1. Suunnittele ja aloita
Mitä nuorempana sijoittamisen aloittaa, sitä parempi. Alkuun ei tarvita suuria summia. Jatkuvuus on tärkeää, ja aika tekee tehtävänsä.
”Päätä, kuinka pitkäksi aikaa voit sijoittaa valitsemasi summan ja mitä sillä tavoittelet. Sijoitatko kahdeksi vuodeksi vai kymmeneksi? Aika on paras kaveri korkoa korolle -ilmiölle: Mitä pidempi säästöaika, sitä enemmän korkoa kertyy korolle.”
Aloittaminen ei koskaan ole liian myöhäistä, mutta varttuneemman kannattaa aloittaa heti.
”Kuusikymppisenä voi myös miettiä sijoittamisen tavoitetta toisin. Käytätkö rahat itse myöhemmin vai säästätkö esimerkiksi lastenlapsille?” Pohtila sanoo.
2. Ota vain sen verran riskiä kuin sinulle sopii
Mieti rehellisesti, kuinka suhtaudut sijoitustesi arvonvaihteluun. Riskit kuuluvat sijoittamiseen, mutta toisissa tuotteissa ne ovat suuremmat kuin toisissa. Jos suuret arvonvaihtelut huolestuttavat sinua, matalan riskin sijoituskohde voi olla sinulle sopivampi.
3. Sijoita kohteisiin, jotka kiinnostavat sinua
Valitse sijoituskohteiksi tuotteita, jotka ymmärrät ja jotka sopivat arvomaailmaasi. Esimerkiksi omaan työhön tai harrastuksiin liittyvä toimiala on tuttua, ja sama aihealue voi alkaa kiinnostaa myös sijoituskohteena.
Yhteen tai muutamaan toimialaan tehdyn sijoituksen lisäksi kannattaa muistaa myös hajauttaa sijoitukset järkevästi. Pankeilla on valikoimissaan helpon aloittamisen vaihtoehtoja, esimerkiksi varainhoitorahastoja, joiden riskit ovat hyvin hajautettuja. Niitä ei tarvitse seurata itse, vaan rahastonhoitaja tekee sen. Tutustu kuitenkin tuotteeseen hyvin. Rahastoesite kertoo muun muassa, miten rahaston arvo muodostuu ja miten se saattaa vaihdella. Lisäselvitystä saat aina pankin asiakaspalvelusta.