Huhtikuustakaan ei puuttunut toimintaa
TOUKOKUU 2025 S-PANKKI NÄKEMYS
Yhdysvaltojen viime kuukausien kauppapoliittiset ilmoitukset ovat laukaisseet merkittävän taloudellisen shokin. Ilmoitukset ovat vaikuttaneet globaaleihin kauppasuhteisiin, kasvunäkymiin ja inflaatioon. Syntynyt epävarmuus voi muuttaa koko kansainvälistä kauppajärjestelmää.
Heikko huhtikuu
Globaali osakemarkkinakehitys oli pääosin heikkoa huhtikuussa. Kuukausi oli kuitenkin kaksijakoinen. Alkukuusta rytisi Yhdysvaltojen ilmoitettua tulleistaan ja osakemarkkinat laskivat Yhdysvalloissa yli 10 prosenttia. Osakemarkkina korjasi kuitenkin suurimman osan menetetystä tuotoista loppukuukauden aikana. Euromääräisesti kuukausi jää kuitenkin vielä runsaasti miinuksen puolelle USA:ssa euron vahvistuttua dollaria vastaan noin viisi prosenttia kuukauden aikana. Vuoden alusta USA:n osakemarkkina on vielä runsaasti muita keskeisiä osakemarkkinoita jäljessä.
Euroopassa nähtiin maltillisempaa kehitystä. Vuoden alusta eurooppalainen osakemarkkina on noussut noin viisi prosenttia. Myös Suomen markkina erottui edukseen. Huhtikuu jäi jopa plussan puolelle, ja vuoden alusta tuottoa on kertynyt lähes yhdeksän prosenttia. Kehittyvät osakemarkkinat kokonaisuutena jäivät jälkeen kuukauden aikana, mutta eri markkinoiden kesken löytyy suuria eroja tuotoissa. Kiinan osakemarkkinat ovat kärsineet eniten ja Intian osakemarkkina on paikallisessa valuutassa noussut noin viisi prosenttia.
Tulli-ilmoitusten määrän kasvu ja niihin liittyvät eskalaatiot ovat lisänneet epävarmuutta – markkinoilla riittää nyt paljon punnittavaa. Miten tämä kaikki vaikuttaa talouden kuvaan? Epävarmuutta on edelleen runsaasti ja näemme epävarmuuden jatkuvan lähiviikkoina, vaikka 90 päivän ilmoitettu tauko korkeimmista tulleista saavutetaankin. Suurta selvyyttä tuskin saavutetaan, etenkin kun presidentti Trumpin äkkipikaiset ja arvaamattomat liikkeet osoittavat, että sopimukset ovat tarkoitettu rikottaviksi ja muutokset tai erilaiset käänteet ovat muuttuneet uudeksi normaaliksi. Toistaiseksi hintaliike tuntuu olevan pääasiassa olleen laskevat osakkeet, nousevat korot, heikompi dollari ja suuremmat arvonvaihtelut.
Talouskasvu tulee aikaisempaa korkeampien tullien myötä väistämättömästi laskemaan. Monet kansainväliset tahot ja lukuisat investointipankit ovat laskeneet talouskasvuodotuksiaan kuluvalle ja ensi vuodelle. Heikko talousluottamus ja laskevat tulosodotukset painavat tunnelmaa. Kuitenkin on hyvä muistaa, että USA:n talous ennen tulleja oli erittäin vahvassa kunnossa, joten nyt on luvassa matalampaa kasvua, ei syvää taantumaa - ainakaan tämän hetken tiedon valossa.
IMF:n talouskasvuennusteet laskevat
IMF, eli Kansainvälinen Valuuttarahasto, julkisti oman päivityksensä talouskasvuennusteesta huhtikuun lopulla. Taho ennustaa, että talouskasvun taso laskee 2,8 %:iin vuonna 2025. Aiemmasta tammikuun ennusteesta lasku on merkittävä. Silloin ennustettiin vielä 2000-luvun trendikasvun tasoa, eli 3,3 % vuosikasvua vuodelle 2025. Myös vuoden 2026 ennusteita laskettiin samassa yhteydessä 3,0 %:iin. Suurimmat muutokset ennusteisiin tehtiin USA:n osalta, jossa talouskasvu 2025 laskettiin 1,8 %:iin aiemmasta 2,7 %:n tasosta. Samassa yhteydessä nostettiin inflaatioennustetta kuluvalle vuodelle prosenttiyksiköllä 3,0 %:iin. Myös Kiinan lukuja korjattiin merkittävästi alas 4,0 %:iin aiemmasta 4,6 %:sta.
