S-Pankki Asunto sijoittaa pääasiassa pieniin vuokra-asuntoihin, jotka sijaitsevat Suomen kasvukeskuksissa tai niiden lähettyvillä työssäkäynti- ja opiskelualueilla. Vuokra-asuntoihin sijoittamisessa tuotto perustuu vuokran lisäksi myös asuntojen arvon muutokseen. S-Pankki Asunto sopii sijoittajalle, joka tavoittelee tasaista inflaatiosuojattua tuottoa, joka on korkeampaa kuin korkosijoituksissa.
Voit ladata S-mobiilin puhelimeen sovelluskaupasta. Saat sovelluksen pankkipalvelut käyttöösi S-Pankin verkkopankkitunnuksilla tai toisen pankin verkkopankkitunnuksilla tai mobiilivarmenteella, kun sinulla on tili ja verkkopankkitunnukset S-Pankissa.
Seuraavat merkintäpäivät ovat 30.11.2023, 29.2.2024, 31.5.2024, 30.8.2024 ja 29.11.2024. Seuraavat lunastuspäivät ovat 29.2.2024 ja 30.8.2024.
S-Pankki Asunto Erikoissijoitusrahaston lunastuspäivät muuttuvat. Lue lisää tiedotteesta.
Tee merkintä S-mobiilissa** tai verkkopankissa ennen klo 16. Sijoituksen voi tehdä myös muuna aikana, mutta se merkitään rahastoon vasta seuraavana merkintäpäivänä.
**Jos sijoittajatietosi eivät ole voimassa, sinun tulee täyttää ne S-Pankin verkkopankissa valitsemalla Asetukset > Omat tiedot > Sijoittajatiedot ennen kun voit sijoittaa tähän rahastoon S-mobiilissa.
Voit antaa merkintätoimeksiannon S-Pankki Asunto -rahastoon S-mobiilissa tai S-Pankin verkkopankissa. Merkintätoimeksiannon jälkeen rahat siirtyvät rahaston tilille odottamaan merkintäpäivää. Rahasto-osuuksien merkintäpäivä on rahaston sääntöjen mukaisesti kunkin helmi-, touko-, elo- ja marraskuun viimeinen pankkipäivä. Tämä tarkoittaa sitä, että esimerkiksi vuoden ensimmäinen merkintä tulee jättää helmikuun viimeiseen pankkipäivään kello 16:een mennessä. Tehty toimeksianto toteutuu helmikuun viimeiselle pankkipäivälle laskettuun osuuden arvoon. Toteutunut merkintäsi näkyy S-mobiilissa ja verkkopankissa noin kolmen viikon kuluessa merkintäpäivästä.
Koska varoillesi ei kerry korkoa tältä ajalta, kannattaa sinun tehdä merkintätoimeksianto mahdollisimman lähellä merkintäpäivää. Merkintä voidaan toteuttaa edellyttäen, että merkintäsumma on rahastoyhtiön käytettävissä merkintäpäivänä ja että merkintää varten on annettu asianmukaiset ja riittävät tiedot.
Voit ostaa eli merkitä S-Pankki Asunto -rahastoa S-Pankin verkkopankissa valitsemalla Säästöt ja sijoitukset > Rahastosäästäminen > Tutustu ja osta rahastoa > S-Pankki Asunto tai S-mobiilissa valitsemalla S-Pankki > Sijoitukset > Tutustu ja sijoita > S-Pankki Asunto. Vähimmäiskertasijoitus on 200 euroa.
Kun olet tehnyt merkinnän, rahat siirtyvät S-Pankki Asunto -rahaston tilille odottamaan merkintäpäivää. Rahasto-osuuksien merkintä toteutetaan neljästi vuodessa vahvistetun rahasto-osuuden merkintäpäivän arvoon perustuen.
Juho Santaharju |
** Lunastuspalkkio on:
Lunastuspalkkion laskenta muuttui 31.8.2020. Osuudenomistajien, jotka ovat sijoittaneet rahastoon ennen 29.5.2020, osalta lunastuspalkkio lasketaan todellisen sijoitusajan mukaisesti pyöristettynä lähimpään alempaan palkkiotasoon oikeuttavaan sijoitusaikaan seuraavasti: Jos sijoitusaika on 11 kuukautta, lasketaan lunastuspalkkio 1 vuoden sijoitusajan mukaisesti. Jos sijoitusaika on 2 vuotta 11 kuukautta, lasketaan lunastuspalkkio 3 vuoden sijoitusajan mukaisesti. Jos sijoitusaika on 3 vuotta 11 kuukautta, lasketaan lunastuspalkkio 4 vuoden sijoitusajan mukaisesti.
Merkintäpalkkio tilitetään rahastoyhtiölle ja lunastuspalkkio tilitetään rahastolle täysimääräisenä. Nämä ovat palkkioiden enimmäismäärät, jotka sijoituksesta voidaan veloittaa kuluina merkinnän ja lunastuksen yhteydessä. Hallinnointipalkkio sisältää säilytyspalkkion.
