Siirry suoraan sisältöön

Marttojen viisi rahakikkaa: Näin säästät arjessa

Martat paljastavat viisi arkielämän niksiä, joiden avulla pystyt säästämään melkein huomaamatta. Arjen taloudesta kannattaa tehdä koko perheen asia. Lue lisää säästämisen vinkeistä ja mahdollisuuksista sijoittamisen aloittamiseen.

 

Järkevässä taloudenhoidossa on kyse oman rahankäytön seuraamisesta ja arkisista valinnoista, jotka kerryttävät pieniä ja joskus vähän isompiakin säästöjä.

Talouden tasapainottamisen taito on hyvä oppia jo nuorena. S-Pankin Talouden tabut -kyselytutkimuksen mukaan suomalaiset puhuvat säästöistä ja sijoituksista läheisten kanssa yhtä vähän tai jopa vähemmän kuin omista tunteista. Parempi olisi kuitenkin jakaa raha- ja säästämisasiat myönteisessä hengessä koko perheen kesken yhteisten pelisääntöjen löytämiseksi. Niin myös lapset oppivat miettimään talousasioita ja säästämään.

Marttaliiton neuvonnan johtaja Teija Jerkku vinkkaa, miten voit saada talouden tasapainoon ja säästää arjessa ilman suuria uhrauksia.

Kun ostat vähemmän suklaapatukoita, sipsipusseja ja savukkeita, terveyskin kiittää. Jos et voi luopua, puolita."

1. Aseta tavoite

Jos raha polttelee käyttötilillä, ryhdy keräämään säästöjä muualle, vaikkapa toiselle tilille tai rahastoon. Mieti, mihin ja milloin halua käyttää säästösi – tavoitteet voivat olla isompia tai pienempiä. Jos haaveenasi on esimerkiksi sapattivuosi, ota härkää sarvista, arvioi tarvitsemasi säästösumma ja siirrä säännöllisesti rahaa sivuun tavoitettasi varten. Tai ryhdy arjen mikrosäästäjäksi: laita säästötilille tai rahastoon kymmenen euroa kuukaudessa ja huomaat, miten pienestä säästöstä kertyy aikaa myöten mukava potti.

2. Seuraa tuloja ja menoja

Hanki käsitys siitä, mihin rahasi hupenevat. Jos käytät enimmäkseen pankki- tai luottokorttia, se, mihin rahat kuluvat, selviää kuukaudessa tai parissa tiliotteesta. Näkyykö listassa paljon turhia kahvila- tai ravintolalaskuja? Käytänkö tosiaan noin paljon euroja vaatteisiin, jotka lojuvat käyttämättä kaapissa? Ostanko oikeasti kioskilta karkkia noin usein?

Menot eivät voi jatkuvasti olla isompia kuin tulot. Talouden seurantaan ja hallintaan on tarjolla käteviä sovelluksia, kuten penno.fi ja alkuun pääsee jo ruutupaperilla ja kynällä. Suunnittele jo etukäteen, mihin käytät rahasi – varaa esimerkiksi kuukauden ruokaostoksiin käteistä talouskukkaroon ja pistä se riittämään.

3. Tarkista sopimukset

Olet ehkä sitoutunut moniin toistuviin menoihin, kuten lainanlyhennykseen, vakuutusmaksuihin, tv-kanavien maksuihin ja kuntosalikortteihin. Tarvitsetko monta tv-kanavaa? Käytätkö salikorttia? Ovatko vakuutuksesi ajan tasalla? Tsekkaa sopimukset ja mieti, voisiko jostain luopua. Muista myös kilpailuttaa sopimuksiasi aika ajoin.

4. Kerää säästöjä pienistä puroista

Noutokahveista, pikkuherkuista ja muista heräteostoksista kertyy vuoden mittaan yllättävän suuria summia. Kun ostat vähemmän suklaapatukoita, sipsipusseja ja savukkeita, terveyskin kiittää. Säästä esimerkiksi limupullon hinta joka viikko, niin vuodessa kertyy noin sata euroa. Jos et voi luopua, puolita.

Ota lapset mukaan suunnittelemaan ja tehkää arkisäästämisestä kiva yhteinen juttu – joka palkitaan jollakin kaikelle mieluisalla tavoitteen täytyttyä.

5. Mieti yön yli

Tarvitsetko tosiaan sen uuden puseron tai lenkkitossut? Laske, kuinka monta tuntia töitä sinun pitää tehdä sen hankkimiseen. Ota aikalisä aina, kun tunnet tarvetta ostaa jotain hetken mielijohteesta. Jos kortin vinguttaminen tuntuu liian helpolta, jätä kortti välillä kotiin ja pidä mukanasi pieni summa rahaa.

Säästäjä – helppo ja edullinen tapa säästää

Säästäjä-palvelussa voi valita, laittaako säästöön euron jokaisesta korttiostoksesta vai jemmaako kertyneen S-ryhmän Bonuksen – myös molemmat vaihtoehdot voi ottaa käyttöön. Lisäksi voi siirtää säästöön vapaavalintaisen summan joka kuukausi.

Säästäjä sijoittaa kertyvän summan kahteen yhdistelmärahastoon. Asiakas voi itse määrittää säästötavoitteensa ja riskinottohalunsa, ja palvelu ehdottaa asiakkaan henkilökohtaiseen tilanteeseen sopivaa vaihtoehtoa. Halutessaan rahaa voi nostaa rahastosta veloituksetta.

Säästäjän avulla säästäminen on helppoa ja edullista. Vuositasolla kuluja kertyy enintään 0,5 prosenttia eli 50 senttiä jokaista sijoitettua 100 euroa kohti.

Mistä olisit valmis luopumaan?

Pienistäkin puroista voi syntyä suuri säästö. Kokeile, paljonko voisit säästää 10 vuodessa, jos luopuisit: 

Budjetoinnilla säästökohteet selville

Kun olet päättänyt aloittaa säästämisen, saat hahmotettua sopivan säästösumman kirjaamalla ensin ylös tulosi ja menosi. Marttaliiton budjetointipohja on oiva apu tähän.

Lataa sivun oikeasta alalaidasta Marttojen budjetointipohja