S-Banken Regenerativt Jordbruk Specialplaceringsfond
LEI-nummer: 743700ZZNTQA66OY6727
Publiceringsdatum: 21.12.2022
Sammanfattning
Denna fond är en produkt enligt artikel 9 i upplysningsförordningen och den har som mål att göra hållbara investeringar i jordbruksfastigheter och åkermark där man utövar regenerativt jordbruk. Fonden syftar till att främja begränsning av och anpassning till klimatförändringar genom att minska koldioxidutsläppen och binda kol i marken. Kolbindningen i marken effektiveras bland annat genom mångsidig växtföljd, växttäcke året runt, förbättring av vattenhushållningen och minimering av markberedningen. Fonden utökar avsevärt det regenerativa jordbruket och främjar på så sätt jordbrukets övergång från utsläppskälla till kolsänka.
Fonden har inte förbundit sig att göra ett visst antal investeringar som är förenliga med taxonomin.
Betydande skada orsakas inte för målet för hållbar investering
Vi screenar fondens hållbara investeringar och säkerställer att de inte orsakar någon betydande skada för ett enda miljörelaterat eller socialt investeringsmål. Vi säkerställer detta bland annat genom att kontrollera investeringsobjekt före investeringarna och under innehavstiden samt genom att beakta indikatorer om huvudsakliga negativa konsekvenser. Om ett investeringsobjekt anses orsaka betydande skada anses det inte vara hållbart.
Den finansiella produktens mål för hållbar investering
Fondens mål är bland annat att främja begränsning av och anpassning till klimatförändringar, hållbar markanvändning och skydd av den biologiska mångfalden. Investeringarna främjar också sociala mål genom att förbättra lönsamheten i jordbruksproduktionen och självförsörjningen inom livsmedelsförsörjningen samt genom att minska företagarens ekonomiska risker.
Fonden syftar till att främja begränsning av och anpassning till klimatförändringar genom att minska koldioxidutsläppen och binda kol i marken. Kolbindningen i marken effektiveras bland annat genom mångsidig växtföljd, växttäcke året runt (artrika vegetationer, fånggrödor, fleråriga vallar), förbättring av vattenhushållningen och minimering av markberedningen. Fonden utökar avsevärt det regenerativa jordbruket och främjar på så sätt jordbrukets övergång från utsläppskälla till kolsänka.
Dessutom är syftet med investeringarna att, i förhållande till utsläppen av verksamheten innan investeringen gjorts, minska utsläppen medan verksamheten bedrivs, till exempel genom att man börjar använda förnybara energikällor i stället för fossila källor (exempelvis övergång från olja till biogas), byter till el som producerats med förnybara källor eller producerar el själv exempelvis med solkraft, förbättrar energieffektiviteten i den utrustning som används, minskar antalet energislukare (exempelvis kylanordningar som kan optimeras med hjälp av nya sensor- och reglersystem) och använder återvunna produkter (exempelvis återvunnet gips eller kvävehaltiga material från industrin i stället för gödselmedel) som ersättare för jungfruliga produkter.
Investeringsstrategi
Fonden är aktiv och främjar miljörelaterade och/eller sociala egenskaper. Fonden följer Principerna för ansvarsfulla investeringar som utarbetats av S-Bankens Förmögenhetsförvaltning samt Klimatstrategin. Dokumenten finns på vår webbplats.
I praktiken främjar fonden miljörelaterade och/eller sociala egenskaper genom påverkansinvesteringar. Påverkansinvesteringar innebär att tydliga och verifierbara påverkansmål har fastställts för fonden, utöver det ekonomiska avkastningsmålet. Målet med fondens verksamhet är att på lång sikt öka fondandelens värde och bidra till en positiv miljöpåverkan genom att investera fondens tillgångar främst i åkermark och jordbruksfastigheter där man utövar regenerativt jordbruk.
Vi bedömer regelbundet huruvida de bolag som fonden äger iakttar god styrning genom att samla in uppgifter om de bolag som är investeringsobjekt. Fonden äger vanligen majoriteten i de bolag som är investeringsobjekt och förutsätter iakttagande av god styrning i dessa. Fonden äger i regel endast sådana bolag vars syfte är att äga fastigheter. Ovan nämnda bolag har inga anställda.
Mer information om fondens allmänna investeringsinriktning finns i fondens faktablad.
Andel av investeringar
Fonden förbinder sig att göra 60 procent hållbara investeringar. Fonden har inte förbundit sig att göra ett visst antal investeringar som är förenliga med taxonomin.
Mer information om allokeringen av fondens tillgångar finns i fondens hållbarhetsdokument som finns under rubriken Villkor och dokument ovan.
Övervakning av mål för hållbar investering
Vi använder olika indikatorer i anknytning till miljö, samhälle och bolagsstyrning för att mäta uppnåendet av ett hållbart investeringsmål. Vi övervakar regelbundet indikatorerna under investeringens hela livscykel. Vi bedömer regelbundet huruvida dataleverantörerna och hållbarhetsindikatorerna är lämpliga.