Rahaston juoksevat kulut sisältävät hallinnointi- ja säilytyspalkkiot sekä mahdollisesti sijoituskohteena olevista rahasto-osuuksista perityt hallinnointi- ja säilytyspalkkiot.
S-Pankki Asunto Erikoissijoitusrahaston säännöt muuttuvat 11.10.2023
Rahaston säännöt 11.10.2023 alkaen (166 kt)
Rahaston A-osuussarjan avaintietoasiakirja 11.10.2023 alkaen (221 kt)
Rahaston C-osuussarjan avaintietoasiakirja 11.10.2023 alkaen (221 kt)
*Historiallinen tuotto ei ole tae tulevasta tuotosta. Tuottoluvuissa on huomioitu mahdolliset tuotonmaksut. Alle vuoden toimineiden rahastojen osuussarjojen osalta tuotto esitetään annualisoimattomana.
Tämä on mainos. Rahastoja hallinnoi S-Pankki Rahastoyhtiö Oy. Huomioithan, että sijoitustoimintaan liittyy aina taloudellinen riski. Sijoitusten arvo ja niistä saatava tuotto voi nousta tai laskea, ja sijoittaja ei välttämättä saa takaisin alkuperäistä sijoitustaan. Tutustu ennen sijoituspäätösten tekemistä rahaston rahastoesitteeseen ja sijoittajan avaintietoihin.
Rahastonhoitajan neljännesvuosikommentti 31.8.2023
Katsauskauden tuotto rahaston A-osuudelle oli -0,13 % ja C-osuudelle 0,10 %. Tuoton taustalla olivat rahaston omistamien asuntojen arvostuksen pysyminen lähes muuttumattomana. Kassavirta saaduista vuokratuloista toi positiivisen vaikutuksen tuottoon ja korkosuojien arvostukset pysyivät myös stabiilina. Rahaston korkoriskistä 52 prosenttia on suojattu ja suojat on tehty nollakorkotasoon vuosina 2020–2022. Rahaston asuntojen taloudellinen vuokrausaste katsauskaudella oli erinomaisella tasolla, keskimäärin 96,9 prosenttia. Opiskelijavalinnat piristivät hakemusmääriä ja kysyntä rahaston omistamille uusille asunnoille oli erityisen vahvaa Tampereella ja Turussa, joiden vuokrausasteet olivat elokuun lopussa Tampereen osalta 99,8 prosenttia ja Turussa 99,0 prosenttia. Vahvan vuokrakysynnän takia loppuvuodesta nähtäneenkin nousua vuokrissa. Rahaston uusin kohde valmistui elokuun lopussa Turun Linnanfältin alueelle, ja asuntojen vuokraus on sujunut hyvin. Kokonaisuuteen kuuluu kaksi massiivipuista kerrostaloa, joissa on yhteensä 58 asuntoa, katutason liiketilaa sekä parkkihalli. Tampereen Tammelan stadionin yhteyteen valmistuvasta Asunto Oy Tampereen Victoriasta rahastolla on rakenteilla enää 12 asuntoa. Näiden asuntojen valmistuessa lokakuussa rahaston koko asuinkanta tulee valmiiksi ja tuottaa tasaista kassavirtaa. Suomen kiinteistösijoitusmarkkinoiden transaktiovolyymi oli Newsecin mukaan vuoden toisella neljänneksellä 920 miljoonaa euroa, josta asuntojen osuus oli noin 500 miljoonaa euroa. Asunnot nähdään tuottovaatimusten nousun myötä houkuttelevana sektorina pitkällä aikavälillä, joten myös kansainväliset sijoittajat hakevat aktiivisesti uusia ostettavia asuinportfolioita Suomen markkinoilta. Koronnostosyklin päättyminen tukee kiinteistösijoitusmarkkinaa merkittävästi, kun ennakoitavuus paranee, lainakustannukset alkavat laskea ja sumu hälvenee markkinoilta. Syyskuussa julkaistun sääntömuutoksen myötä rahasto-osuuksien lunastuspäivä on jatkossa kaksi kertaa vuodessa, kunkin kalenterivuoden helmi- ja elokuun viimeinen arkipäivä. Puolivuosittainen lunastusmahdollisuus on yleisesti käytössä Suomessa kiinteistöihin sijoittavilla rahastoilla. Muutos mahdollistaa rahaston sijoitusstrategian toteuttamisen myös haastavissa markkinaolosuhteissa sekä tukee tuottotavoitteen saavuttamista yli talouden syklien. Tavoittelemme sijoittajan omalle pääomalle pitkällä aikajänteellä vuosittaista 4–6 prosentin tuottoa kulujen jälkeen. Rahaston toteutunut tuotto sen toiminnan alettua on A-osuudelle 5,39 % ja C-osuudelle 6,33 % p.a. Asuntojen hintojen laskun myötä tulevaisuuden tuotto-odotus laadukkaalle kiinteistösalkulle näyttää hyvältä.
Juho Santaharju