Euroalueen ennustetta laskettiin huomattavasti vähemmän, eli vain 0,2 %-yksikköä 0,8 %:iin. Alueen finanssipoliittisen elvytyksen odotetaan kompensoivan tullien vaikutuksia. Myös panostukset puolustukseen odotetaan tukevan talouskasvua. Vuonna 2026 talouskasvun odotetaan kiihtyvän 1,2 %:iin kolmen suuren maan, eli Saksan, Ranskan ja Italian vetoavulla.
Ennustemuutosten taustalla IMF ilmoitti voimistuvat alasuuntaiset riskit johtuen kiihtyvistä kauppajännitteistä ja kohonneesta epävarmuudesta. IMF on huolissaan siitä, että poikkeavat ja nopeasti muuttuvat poliittiset kannat ja heikkenevä ilmapiiri voivat johtaa kiristyneeseen globaaliin rahoitustilanteeseen. Myös kauppasodan syveneminen ja yleinen lisääntynyt kauppapoliittinen epävarmuus voivat johtaa heikentyneisiin lyhyen ja pitkän aikavälin kasvunäkymiin.
Yhdysvaltain hallinnon huhtikuun ilmoittamat 10 %:n yleistullit kaikelle tuonnille ja lisäksi reippaat vastavuoroiset tullit nostivat tullien tason korkeimmilla tasolleen vuosikymmeniin. Tullien 90 päivän tauko, jonka aikana hallinto pyrkii käymään neuvotteluita maakohtaisesti, on tilapäinen helpotus. Ei ole takeita, että kauppaneuvottelut päättyvät onnistuneesti kaikkien maiden osalta, vaikka USA:n hallinto nyt näin viestiikin. Pisimmällä kauppaneuvottelut näyttävät olevan Japanin, Intian ja Etelä-Korean kanssa.
EU:n kanssa neuvottelut eivät vielä ole päässeet vauhtiin. Valtiovarainministeri Scott Bessent on ilmoittanut, että EU:n tulee ratkaista joitakin alueen sisäisiä ongelmia ennen kuin neuvotteluita saadaan eteenpäin. Tällä hän viitasi joidenkin maiden asettamiin digitaalisten palveluiden veroihin. Kiinan kanssa neuvotteluja ei virallisesti käydä, vaikka USA ilmoittaakin, että joitakin yhteydenottoja on ollut.
Voimakkaimpiin tulleihin on myös tullut jo joitain lievennytyksiä. Ennen vappua autotulleihin tuli joitakin kevennyksiä ja vastavuoroisten tullien ulkopuolelta löytyvät jo Pohjois-Amerikan vapaakauppasopimus piirissä olevat tuotteet, teräs, alumiini, kupari ja lääkkeet (joille tosin odotetaan omaa tullia), puolijohteet, puutavara, kulta, energia ja tietyt maamineraalit.
Tuloskasvuodotukset laskussa
Yritysten tulokset kasvoivat viime vuonna noin 10 prosenttia ja vielä alkuvuonna odotukset kuluvan vuoden tuloskasvulle oli noin 12 prosenttia maailmaindeksissä. Tulliepävarmuuden myötä myös tuloskasvuodotuksia on jouduttu laskemaan merkittävästi vuoden alusta emmekä näe poissuljettuna, etteivätkö tuloskasvuodotukset voisi laskea tästä eteenpäinkin.
Yritykset ovat hyvin varovaisia ennusteidensa suhteen, sillä näkyvyys on erittäin heikkoa parhaimmillaankin. Tällä hetkellä USA:han ennustetaan noin 8 %:n tuloskasvua, kun alkuvuonna arviot vielä liikkuivat yli 12 prosentin tasossa. Ensimmäisen neljänneksen heikohkot tuloskasvuodotukset tultaneen ylittämään, etenkin kun tulosvaroitukset loistavat poissaolollaan. Euroopassakin tuloskasvuodotukset ovat kokeneet kovia. Alkuvuoden noin 6 %:n tasosta odotukset ovat nyt laskeneet negatiiviselle puolelle.
Kauppaan liittyvä epävarmuus painaa investointien kysyntää ja tämä vaikuttaa heikentävästi luonteeltaan syklisten suomalaisten yhtiöiden näkymiin. Positiivisen osakemarkkinakehityksen takana nähtiin alkuvuonna olevan vahvat tuloskasvuodotukset, jotka nousivat jopa 18 prosenttiin heikon viime vuoden jälkeen. Nyt ennusteissa on enää heikosti positiivista tuloskasvua, eli tulosten alasrevisiointi on ollut todella merkittävää, ja odotuksia on jälleen kerran siirretty eteenpäin ensi vuoteen. Ensimmäisen vuosineljänneksen heikot tulosodotukset voitaneen kuitenkin kokonaisuutena ylittää.