Metoder
Fonden övervakar genomförandet av åtgärder som enligt kännedom har en positiv klimatpåverkan. Dessutom övervakar fonden minskningen i användningen av kemikalier på årsnivå. När det gäller spannmålsproduktion och spannmålshantering följer vi upp bränsleförbrukningen.
De lantgårdar som är föremål för investering rapporterar om sina verksamheter varje år och rapporterna används för att styra verksamheten.
Datakällor och databehandling
I regel samlar vi in hållbarhetsrelaterade data direkt från de fastigheter vi äger. Vi strävar efter att samla in data i så omfattande grad som möjligt om alla våra investeringsobjekt. Vi säkerställer regelbundet att de data vi använder är av hög kvalitet och att de stämmer.
De insamlade uppgifterna behandlas på ett transparent sätt.
Begränsningar för metoder och data
Alla hållbarhetsrelaterade data finns inte alltid tillgängliga om de fastigheter som är investeringsobjekt. Därför kan våra data delvis grunda sig på uppskattningar eller också gäller de inte nödvändigtvis alla investeringsobjekt i sin helhet. För tillfället saknas dessutom metoder för att mäta kolbalansen i stora åkerområden. Vi följer och stödjer om möjligt utvecklingen av nya mätmetoder. Vi säkerställer dock att minimikraven för produktens hållbarhet uppfylls.
Due diligence
Vi screenar regelbundet alla våra investeringsobjekt för att säkerställa att hållbarhetsrelaterade överenskommelser uppfylls. Investeringsobjekten analyseras innan investeringsbeslut fattas och regelbundet under investeringstiden.
Strategier för engagemang
Fonden strävar efter att göra hållbara investeringar genom påverkansinvesteringar. Fondens mål är att finansiera en utökning av verksamheten för jordbruksföretagare som följer principerna för regenerativt jordbruk med sikte på positiva förändringar i miljö- och klimatpåverkan.
Uppnåendet av målet för hållbar investering
Inget referensvärde har angetts för fonden för att uppnå ett hållbart investeringsmål.
Genom sin verksamhet bidrar fonden till att målen i Parisavtalet uppnås. Parisavtalet fastställer inga mål för minskning av utsläppen per land och därför är det inte möjligt att göra någon noggrann bedömning av förhållandet mellan de positiva klimateffekterna av fondens åtgärder och målen i Parisavtalet.
Summary in English
This Fund is a product falling under Article 9 of the Sustainable Finance Disclosure Regulation (SFDR) and its objective is to make sustainable investments by investing in farms and fields that practice regenerative agriculture. The Fund aims to promote the mitigation of and adaptation to climate change by reducing carbon emissions and sequestering carbon in the soil. The sequestration of carbon in the soil is enhanced by measures including diversified crop rotation, year-round crop cover, improving water management and minimising tillage. The Fund significantly scales regenerative agriculture, thereby supporting the transition of agriculture from a source of emissions to a carbon sink.
The Fund is not committed to making a specific number of taxonomy-compliant investments.
Fodnförvaltarens kommentar 15.6.2023
Under andra kvartalet 2023 fokuserade fonden på att slutföra de projekt som hade förhandlats fram i vintras. Vi gjorde fyra köp av åkermark, tre tillsammans med nya samarbetspartner. Åkerarealen ökade från 470 hektar i mars till 740 hektar. Jordbrukssektorn är mycket intresserad av vår fond och i och med de nya köpen utvidgades verksamheten från Egentliga Finland till Norra Österbotten och Päijänne-Tavastland. Projektportföljen är stark och en del köp planeras också i andra landskap. Även investerare är mycket intresserade av vår fond. Kapitalet i fonden uppgår till cirka 12 miljoner euro från närmare 1 300 investerare, som är intresserade av inhemsk matproduktion, åtgärder för att bekämpa klimatförändringarna, avkastning och spridning av investeringsportföljen. Priserna på jordbruksproducenternas insatsvaror har fortsatt att sjunka. Prisindexet för kvävegödsel och NPK-gödsel har redan sjunkit till samma nivå som det var hösten 2021. Därmed har det i genomsnitt halverats jämfört med de högsta priserna 2022. Priserna på bränslen har också sjunkit till den nivå som de låg på före kriget i Ukraina. En likadan trend kan också ses i producentprisindexet för spannmålsodling inom jordbruket, där kriget i Ukraina inte längre påverkar priserna. De ekonomiska faktorerna för jordbruket har förändrats, vilket har medfört utmaningar med finansieringen. Dessa utmaningar i kombination med en ökad ränterisk har lett till att utbudet av stora åkerområden har ökat och att man har sökt efter finansieringsalternativ som kan ersätta den konventionella bankfinansieringen. Både denna faktor och våra goda erfarenheter av samarbetet med jordbruksföretag återspeglas positivt i utvecklingen av fondens projektportfölj. Det har inte skett några större förändringar i hektarpriserna på åkrar, men priserna har i viss grad utvecklats positivt. Under de senaste sex månaderna har medianpriset och snittpriset till exempel i Egentliga Finland stigit något. Men detta avspeglas ännu inte i värderingarna av fondens åkermark, eftersom urvalet av köp är litet. Marknadsläget är ändå väldigt intressant och vi följer det noggrant.
Jussi Nykänen