Luokkansa edullisin ja parhaiten tuottava asuntorahasto. Hieman yksinkertaistaen näin voi tiivistää Arvopaperi-lehden (4/2016) ilmestyneen vertailun tuloksen.
Vertailun mukaan S-Asuntorahaston juoksevat kulut (2,5 prosenttia vuodessa) ovat matalammat kuin kahdella kilpailevalla asuntorahastolla. Rahasto myös tuotti verrokkejaan paremmin (8,8 prosenttia) vuoden tarkastelujaksolla.**
Kyseessä on S-Pankki-konserniin kuuluvan FIMin asiantuntijoiden hallinnoima rahasto, jota myydään myös FIM Asuntotuotto -nimellä.
Arvopaperin ohella rahasto erottuu edukseen myös Suomen Sijoitustutkimuksen katsauksessa, jonka mukaan rahasto oli tuotoltaan kategoriansa paras vuoden mittaisella tarkastelujaksolla.
Mutta miten rahasto tekee rahaa? Kysyimme asiaa FIMin kiinteistösijoituksista vastaavalta johtajalta Petri Jokiselta ja rahastonhoitaja Markus Liimataiselta.
Osta edullisesti ja vuokraa eteenpäin
”Asuntorahaston idea on oikeastaan varsin yksinkertainen”, Petri Jokinen aloittaa.
Rahasto ostaa asuntoja isoissa erissä. Siksi se pystyy hankkimaan niitä asuntojen käypää hintaa edullisemmin. Ostettuaan asunnot rahasto vuokraa ne eteenpäin.
Käytännössä tuotto muodostuu kahdesta tekijästä: maksetuista vuokrista sekä siitä, että rahasto voi suursijoittajana ostaa asuntoja niiden käypää hintaa halvemmalla.
Tämä johtuu siitä, että asuntojen hinnat arvioidaan neljä kertaa vuodessa, ja rahaston taseeseen kirjataan asuntojen käypä arvo. Kuka sitten määrittelee, mikä hinta on käypä?
S-Asuntorahastossa käyvät hinnat määrittelee riippumaton ulkopuolinen asiantuntijayhtiö Jones Lang LaSalle, jonka Keskuskauppakamarin kiinteistönarviointilautakunta on hyväksynyt auktorisoiduksi toimijaksi.
Asuntorahastoihin liitetään toisinaan myytti, että asuntojen hintojen tulisi nousta jatkuvasti, jotta rahastot tuottaisivat. Tämän seikan Markus Liimatainen haluaa oikaista.
Liimatainen muistuttaa, että vaikka asuntojen hinnat laskisivat, rahasto voisi silti hankkia asuntoja niiden käypiä hintoja edullisemmin.