Siirry suoraan sisältöön

S-Pankin pörssimittari: Suomalaisyhtiöt starttasivat vuoteen väkevästi

Suomalaisilla yhtiöillä pyyhkii nyt paremmin kuin pitkään aikaan. S-Pankin pörssimittarin mukaan useampi kuin neljä viidestä yhtiöstä kasvatti liikevaihtoaan alkuvuonna. Myynnin vilkastuminen näkyi myös viimeisellä rivillä, ja liiketulostaan paransi liki 80 prosenttia Helsingin pörssin yhtiöistä.

 Kim Gorschelnik, FIMin pääanalyytikko, @KimGorschelnik

Suomalaisyhtiöiden alkuvuosi sujui vahvasti, kun parantunut suhdanne tuki yhtiöiden myyntiä ja tuloksia. Tämä käy selville S-Pankin pörssimittarista.

”Suomalaisten yhtiöiden yhteenlaskettu liikevaihto kääntyi nousuun jo viime vuoden lopussa ja tammi-maaliskuussa tahti vain kiihtyi”, kertoo FIMin pääanalyytikko Kim Gorschelnik. Yksityispankki ja varainhoitaja FIM on osa S-Pankki-konsernia.

Liikevaihdot paisuivat ennustettua voimakkaammin ja vahvistivat osakesijoittajien luottamusta. Liikevaihtojen kasvu heijastui tuloksiin, jotka kasvoivat liikevaihdon kasvua nopeammin.

”Päättyneen tuloskauden yksi merkittävä havainto oli, että suhdanneherkempien yhtiöiden tulokset parantuivat voimakkaasti”, Gorschelnik sanoo.

Tähän joukkoon kuuluvat muun muassa monet kotimaiset teräsyhtiöt, konepajat ja rakennusalan yhtiöt.

Suomalaiset pörssiyhtiöt, tammi-maaliskuu 2017

 

Laaja-alainen käänne kohti parempaa

Liikevaihtojen kehitys parani asteittain viime vuonna ja nousuun ne kääntyivät vuoden lopussa. Kuluvan vuoden tammi-maaliskuussa liikevaihdot kasvoivat keskimäärin 6,7 % edellisvuodesta.

83 % yhtiöistä kasvatti liikevaihtoaan alkuvuonna edellisvuoteen verrattuna. Tätä lukua voi verrata vaikka edellisvuoden alkuun, jolloin myyntiä kasvattaneita yhtiöitä oli vain 46,5 % yhtiöistä.

”Käänne parempaan on ollut laaja-alaista. Kysyntätilanne on parantunut eri toimialoilla ja eri puolilla maailmaa”, Gorschelnik kertoo.

Suhdannesyklin parantuminen heijastui voimakkaimmin niin sanottuihin syklisiin yhtiöihin, joiden tuotteiden ja palveluiden kysyntä vaihtelee voimakkaammin suhdanteiden mukana.   

Konepajojen näkymät kirkastuivat

Tammi-maaliskuussa merkillepantavaa oli myös se, että yhtiöt kommentoivat tulevaisuuden näkymiään hieman aikaisempaa positiivisempaan sävyyn. Konepajayhtiöistä markkinanäkymiä paransivat muun muassa Metso, Wärtsilä ja Valmet.

Kokonaisuudessaan konepajayhtiöiden alkuvuoden saadut tilaukset kasvoivat edellisvuodesta.

”Yhdessä parantuneiden suhdannekuvan kanssa tämä lupaa hyvän kehityksen jatkuvan”, Gorschelnik sanoo.

Vahvan alkuvuoden harvoja poikkeuksia löytyy osasta kaupan alan ja elintarvikealan yhtiöistä. Vuoden ensimmäinen neljännes on näille yhtiöille kausiluonteisesti heikoin. Suomalaisten kuluttajien luottamus on vahvaa ja alkuvuoden vaisumpi meno korjautunee loppuvuoden vahvempina vuosineljänneksinä.

Suomalaiset pörssiyhtiöt, tammi-maaliskuu 2017

Myynnin kasvu näkyy tulosten voimakkaana parantumisena

”Usean vaisun vuoden jälkeen yhtiöt ovat nyt kovassa tuloskunnossa”, Kim Gorschelnik luonnehtii.

Tästä kertoo se, että monessa yhtiössä varovainenkin liikevaihdon kasvu heijastuu voimakkaasti tulosriville. Yhteenlaskettuna liiketulokset paranivat edellisvuodesta 15,1 % ja keskimääräinen (mediaani) parannus oli 16,6 %. Puolet yhtiöistä siis paransi tulostaan tätä voimakkaammin. Kaikkiaan 79 % yhtiöistä paransi liiketulostaan.

Euromääräisesti voimakkaimmat tulosparannukset nähtiin Outokummussa ja SSAB:ssa, jotka kääntyivät tappiolta selvästi voitollisiksi. Suuremmista yhtiöistä selvimmin kannattavuuttaan kohensivat (yli 20 prosentin parannus edellisvuodesta) muun muassa rakennusyhtiöt Cramo, Ramirent ja YIT, konepajat Konecranes, Metso ja Valmet sekä esimerkiksi Fiskars ja Metsä Board.

Ennen tuloskautta sijoittajia kiinnosti, olisivatko yhtiöiden kustannukset nousseet ja miten tämä vaikuttaisi yhtiöiden kannattavuuteen. Raaka-ainekustannusten nousu nipistikin muutamien yritysten tuloksia. Näin kävi esimerkiksi Kemiralle ja Tikkurilalle. Viime aikoina raaka-aineiden hinnat ovat pääosin laskeneet, joten tältäkin osin tilanne näyttää kotimaisille yhtiöille hyvältä. Kustannusten nousu näyttääkin siirtyvän myöhempään ajankohtaan.

Osakesijoittajan näkymät edelleen positiiviset

Pääanalyytikko Kim Gorschelnikin mukaan osakesijoittajan näkymät ovat edelleen positiiviset yritysten tuloskehityksen näkökulmasta.

Sijoittajien huomio on kiinnittynyt yhä voimakkaammin myynnin kehitykseen. Tältä osin alkuvuosi lunasti lupaukset ja oli myös analyytikoiden ennusteita parempi.

”Kun samanaikaisesti kustannukset näyttävät pysyvän hyvin kurissa, tulosten positiivisen kehityksen voi ennakoida jatkuvan.”

 

S-Pankin pörssimittari seuraa suomalaisten pörssiyhtiöiden menestystä neljästi vuodessa. Tarkastelussa oli yhteensä 87 yhtiötä. Liiketuloksina on käytetty kertaluonteisesti eristä oikaistuja tuloksia.


Lue lisää S-Osakekaupasta

Lue S-Pankin pörssimittari loka-joulukuulta 2016

Lue S-Pankin talousennuste, toukokuu 2017