Siirry suoraan sisältöön

Eläkkeelle jäämiseen kannattaa varautua hyvissä ajoin

S-Pankin asiantuntijat muistuttavat, että pitkäkestoinen säästäminen tuottaa parhaiten. Silti he kehottavat seniorikansalaisia myös nauttimaan elämästään eläkkeellä. ”Eläkkeelle jäädessä ei tarvitse olla velaton ja eläkkeellä ollessaankin voi ottaa velkaa”, S-Pankin Päivi Huttunen huomauttaa.

Eläkeläisten kannattaa tehdä rohkeasti päätöksiä, jotka lisäävät elämisen laatua sekä elämästä nauttimista.

 
Artikkeli on julkaistu Yhteishyvässä 5/2021.
 

Lue myös: "Luovun kesämökistä, jos rahat eivät eläkkeellä riitä elämiseen", suunnittelee 60-vuotias Tuula Kärki

Lue myös: Marcus Grönholm ei ole malttanut jäädä ralliuran jälkeen eläkkeelle

Viriilit seniorit, vapaaherrat ja vapaaherrattaret. Näin haluaisi S-Pankin Päivi Huttunen kutsua työelämästä vapaalle siirtyviä ihmisiä. Se, miten vapaata ja viriiliä elämää voi viettää, on kiinni pitkälti siitä, miten hyvin on pystynyt varautumaan tulojen laskuun.

Vuonna 2020 keskimääräinen kokonaiseläke oli Suomessa Eläketurvakeskuksen mukaan 1762 euroa kuukaudessa. 

”Ihmiset elävät nykyään pidempään, jolloin eläkevuosiakin kertyy enemmän”, sanoo Huttunen.

Siksi tulevaan eläkeaikaan pitäisi Huttusen mielestä alkaa varautua heti, kun paikka työelämässä vakiintuu. 

”Jokaisesta palkasta olisi hyvä laittaa tietty summa sivuun. Jos 30 työvuoden ajan laittaa 150 euroa kuussa säästöön, niin hyvin maltillisellakin tuotto-odotuksella saisi kerrytettyä säästetyt summat mukaan laskien noin 125000 euroa, joista tuoton osuus on 70000 euroa”, Huttunen laskee.

Perhekodin myyntiä kannattaa ajatella järjellä

Yksi tavallisimpia keinoja saada lisätuloja arkeen on isomman perhekodin myyminen. Huttunen on nähnyt työssään, että asiaan liittyy usein isojakin tunnelatauksia. Aikuiset lapset saattavat jarrutella vanhempien myyntiajatuksia, koska lapsuuskotiin liittyy rakkaita muistoja.

”Kyllä siinä tilanteessa pitäisi ajatella enemmän järjellä kuin tunteella. Mitä iäkkäämpi koti, sen enemmän siinä on remontoitavaa ja ylläpidettävää. Myös fyysinen jaksaminen saattaa olla koetuksella, jos siivottavia neliöitä on paljon.”

Huttunen kehottaakin senioreita tekemään rohkeasti päätöksiä, jotka ylläpitävät tai lisäävät elämisen laatua sekä elämästä nauttimista. 

”Oman terveydellisen tilan kohentaminenkaan ei ole koskaan huono sijoitus.”

Eläkeiän lähestyessä yhteys pankkiin

”Syvälle juurtunut ajatus on sekin, että eläkkeellä pitäisi olla velaton. Että se olisi kunnia-asia! Sitä ajatusta haluaisin ravistella.”

Huttusen mukaan ihminen voi vielä eläkkeellä ollessaankin ostaa vaikkapa vapaa-ajan asunnon lainarahalla, kun lainan takaisinmaksukyky ja vakuudet ovat kunnossa.

Huttunen neuvoo olemaan pankkiin yhteydessä yhtä lailla eläkeiän lähestyessä kuin muissakin elämän suurissa murroksissa.

”Rahankäyttötavat kannattaa päivittää säännöllisesti. Eläkkeellä pienistäkin puroista voi syntyä isohko säästöjen virta. Esimerkiksi päivittäisten pankkipalveluiden maksuttomuus voi olla monelle iso asia.”

Tärkeät asiakirjat ajantasalle

Johtaja Veera Kosonen vastaa S-Pankin varakkaampien perheasiakkaiden palvelukokonaisuudesta sekä varallisuussuunnitteluun keskittyvistä palveluista. Hän tapaa työssään erittäin varakkaita asiakkaita, joille on tärkeää turvata ja kasvattaa perhevarallisuutta. Monia mietityttää omaisuuden siirtäminen jälkipolville tai muille edunsaajille.

”Mitä enemmän on varallisuutta, sitä tärkeämpää on huolehtia kokonaisvaltaisesta omistusrakenne- ja varallisuussuunnittelusta.”

Lisäksi on tärkeää, että kaikki perheoikeudelliset asiakirjat ovat ajan tasalla.

”Monesti ajatellaan, että testamentin tekeminen liittyy viimeisiin elinvuosiin. Kannattaisi kuitenkin mieltää testamentti yhdessä muiden perheoikeudellisten asiakirjojen kanssa ennemminkin varallisuussuunnittelun välineeksi. Niitä päivitetään aina tarvittaessa ja elämäntilanteen muuttuessa.”

Omistusrakenne- ja perintösuunnittelu sekä harkitusti valitut sijoitusratkaisut ovatkin tärkeässä roolissa perhevarallisuuden hoidossa.

”Eläkepäiviin kannattaa varautua hyvin toteutetulla varallisuussuunnittelulla mieluummin aikaisemmin kuin myöhemmin.”

Ovatko yhteystietosi ajan tasalla?

Päivitä yhteystietosi S-mobiilissa tai osoitteessa s-käyttäjätili.fi. Samalla voit antaa sähköisen markkinointiluvan ja pysyt ajan tasalla palveluistamme ja asiakasomistajaeduistamme.

Kirjaudu S-käyttäjätilille ja päivitä yhteystiedot: 

Päivitä tiedot


Asiakasomistajuus-osiossa voit päivittää markkinointiluvat: 

Päivitä markkinointiluvat