Osakemarkkinatuottojen takana on tulosten lisäksi arvostusten kehitys. Jos osakemarkkina laskee, se tarkoittaa heikompia tuloksia tai matalampaa arvostusta. Ja vaikka arvostukset ovat jo laskeneet, molemmat tekijät lienevät vaikuttaneen negatiivisesti tuottoihin. Amerikkalaisen osakemarkkinan 12 kuukautta eteenpäin katsova P/E-luku on laskenut huipuistaan noin 20:een, joka edelleen on korkea taso, kun historiallinen keskiarvo on 16 paikkeilla. Muualla globaalit osakemarkkinat ovat jo lähellä historiallisia keskiarvoja.
Talousdata yhä vahvaa
Loppukuusta saimme ottaa osaa euroalueen ensimmäisen vuosineljänneksen kasvuluvuista. Kasvu yllätti vahvuudellaan ja vuositason muutos ylitti odotuksen ollen 1,2 %:ia. Alustavassa mittauksessa etenkin Italia ja Ranska osoittivat odotuksia kovempia kasvulukuja. Kasvuluvut osoittavat, että kauppasodan epävarmuuteen sukellettiin suhteellisen vahvasta talouskehityksestä, mutta vahvan kehityksen taustalla lienee myös ennakkoon varautuminen ennen tulleja. Eteenpäin katsovat ostopäällikköindeksit osoittavat talouskasvun tahdin olevan vaimeaa.
Yhdysvaltojen alustava vuosittainen kasvuluku ensimmäiseltä kvartaalilta oli 1,6 %. Kvartaalitasolla kasvu laski 0,3 % johtuen voimakkaasta tuonnista.
Kiinan maaliskuun talousdatapaketti oli myös kauttaaltaan vahva. Ensimmäisellä neljänneksellä talouskasvu ylsi 5,4 %:iin ylittäen odotukset. Vähittäiskauppa nousi 5,9 % vuositasolla ja teollisuustuotanto jopa 7,7 %. Kiina ei suinkaan ole aseeton kauppasodassa USA:ta vastaan. Kiinan aseita ovat valuutta, korot, sekä valuuttareservi, joka on 3200 miljardin dollarin suuruinen. Finanssipoliittista lisäelvytystä ei varmasti myöskään tule puuttumaan Kiinasta.
Osakemarkkinoiden positiivisempi vire viimeisen parin viikon aikana sai nostetta ilmoitetusta tauosta tulleihin. Tällä hetkellä näyttääkin mahdolliselta, että laskeudumme tullitilanteeseen, joka vastaa presidenttikampanjan tasoja, eli 10 % yleistulli kaikille maille ja noin 60 % tulli Kiinalle. Myös tämä loisi talouden perusuran kannalta heikompaa talouskasvua, mutta helpottaisi tullien vaikutusten arvioimista.
Myös ohjauskorkojen laskeminen tukee taloutta ja sitä kautta osake- ja korkomarkkinoita. Vaikka presidentti Trump on kritisoinut Yhdysvaltain keskuspankin pääjohtajaa koronlaskutahdin hitaudesta, rauhallinen ohjauskorkojen lasku lienee oikea ratkaisu kokonaisuuden kannalta tullien vaikuttaessa myös inflaatioon. Johdannaismarkkinoilla hinnoitellaan tällä hetkellä lähes neljä koronlaskua USA:han 2025 ja vastaavasti kaksi 25 korkopisteen laskua euroalueella, jossa kuukauden aikana nähty koronlasku oli seitsemäs sitten viime alkukesän huipun.
Neutraalilla osakepainolla huhtikuussa
USA:n asettamat tullit ovat negatiivisia globaalille talouskasvulle ja nostavat inflaatiota. Erilaisten arvioiden mukaan USA:n talouskasvu laskee ennalta odotetusta vähintään 1 %-yksikköä ja nostaa inflaatiota vähintään 1 %-yksikköä jo vuonna 2025. Tarkemmat talousvaikutukset selviävät, kun nähdään tullien toteutuminen, mahdolliset neuvottelutulokset sekä vastatullit. Talouskasvu tulee hidastumaan, mutta tällä hetkellä ei ole aineksia olettaa globaalin talouden taantumaa.
