Iloisen punainen kahvikioski on rakennettu itse, nuorten ja yhdistyksen vapaaehtoisten aikuisten yhteistyönä.
”Emme halunneet tylsää valkoista valmisvaunua, vaan tuollaista maalaistyyliä. Kioski on rakennettu trailerin päälle, joten sitä on helppo siirtää.”
Kioski onkin vieraillut muun muassa Karkun kirpputoritempauksessa sekä Sastamalan Vanhan kirjallisuuden päivillä.
Kahvilakärry on tehty Karkku ry:n nuorten ja aikuisten yhteistyönä, ja nuoret huolehtivat nyt sen toiminnasta.
Hyvää opastusta työelämään
Kesätyöprojekti on lähtenyt hyvin vauhtiin. Nuoret ovat ottaneet työt tosissaan, vaikka joskus pientä lipsumista sattuukin – joillekin esimerkiksi aamuherääminen on nihkeää.
”Ei meillä nipoteta pienestä, koska tämä on myös työelämän pelisääntöjen opettelua. Jos joku on myöhässä usein, asiasta kuitenkin keskustellaan ja kerrotaan, että jatkossa se ei käy”, Tuomela kertoo.
Idea kesätyöhankkeeseen tuli Tuomelan omista kokemuksista. Hän rakensi muutama vuosi sitten Karkkuun talon ja olisi tarvinnut pientä apua maalaukseen ja muihin rakentamisen aputöihin.
”Yhtä aikaa oma 14-vuotias lapsi pohti töitä kesäksi. Näiden yhdistämisestä syntyi ajatus työllistämishankkeesta. Omien tarpeiden lisäksi heräsi yleisempi halu auttaa nuoria työllistymään, koska se on samalla myös tärkeä kasvuprosessi”, Tuomela miettii.
Hankkeessa onkin vahvasti mukana ajatus, että kun nuori saa töitä, hänet perehdytetään huolella sekä työhön, työturvallisuuteen että työelämän pelisääntöihin.
”Kun nuorta opastetaan hyvin, hän saa palkan lisäksi kokemuksen siitä, että hänen työllään on merkitystä.”
Apukäsiä nopeisiin hommiin
Tino Kulolle kesätyöpaikka on ensimmäinen laatuaan. Paikka löytyi netin kautta, vähän äidinkin avustuksella. Ensimmäiset viikot ovat sujuneet maalaustöiden sekä risusavotan merkeissä, kun ranta on haluttu ehostaa uuteen kuosiin.
”Teen töitä kolmena päivänä viikossa, kuusi tuntia päivässä. Muuten on ollut ihan kivaa, mutta yhtenä päivänä ei hirveästi huvittanut ja nukuin myöhään”, kertoo Tino kantaessaan kaadettuja pajuja isoon kasaan.
Paikalle saapuneella Elias Laitalalla, 15, suunta on ysiluokan päätyttyä lukioon. Vinkin kesätöistä hän sai kouluun tulleesta infolapusta.
”Olen kunnostanut Riihipuistoa, leikannut nurmikkoa ja maalannut. Tämä kahvila on ihan ookoo, kun asiakkaita olisi vähän enemmän”, hän kertoo tiskin takana.
Nuorten työt jaetaan viikoksi eteenpäin työvuorolistan mukaan, mutta myös akuutimmat työt hoituvat. WhatsApp-viestiketju tavoittaa koko joukon, ja parhaimmillaan työlle on löytynyt tekijä jopa tunnissa.
Pekka Tuomela kuitenkin muistuttaa, että he eivät ole urakointiliike, vaan tarjoavat apukäsiä niitä tarvitseville.
”Työn tilaajalla on vastuu esimerkiksi materiaalitilauksista, ja hän neuvoo työt nuorille. Kokemukset ovat puolin ja toisin positiivisia, ja töiden tilaajilta on tullut hyvää palautetta reippaista nuorista.”
Ensi kertaa kesätöissä oleva Tino ei oikein vielä tiedä, mihin aikoo kesätyötienestinsä käyttää.
Kesätöistä rahaa ja kiirettä
Kesätöihin kuuluu oleellisesti oman rahan tienaaminen. Nuorilla on aina rahareikiä, joihin kesätienestit on jo etukäteen ajateltu käyttää. Tai niin sitä luulisi.
Eveliina Karppanen ja Tino Kulo kuitenkin sanovat, että heillä ei ole mitään suunnitelmia rahoille.
”Tai no, yksi lisäosa tietokonepeliin”, Tino kertoo pienen pohdinnan jälkeen.
Elias Laitalalla on sentään suunnitelmia.
”Ajatuksia on ihan liikaakin! Rahaa menee yleiseen törsäämiseen, sitten pitää ostaa mopoon lisävilkut, uusi kypärä, efektisymbaali ja bassorumpu. Ei taida rahat kaikkeen edes riittää”, hän virnistää.
Kesätöiden lisäksi bänditouhut pitävät rumpalin kiireisenä. Punkkia ja metallia soittavalle bändille oli kesäksi tiedossa keikkakin.
”Se jouduttiin kuitenkin perumaan. Bändin jäsenillä on niin paljon kesätöitä, ettei oikein ehditä.”
Elias tietää, mihin aikoo kesätyörahansa käyttää, mikäli ne vain riittävät kaikkeen!