Mikäli vuosiansioni pysyisivät nykyisellä tasollaan, tulisi eläkkeeni olemaan 65 vuoden rajapyykin saavuttaessani korkeintaan noin puolet tämänhetkisestä palkastani.
Katsastin hiljattain eläkevakuutusyhtiön laskelmaa eläkekertymästäni. Totesin, että karkeasti ottaen työuran puolessa välissä olevana, runsaat 20 vuotta työelämässä mukana olleena henkilönä, eläkekertymäni ei ole vielä kummoinenkaan. Se vastaa noin viidennestä tämän hetkisestä palkastani. Mikäli jatkamme juuri uudistetulla eläkejärjestelmällä, ehdin kerryttää eläkettä lisää vielä hieman alle 30 % siitä vuotuisesta ansiotasosta, josta nautin tästä päivästä 65 vuoden eläkeikään. Mikäli vuosiansioni pysyisivät nykyisellä tasollaan, tulisi eläkkeeni olemaan 65 vuoden rajapyykin saavuttaessani korkeintaan noin puolet tämän hetkisestä palkastani. Eipä ihan saa tekemään kuperkeikkoja. Tulee helposti mieleen jatkaa töitä jopa yli 65 vuoden rajapyykin. Toivottavasti kunto ja terveys sen sallivat, ja työantajalla on intressiä pitää senioreita kuluttamassa toimiston lattioita.
Tuleviin eläke-etuuksiin ja työmahdollisuuksiin vanhuusiässä liittyy kuitenkin edelleen paljon epävarmuutta. Etuuksia ja järjestelmää ehditään vielä muuttaa moneen otteeseen. Tämän takia olen itse lähtenyt siitä ajatuksesta, että omiin eläkevuosiin on hyvä valmistautua läpi koko työelämän pikku hiljaa ja tasaisesti säästämällä. Ilman omaa eläkeikää varten säästämistä tulotason ja samalla elintason lasku olisi varsin ilmeinen.