaatioon voi sijoittaa verkossa
Sijoitusobligaatioita myydään S-Pankin verkkopankissa ja siellä myytyihin sijoitusobligaatioihin vaadittu minimisumma on ollut hieman yli 1 000 euroa. S-Pankin verkkopankkiin kirjautuaksesi tarvitset pankkitunnukset, jotka saat sinua lähimmästä asiakaspalvelupisteestä. - Sijoitusobligaatioonkin liittyy riskejä
Kaikkiin sijoitustuotteisiin liittyy riskejä, niin myös sijoitusobligaatioihin. Jos esimerkiksi S-Pankin kumppanina liikkeeseenlaskijana toimiva pankki ajautuisi maksukyvyttömäksi, sijoittaja voi menettää rahansa. Lisäksi, jos sijoittaja haluaa jostain syystä myydä sijoitusobligaationsa ennen laina-ajan päättymistä, ei pääomaturva takaa tällöin sijoitetun nimellispääoman palautusta kokonaisuudessaan.
Yksi myytti
Mitä myyttejä sijoitusobligaatioihin sitten liittyy? Ainakin ajatus siitä, että kyseessä olisi vaikea ja tai erityisen monimutkainen tai harvinainen tuote.
Suomen Strukturoitujen Sijoitustuotteiden yhdistyksen mukaan pääomaturvattuihin sijoitusobligaatioihin sijoitettiin viime vuonna Suomessa yhteensä lähes 683 miljoonaa euroa.
Tällä hetkellä S-Pankilla on myynnissä uusi sijoitusobligaatio, S-Sijoitusobligaatio Osakekori Kisasponsorit III/2016. Voit tutustua sijoitusobligaation ehtoihin ja keskeisiin asiakirjoihin täällä.
Sijoitusobligaatiolle maksettavan korkotuoton määrä riippuu siitä, miten tuotteeseen liittyvään osakekoriin kuuluvien pohjoismaisten suuryhtiöiden osakekurssit kehittyvät sijoitusaikana.
S-Pankin kumppanina toimii sijoitusobligaation liikkeeseenlaskija SEB, Skandinaviska Enskilda Banken AB (publ.)
Mikä ihmeen sijoitusobligaatio? Lue lisää sijoitusobligaation rakenteesta
Lue lisää sijoitusobligaation kuluista
Uuden S-Sijoitusobligaation Eurooppalaiset Suuryritykset IV/2016 merkintäaika on 12.9.–17.10.2016. Minimisijoitus on 1 060 euroa ja sijoitusaika viisi vuotta.
Tutustu uuteen Osakekori Kisasponsorit III/2016 -sijoitusobligaatioomme
Ovatko yhteystietosi ajan tasalla?
Päivitä yhteystietosi S-mobiilissa tai osoitteessa s-käyttäjätili.fi. Samalla voit antaa sähköisen markkinointiluvan ja pysyt ajan tasalla palveluistamme ja asiakasomistajaeduistamme.
Kirjaudu S-käyttäjätilille ja päivitä yhteystiedot:
Asiakasomistajuus-osiossa voit päivittää markkinointiluvat: