Gå direkt till innehållet

På väg på resa? Tips för betalning med bankkort utomlands

Finländarna är vana att använda bankkort i hemlandet, men vad är det bra att ta hänsyn till när man reser utomlands? Marketta Lundell, produktgruppchef på S-Banken, ger anvisningar om hur kort kan användas tryggt.

Utlandsresan närmar sig. Vad ska man göra med bankkortet innan man åker?

I princip är det lika enkelt och säkert att betala med kort både i hemlandet och utomlands. Men innan du ger dig av lönar det sig att vidta några åtgärder för att se till att det inte uppstår några överraskningar på vägen som får dig att tappa semesterhumöret.

För det första lönar det sig att med kreditkort betala kostnader som hänför sig till resan, såsom flygbiljetter och hotellbokningsavgifter. Kreditkort inkluderar köpskydd. Med hjälp av det kan du i problemsituationer, till exempel om ett flygbolag går i konkurs, vända dig till den som utfärdat kortet med hjälp av de extra skydd som följer av kortvillkoren och lagstiftningen få pengarna tillbaka.

Många använder nuförtiden kontaktlös betalning, och därför kan man lätt glömma bankkortets PIN-kod. Kontrollera därför PIN-koderna till dina kort innan du reser. Du kan göra det enkelt i S-mobil eller på webbanken. För S-Bankens kunder är den första kontrollen av PIN-koden avgiftsfri, för ytterligare kontroller tar vi ut en avgift enligt vår servicetariff.

Kontrollera säkerhetsgränserna för ditt bankkort och säkerställ att destinationslandet för din resa ingår i användningsområdet för ditt kort. Ta också en titt för att kontrollera att dygnsgränserna för inköp, internetköp och kontantuttag är lämpliga för din semester. Säkerhetsgränserna och avgränsningen av användningsområdet kan ändras på webbanken eller i S-mobil.

Kontrollera att din kreditgräns är lämplig. Ofta behövs det lite mer pengar på resor än i vardagen, och det är bra att vara beredd på överraskningar. Många hotell och biluthyrningsfirmor kräver kreditkort som betalningsmedel, så se till att kortet har en tillräcklig kreditgräns även för dessa betalningssituationer. Du kan till exempel ansöka om höjning av kreditgränsen på webbanken.

Kan S-Bankens bankkort användas för att betala eller ta ut pengar utomlands?

Med S-Bankens bankkort kan du betala både i hemlandet, utomlands och på webben. Det är dock bra att reservera en liten summa kontanter för resan. Säkerställ innan du åker på semester att kontantuttagsgränserna för ditt kort är lämpliga. Det kan hända att du behöver mer kontanter utomlands än vad du är van vid i hemlandet.

Det kan vara bra att ha kontanter i plånboken redan i hemlandet innan du reser. Ett praktiskt sätt är att ta ut kontanter i butikskassan i samband med vardagliga inköp.

I utlandet kan S-Bankens bankkort användas för att ta ut kontanter i automater försedda med Visa-symbolen runtom i världen. De kontantuttag i euro som görs med bankkort är avgiftsfria i EU-länderna, inklusive Finland, fyra gånger i månaden. Därefter tas en avgift enligt servicetariffen ut för uttagen.

Hur håller jag mig bäst till min semesterbudget?

Ett bra sätt att undvika obehagliga överraskningar är att hålla koll på hur du använder pengar under semestern genom att följa korttransaktionerna i S-mobil. Där kan du se kredit- och bankkortstransaktioner. Vid behov kan kreditkortstransaktionerna återbetalas flexibelt i enlighet med den minimibetalning som valts. 

Räcker det med ett bankkort för semestern?

Det lönar sig att ta minst två kort med sig, så att semestern kan fortsätta smidigt även trots tråkiga händelser. Ett kort kan gå sönder, försvinna eller bli stulet. Reservkortet kanske räddar semestern.

Det lönar sig att förvara korten på olika ställen. Det andra kortet kan till exempel förvaras i hotellets förvaringsbox. Om du förvarar korten i mobilens fodral bör du fundera på hur du ska klara dig om mobilen försvinner under resan. Skydda kortens PIN-koder väl och kontrollera regelbundet att korten finns kvar.

Vad gör jag om jag tappar mitt bankkort eller om det blir stulet?

Ring genast till spärrtjänsten för kort, som även fungerar från utlandet. Spara telefonnumret på din egen eller din reskamrats mobil redan före resan. Genom spärrtjänsten spärras kortet omedelbart.

Ska jag betala inköp i den lokala valutan eller i euro?

Om du kan betala inköpet med kort antingen i den lokala valutan eller i euro, är den lokala valutan oftast det billigare alternativet. Föredra den.

Och efter resan, vad är det bra att tänka på?

Kom ihåg att efter resan återställa säkerhetsgränserna för ditt kort och områdesbegränsningen så att de är lämpliga för din vardag. Du kan ändra gränserna för användningsområde, inköp, internetköp och kontantuttag i S-mobil till exempel genast när du är på väg hem från flygplatsen.

Vi rekommenderar att du fastställer användningsområdet för ditt bankkort så att det uppfyller dina behov och att du vid behov utvidgar begränsningen, till exempel för tiden då du reser. Att ändra gränsen är inte bara gratis utan också enkelt: du kan smidigt göra det själv på webbanken eller i S-mobil. Ändringen börjar gälla direkt.