Opinnot käynnistyvät taas ja opiskelijat miettivät opintojen lisäksi myös toimeentuloaan. Aika hakea opintolainaa ja -tukea on silloin, kun opiskelupaikka varmistuu ja Kelalta on tullut päätös valtiontakauksesta. Opintolainan suosio on kasvanut viime vuosina merkittävästi: Kelan mukaan lukuvuonna 2020–2021 opintolainaa nosti 171 100 opiskelijaa. Määrä vastaa yli puolta kaikista opintotuen saajista.
Suosion kasvu näkyy myös S-Pankissa. Tilastojen perusteella opintolaina-asiakkaiden määrä S-Pankissa kasvoi vuonna 2021 noin 16 prosenttia edellisvuodesta. Vuoteen 2018 verrattuna opintolainaa nostaneiden asiakkaiden määrä oli kasvanut peräti 85 prosenttia.
Kuinka paljon opintolainaa sitten vuosittain otetaan? Vuonna 2021 S-Pankin opintolaina-asiakkaat nostivat opintolainaa keskimäärin noin 5 000 euron edestä. Summa on 3 prosenttia suurempi kuin vuotta aiemmin.
Vuosittain nostettavan opintolainan määrä vaihtelee jonkin verran opiskelijan kotikunnan mukaan. Esimerkiksi Helsingissä keskimäärin vuodessa nostettu opintolainasumma oli 5 150 euroa, kun taas Turussa pärjättiin 4 890 eurolla. Oulussa lainaa nostettiin 5 120 euroa, Jyväskylässä 4 980 euroa, Tampereella 4 930 euroa ja Joensuussa 4 920 euroa vuodessa.
”Opintolainan suosion kasvua selittää useampikin seikka, kuten vuonna 2017 tehty opintolainan enimmäiskuukausimäärän korotus 650 euroon ja matalana pysytellyt korkotaso. Uskoisin, että myös koronapandemia on vaikuttanut, kun moni tyypillinen opiskelijatyöpaikka katosi työmarkkinoilta”, lainojen kehityspäällikkö Päivi Huttunen S-Pankista kertoo.
Opintolainan houkuttelevuutta lisää myös opintolainahyvitys. Kela maksaa osan korkeakouluopiskelijan opintolainasta, kun opinnot saa valmiiksi määräajassa.
Huttunen arvioi, että S-Pankin suosiota opiskelijoiden pankkina ovat kasvattaneet kattavat palvelut ja opiskelijoiden kukkarolle sopivat hinnat. S-Pankki tarjoaa tilin, kortin, verkkopankkitunnukset ja mobiilipalvelut maksutta kaikille S-ryhmän osuuskauppojen asiakasomistajille.
”Pankkien tarjoamia opintolainoja kannattaa vertailla, sillä opintolainan korko, lainaehdot ja kokonaiskustannukset vaihtelevat pankista toiseen. S-Pankissa opintolainan viitekorkona käytetään 3 kuukauden Euriboria. Lisäksi pankeilla voi olla erilaisia käytäntöjä takaisinmaksusta sopimiseen. Kannattaa kiinnittää huomiota myös muiden pankkipalveluiden hintoihin”, Huttunen muistuttaa.
Joka kymmenennellä opiskelijalla ASP-tili
Huttunen nostaa esiin, että S-Pankin asiakkaana opiskelijat voivat hakea luotollista S-Etukortti Visaa. Vuonna 2021 S-Pankin opintolaina-asiakkaista 13 prosentilla oli käytössä luotollinen kortti. ASP-tili eli asuntosäästöpalkkiotili löytyi 9 prosentilta ja asuntolainaa 2 prosentilta.
Peräti 36 prosenttia opintolaina-asiakkaista on aloittanut rahastosäästämisen S-Pankissa. Päivi Huttunen arvioi rahastosäästämisen suosion selittyvän muun muassa Säästäjä-palvelulla, jota käyttää jo yli 70 000 S-Pankin asiakasta.
”Haluamme mahdollistaa rahakkaamman huomisen jokaiselle ja siksi yritämme tehdä myös säästämisestä ja sijoittamisesta mahdollisimman helppoa ja halpaa. Säästäjä-palvelussa on mahdollista aloittaa sijoittaminen siirtämällä rahastoon vaikkapa euro jokaisesta korttiostoksesta tai S-ryhmän ostoksista kertyvä Bonus. Vaikka opiskelijan budjetti on tiukka, kannattaa kokeilla, saisiko kuukausittain säästöön jotain myös yllättäviä menoja tai tulevaisuutta varten.”
S-Pankin opintolainatiedot perustuvat S-Pankin lainatilastoihin ajalta 1.1.2018–31.12.2021. Tilastot on koostettu opintolainakannasta lainoista, joiden takaisinmaksu ei ole vielä alkanut. Yksittäisen asiakkaan tiedot eivät ole tunnistettavissa tilastosta.
Lue lisää S-Pankin opintolainasta
Lisätietoja:
Päivi Huttunen, lainojen kehityspäällikkö, S-Pankki, p. 045 152 0766, paivi.huttunen@s-pankki.fi
S-Pankin viestintä, p. 050 573 5855, viestinta@s-pankki.fi