Huhtikuussa pidimme kiinni neutraalista osakepainosta salkuissa. Alkukuukauden kovassa ryskeessä päädyimme pitämään kiinni osakkeista, mikä osoittautui oikeaksi päätökseksi. Harvoin kannattaa tehdä suurin kannanottoja kesken osakemarkkinan liikkeen arvonvaihteluiden ollessa suuria. Loppukuusta saimme kokea nopean osakemarkkinan palautumisen ja korkosijoituksetkin kääntyivät laskuun. Olemme neutraalissa positiossa myös kaikilla maantieteellisillä alueilla, muun muassa koska epävarmuus tullien toteutuksesta on edelleen suuri. Vaikka intuitiivisesti tuntuisikin hyvältä alipainottaa USA:ta odotetun heikomman talouspolun takia, olemme kuukauden aikana jo nähneet suuria nousuliikkeitäkin, jolloin olisi epäedullista olla pois alueelta. Neutraalin position tulee sekin olla päätös, eikä neutraalissa positiossa olla turhan pitkiä yksittäisin hetkiä. Loppukuusta olemme ostaneet osakkeita 2 %-yksiköllä salkuissamme. Liike rebalansoi markkinan liikkeestä johtuvan alipainon takaisin neutraaliin painoon.
Viime vuoden lopun hyvät tuotot ovat suuressa määrin sulaneet pois, mutta niin ikävää kun se onkin, arvonvaihtelut kuuluvat osakemarkkinasijoittamisen luonteeseen. Kun markkinoilla heiluu, on hyvä suhtautua asioihin maltilla, pitää mielessä pitkän tähtäimen tavoitteet ja muistaa hajauttaa sijoitukset eri alueille, tyyleihin ja toimialoille. Sijoittaessa on hyvä pitää mielessä myös ajallinen hajautus, jolloin suurella todennäköisyydellä sijoitusajankohta ei osu yksittäisiin ääripisteisiin. Korkosijoitukset suojaavat usein salkkua tehokkaasti, kun osakkeet laskevat.
USA:n valtionlainakorkojen turvasatamastatusta kyseenalaistettiin huhtikuussa, eurooppalaiset yrityslainat jatkavat ylipainossa
Maalikuussa euroalueen pitkiä valtionlainakorkoja nostaneet pelot tulevien vuosien mittavista valtionlainaliikkeeseenlaskuista tuntuivat pyyhkiytyvän pois sijoittajien mielistä huhtikuussa. Huhtikuussa globaalien korkomarkkinoiden pääajurina toimi USA:n valtionlainakorot. Yhdysvaltain 10 vuoden korko nousi vajaassa viikossa 50 korkopistettä 4 prosentista 4,5 prosenttiin. Väkivaltaisen liikkeen ylöspäin sai aikaiseksi kasvava epävarmuus USA:n talouden tilasta kauppasodan pyörteissä. Trumpin politiikan nähtiin olevan haitallista talouskasvulle ja lyhyen aikavälin inflaatio-odotukset nousivat reilusti. Merkittävää pitkien korkojen liikkeissä huhtikuun alkupuolella oli se, että USA:n korkojen noustessa euroalueen korot olivat laskussa. Huhuttiin muun muassa Kiinan sijoittavan valuuttavarantojaan pois USA:n valtionlainoista. Ylipäätänsä huhtikuun alkupuolella markkinat tuntuivat hetkellisesti kyseenalaistavan USA:n valtionlainakorkojen turvasatamastatusta. Euroopan pitkät valtionlainakorot olivat laskusuunnassa ja korkokäyrät jyrkkenemistrendissä. Euroalueen inflaatiokehitys on hyvin suotuisaa katsottaessa EKP:n silmälasien läpi. Pitkän aikavälin inflaatio-odotukset ovat noin 2 prosentin tavoitetasolla ja lyhyen aikavälin inflaatio-odotukset ovat painuneet selkeästi alle kahden prosentin tavoitetason. EKP:llä on siis varaa laskea korkoja tarvittaessa talouskasvua elvyttääkseen.
Luottoriskipreemiot levenivät voimakkaasti huhtikuun alussa yleisen riskisentimentin heikentyessä ja osakemarkkinoiden laskiessa. Euroalueen investment grade -preemiot levenivät 20 korkopistettä ja high yield -lainat jopa noin 100 korkopistettä. Loppukuuta kohti preemiot kääntyivät varovaiseen laskuun. Luottoriskipreemioiden leviämisen merkittävimpänä syynä oli markkinalikviditeetin lähes totaalinen häviäminen risk off -sentimentin myötä. Luottoriskimarkkinoiden markkinalikviditeetti alkoi taas normalisoitua huhtikuun loppua kohti ja markkinaosapuolet pystyivät taas tekemään kauppaa normaalimmin, tämä näkyi luottoriskipreemioiden palautumisena. Eurooppalaisten yrityslainojen fundamentit ovat kuitenkin edelleen suhteellisen hyvällä tasolla, vaikka velanhoitokustannukset ovat kasvaneet korkojen nousun myötä. Maltillisen tai hitaan talouskasvun aika keskuspankin laskiessa ohjauskorkoa on perinteisesti ollut suotuisaa aikaa yrityslainasijoituksille.
