Siirry suoraan sisältöön

Laita mökki talvikuntoon – ja suunnittele jo ensi vuoden kunnostustyöt

Asiantuntijan vinkeillä kesämökkisi talvehtii turvallisesti. Varmista ainakin riittävä ilmanvaihto sisätiloissa ja poista vesi putkista ja hanoista. Isompi remontti kannattaa suunnitella ja budjetoida talven aikana, niin pääset heti keväällä – tai ehkä jo talvella – töihin käsiksi.

Kun huolehdit mökillä muutamasta tärkeästä asiasta juuri nyt, varmistat, että sinua odottaa keväällä hyvinvoiva mökki ilman ikäviä yllätyksiä. Katso samalla mökkiä tulevia vuosia ajatellen: onko tarvetta remontille tai esimerkiksi laajennukselle?

Valuta vesiputket tyhjiksi ennen pakkasia, jotta ne eivät halkea veden jäätyessä. Talvi ja varhainen kevät ovat hyvää aikaa suunnitella ja budjetoida seuraavia mökkihankkeita."
  1. Varmista mökin tuulettuminen.
    Jos mökin rakenteisiin pääsee kerääntymään kosteutta, vastassa on ensi keväänä niin kutsuttua mummon mökin hajua, mikä kielii homekasvustosta. Jätä ilmanvaihtoventtiilit auki, ja jos mökissä on sähköllä toimiva huippuimuri tai kanavapuhallin, voit jättää sen päälle pienelle teholle pyörittämään ilmaa.
  2. Jätä pieni lämpö sisälle, jos mökillä on sähköt. 
    Kahden–kolmensadan watin pakkasvahti tai yksi sähköpatteri mökin sisällä varmistaa, että painovoimainen ilmanvaihto toimii: hieman ulkoilmaa lämpimämpi sisäilma pitää myös kosteuden poissa sisätilasta.
  3. Tyhjennä vesiputket ja jätä vesihanat auki. 
    Vesiputket on syytä valuttaa tyhjiksi ennen pakkasia, jotta ne eivät halkea veden jäätyessä. Valuttaminen tapahtuu avaamalla putkien venttiilit ja vesihanat. Muoviset putket eivät välttämättä hajoa, vaikka niihin jäänyt vesi laajentuisi pakkasella, mutta vesihanat vaurioituvat varmasti, joten ainakin ne pitää tyhjentää ja jättää auki. Tyhjennä myös lämminvesivaraajat.
  4. Sulje kaivon vesipumpun virta sulakkeesta.
    Jos kaivo yhtäkkiä jostain mystisestä syystä käynnistyy keskellä talvea, keväällä voi pahimmillaan olla vastassa umpeen jäätynyt mökki – vesi on valunut sisään ja aiheuttanut mökkiin jääkauden. Tuntuu uskomattomalta, mutta näin on käynyt Suomessa!
  5. Tarkista katon kunto ja savupiipun hattu.
    Jos et ole kesän aikana korjannut katon vaurioita, tee se viimeistään nyt, jotta kosteus ei pääse katosta talon rakenteisiin. Jos savupiipun päällä ei ole hattua, voit tehdä sellaisen vanerista ja tiilistä: aseta vaneri tiilien varaan savupiipun päälle ja pistä vielä painoksi pari tiiltä tai kiveä hatun päälle. Näin varmistat, ettei kosteus pääse taloon hormin kautta. Muista kuitenkin, ettei tulisijoja saa käyttää ennen kuin olet poistanut tämän tilapäisen lumisuojauksen piipun päältä.
  6. Tutki sade- ja sulamisvesien valumasuunta.
    Varmista, että sadevedet valuvat katolta vesikouruja ja syöksytorvia pitkin alas ja edelleen rakennuksen kulmilta joko kouruja tai sadevesiviemäriä pitkin pois rakennuksen seinustoilta. Tavoite on, että talon perustukset pysyvät kuivina myös talven sulamisvesien ja räntäsateiden aikaan. Kalliolle rakennetuissa mökeissä pintavedet ohjataan tarpeen mukaan riittävän etäälle seinien vierustoilta.
  7. Häädä tuhoeläimet.
    Jyrsijät hakeutuvat kelien kylmetessä mielellään sisätiloihin. Jätä mökkiin riittävästi loukkuja ja myrkkyjä, sillä muuten tuhoeläimet juhlivat koko talven mökissäsi.
  8. Nosta kelluva laituri turvaan.
    Jäät aiheuttavat laitureille ja muille vedessä oleville rakenteille, kuten uintiportaille, vakavia tuhoja talven aikana. Avomeren tai ison järven äärellä jäät voivat nousta aika pitkällekin rannan puolelle, joten huolehdi laituri ja veneet riittävän pitkälle sisämaan suojiin.
  9. Suunnittele seuraavat remontit.
    Syyshuollon yhteydessä mökkiä kannattaa katsoa myös ensi kesää ajatellen: onko vihdoin aika uusia saunarakennuksen katto – tai ehkä ryhtyä rakentamaan sitä haaveiden kesämajaa?


Talvi ja varhainen kevät ovat hyvää aikaa suunnitella ja budjetoida seuraavia mökkihankkeita. Moni remontti kannattaa myös toteuttaa ennen seuraavaa lomakautta: ammattilaisia on helpompi saada töihin ennen sesonkiaikaa ja jos remontti on valmis jo keväällä, siitä ehtii itsekin kesällä nauttia.

Listaa, mitä on seuraavana remonttivuorossa ja ryhdy suunnittelemaan tulevia töitä: salaojat, katto ja piippu, ulkoseinät, jätevesijärjestelmä? Laske budjetti: selviätkö parilla uudella laudalla ja maalipurkilla vai tarvitsetko isomman remontin ja myös ammattilaisia avuksi? Riittävätkö säästöt vai onko remonttiin syytä hakea lainaa?

Jos olet teettämässä mökille isompia muutoksia, esimerkiksi rakentamassa uutta piharakennusta tai sitä unelmien kesämajaa, muista aina varmistaa rakennusluvan tarve. Mökkikuntasi rakennustarkastaja osaa neuvoa lupamenettelyissä.

 

Jutun asiantuntija: toimitusjohtaja Mikko Juva, PRKK – Peruskorjaamisen ja Rakentamisen Kehittämiskeskus ry

 

Laske sinulle sopiva laina

Ovatko yhteystietosi ajan tasalla?

Päivitä yhteystietosi S-mobiilissa tai osoitteessa s-käyttäjätili.fi. Samalla voit antaa sähköisen markkinointiluvan ja pysyt ajan tasalla palveluistamme ja asiakasomistajaeduistamme.

Kirjaudu S-käyttäjätilille ja päivitä yhteystiedot: 

Päivitä tiedot


Asiakasomistajuus-osiossa voit päivittää markkinointiluvat: 

Päivitä markkinointiluvat