Vuosien aherruksen jälkeen edessä on pulma: käteen on jäänyt hieman ylimääräistä. Osakemarkkinoiden ajoittainen myllerrys arveluttaa, eikä rahojen säilyttäminen tilillä houkuttele matalien korkojen takia.
Yksi vaihtoehto määräaikaisella talletukselle on pääomaturvattu sijoitusobligaatio. Mutta millaisesta tuotteesta on oikein kyse?
Lyhyesti sanottuna kyse on pääomaturvatusta sijoitustuotteesta: sijoittaja saa rahansa takaisin aloituskustannuksia lukuun ottamatta ja voi lisäksi saada tuottoa pääomalleen.
Käytännössä sijoitusobligaatio koostuu kahdesta osasta: lainasta ja sille mahdollisesti maksettavasta tuotosta.
Sijoitusobligaation avulla säästävä ikään kuin lainaa rahojaan määräajaksi liikkeeseenlaskijana toimivalle pankille, joka on tuotteessa S-Pankin kumppanina. Laina-aika vaihtelee obligaatiosta toiseen, mutta tyypillinen laina-aika on noin viisi vuotta.
Korvauksena tästä säästäjä voi saada rahoilleen tuottoa. Se, kuinka paljon ”vaivanpalkkaa” saa, riippuu sijoitusobligaation ehdoista. Ne puolestaan vaihtelevat sijoitusobligaatiosta toiseen.
Pankki voi määritellä, että tuoton suuruus riippuu esimerkiksi siitä, miten joukko osakkeita menestyy. Tämä on kuitenkin vain yksi vaihtoehto, sillä yksityiskohdat vaihtelevat sijoitusobligaatiosta toiseen. Osakkeiden sijaan tuotto voi riippua vaikkapa valuutta- tai raaka-ainemarkkinoiden liikkeistä.
Perinteiseen talletukseen verrattuna etu on se, että sijoittaja voi saada rahoilleen tuntuvasti paremman tuoton. Suoriin osakesijoituksiin verrattuna hyöty on se, että laina-ajan päätyttyä saa takaisin ainakin suurimman osan likoon panemistaan rahoista.