High Yield konkurssitodennäköisyydet pysynevät maltillisena seuraavan vuoden aikana. Sijoittajakysyntä on ollut vuoden 2025 alussa voimakasta eurooppalaisissa investment grade ja high yield -yrityslainoissa. Sen sijaan yritykset ovat laskeneet liikkeelle vähemmän uusia joukkolainoja kuin normaalisti vuoden alussa. Tekninen kuva on siis hyvin positiivinen kysynnän ylittäessä tarjonnan. Maltillisen tai hitaan talouskasvun aika keskuspankin laskiessa ohjauskorkoa on perinteisesti ollut suotuisaa aikaa yrityslainasijoituksille. Vaikka preemiot ovat siis edelleen melko tiukoilla tasoilla emme näe yllä olevien tekijöiden vuoksi riskiä suuremmalle preemioiden levenemiselle eurooppalaisissa yrityslainoissa.
Kehittyvien markkinoiden puolella paikallisvaluuttamääräisten Local Currency -lainojen tuotot olivat korko-omaisuusluokista selkeästi heikoimmat painuen muutaman prosentin pakkaselle. Tämä johtuu käytännössä ainoastaan euron vahvistumisesta taalaa vastaan, joka on tuonut turskaa euromääräiselle EMD sijoittajalle.
Suosimme korkoriskiä ja pidempää duraatiota tällä hetkellä. Uskomme euroalueen korkokäyrien olevan hyvä paikka sijoituksille EKP:n ollessa selkeästi koronlaskulinjalla. USA:n korkokäyrällä lisäkoronnousut ovat rajattuja. Vaikka olemme pitkän duraation euroalueen valtionlainoissa sekä kehittyvien markkinoiden lainoissa ”vain” neutraalissa, salkun kokonaisduraatio on yhdistelmävertailuindeksiä maltillisesti korkeampi. Tämä johtuu rahamarkkinasijoitusten voimakkaasta alipainotuksesta investment grade sekä high yield -lainojen ylipainoja vastaan.
S-Pankki Näkemys
S-Pankki Näkemys on S-Pankin salkunhoidon kuukausittainen päivitys maailman sijoitusmarkkinoiden tapahtumista ja tulevaisuuden näkymistä. Näkemyksessä kerrotaan, millä markkinoilla on parhaat tuottonäkymät ja miten eri markkinoita S-Pankin rahastoissa ja salkuissa painotetaan.
Tärkeää tietoa
Tässä materiaalissa esitetyt tiedot ovat luonteeltaan informatiivisia, eikä niitä tule pitää kehotuksena yksittäistä rahoitusvälinettä koskevien liiketoimien toteuttamiseen.
Tämä materiaali ei ole sijoituspalvelulain mukainen sijoitustutkimus, vaan Materiaalin laatijan valmistamaa markkinointiaineistoa, eikä tämän materiaalin valmistamiseen siten sovelleta sijoitustutkimuksen riippumattomuutta koskevia säännöksiä ja tähän sääntelyyn sisältyviä kaupankäyntirajoituksia. Tämän materiaalin mukaiset tiedot eivät ole myöskään sijoituspalvelulain mukaista sijoitusneuvontaa. Materiaalin laatija ei vastaa toimenpiteistä, jotka on tehty tämän materiaalin perusteella.
Sijoituspalvelulain edellyttämät tiedot palveluntarjoajasta, kuluttajansuojalain mukaiset etämyyntiä koskevat tiedot sekä rahoitusvälineisiin liittyviä riskejä koskevat kuvaukset ovat saatavilla osoitteessa www.s-pankki.fi.
Tätä katsausta tai sen kopioita ei saa levittää Yhdysvaltoihin tai muihin vastaavanlaisten rajoitusten alaisiin maihin. Raportin levittäminen Yhdysvalloissa tai muissa vastaavanlaisten rajoitusten alaisissa maissa tai levittäminen näiden maiden kansalaisille saatetaan katsoa rikkomukseksi näissä maissa voimassa olevia lakeja vastaan.