Siirry suoraan sisältöön

Mihin käyttäisit 30 euroa?

Osio otsikolla Rahapeli

Ei voittoa, todennäköisesti.

Jos on olemassa 0,000005 prosentin mahdollisuus voittaa tuhansia tai jopa miljoonia euroja, on se pelaamisen arvoista – tai näin ainakin moni suomalainen uskoo. Suomalaisista noin 80 prosenttia on pelannut viimeisen vuoden aikana jotain rahapeliä. Aina joku onnistuu, mutta suurten rahapottien voittomahdollisuus on pieni.

Rahapelien pelaamisessa rahojen menetys ei hirvitä, mutta sen sijaan rahojen säästäminen rahastoon tuntuu monesta pelottavalta, vaikka ei pitäisi.

Lue lisää rahastosäästämisestä 

Osio otsikolla Säästötili

Olisiko sittenkin pitänyt käyttää rahat toisin?

Talletustilien korot ovat painuneet olemattomiksi. Lisäksi inflaatio syö tilillä makaavien rahojen arvoa. Tänään säästötilille laitettu 30 euroa voi olla tuottamisen sijaan menettänyt arvoaan 10 vuoden päästä. Puhuttaessa 30 eurosta arvon lasku ei ehkä tunnu suurelta, mutta jos ajattelet saman muutoksen tapahtuvan suuremmalle summalle, on menetyskin isompi.

Et kuitenkaan ole yksin, sillä suomalaisista 38 prosenttia makuuttaa rahojaan käyttötilillä. Säästötileillä makaa puolestaan rahaa 40 prosentilla suomalaisista.*

Haluaisitko tilisäästämisen sijaan tavoitella mahdollisesti parempaa tuottoa rahastosäästämisellä?

Lue lisää rahastosäästämisestä

Osio otsikolla Rahasto

Hyvä valinta!

Suomessa myytävät maailmanlaajuisesti sijoittavat yhdistelmärahastot ovat tuottaneet keskimäärin 7 prosenttia vuodessa viimeisen viiden vuoden aikana¹. Rahastosäästäminen voi siten olla tuottoisa valinta. Kannattaa kuitenkin muistaa, että riski kulkee käsi kädessä tuotto-odotuksen kanssa ja sen takia kannattaa aina valita omaan tilanteeseen sopiva rahasto. Suomalaisista jo 28 prosenttia² säästää säännöllisesti rahastoihin.

Tutustu rahastosäästämiseen

¹ Rahastoraportti

² Tutkimusraportti

Huomioithan, että sijoitustoimintaan liittyy aina taloudellinen riski. Historiallinen tuotto ei ole tae tulevasta tuotosta, ja sijoitusten arvo ja niistä saatava tuotto voi nousta tai laskea, eikä sijoittaja välttämättä saa takaisin alkuperäistä sijoitustaan.