5 vinkkiä asuntoesittelyyn
#Luotot ja lainat
7.6.2016
Uuden kodin etsijä ihastuu usein silmiähiveleviin sisustusratkaisuihin, lumoavaan näköalaan tai muuhun tunteisiin vetoavaan yksityiskohtaan. Asuntonäytössä kannattaa kuitenkin kurkistaa myös pintaa syvemmälle ja tarkistaa muun muassa taloyhtiön taloustilanne sekä tulevat remontit. Kokosimme viisi vinkkiä asuntonäyttöön.
Muista, että sinulla on ostajana paitsi oikeus niin myös velvollisuus selvittää asunnon kunto."
- Arvioi, vastaako asunnon hinta laatua.
Peilaa asunnon pyyntihintaa samalla alueella sijaitsevien vastaavien asuntojen myyntihintaan. Vertailussa kannattaa käyttää hyväksi eri kiinteistövälitysliikkeiden myynti-ilmoituksia. Isännöitsijältä on mahdollista myös tiedustella taloyhtiössä toteutuneiden kauppojen neliöhintoja.
Netistä löytyy tietoa neliöhinnoista ja niiden kehityksestä. Katso esimerkiksi ARAn Asuntojen.hintatiedot.fi ja Reaktorin Kannattaako kauppa. - Syvenny myyntiesitteeseen ja lue taloyhtiön asiapaperit huolellisesti.
Pyydä isännöitsijäntodistus ja muut tärkeät asiakirjat, kuten yhtiön tilinpäätösasiakirjat eli tuloslaskelma ja tase sekä kuluvan vuoden budjettiarvio. Näistä näkee, onko taloyhtiön talous kunnossa. Nykyisin kaikille isommille taloyhtiölle on laadittava kunnossapitosuunnitelma eli PTS, joka kertoo seuraavien viiden vuoden korjaus- ja huoltotarpeet.
Arvioi myös, onko hoitovastike fiksulla tasolla. Liian alhainen vastike voi pahimmassa tapauksessa kieliä talon kehnosta kunnosta ja liian korkea taas esimerkiksi liiallisesta energian tai veden käytöstä.
Asiakirjojen sisältöjen tulkintaan voit pyytää apua esimerkiksi kohteen kiinteistövälittäjältä, pankin laina-asiantuntijalta tai yhtiön isännöitsijältä. - Tarkista asunnon kunto.
Muista, että sinulla on ostajana paitsi oikeus niin myös velvollisuus selvittää asunnon kunto. Myyjältä ei voi vaatia jälkikäteen korvausta sellaisista vioista, jotka olisi ollut helppo huomata asuntoesittelyssä. Jos aihetta epäilyyn ilmenee, kannattaa myyjän kanssa sopia tarkempien tutkimusten teettämisestä ulkopuolisella, puolueettomalla asiantuntijalla. Isännöitsijältä ja välittäjältä voit tiedustella asunnossa tehdyistä remonteista ja taloyhtiön kunnosta. - Mieti, miten arki sujuisi uudessa kodissa.
Kysy itseltäsi ainakin nämä kysymykset:
- Onko sijainti sopiva? Sujuvatko työ-, koulu- ja päiväkotimatkat?
- Vaikuttaako alueen kaavoitus lähiympäristöön tulevaisuudessa?
- Onko asunnon pohja toimiva ja onko koko perheelle tarpeeksi tilaa?
- Ovatko yhteiset tilat ja varastotilat järkevät?
- Viihtyisitkö pihapiirissä ja naapurustossa? Onko autopaikalle tai leikkipaikalle tarvetta?
- Tuleeko asuntoon jostain liikenteen meteliä, pakokaasuja tai tupakansavua häiritsevästi?
- Millaiset säilytystilat asunnossa on, ja voiko niitä tarvittaessa lisätä?
- Onko äänieristys riittävä? - Selvitä asumiskustannukset ja lainantarpeesi.
Lainalyhennysten lisäksi säännöllisesti täytyy maksaa muun muassa yhtiövastike sekä sähkö- ja vesimaksut. Muita kuluja voi tulla esimerkiksi parkkipaikasta ja saunamaksuista sekä muuttovaiheessa uusista huonekaluista, kodinkoneista sekä mahdollisesta remontista. Isännöitsijäntodistuksesta ja myyntiesitteestä voi tarkistaa, kohdistuuko huoneistoon lisäksi rahoitusvastiketta.
Lainantarvetta arvioidessa kannattaa huomioida kaikki kuukausittaiset asumiskustannukset ja muut talouden säännölliset menot.
Ovatko yhteystietosi ajan tasalla?
Päivitä yhteystietosi S-mobiilissa tai osoitteessa s-käyttäjätili.fi. Samalla voit antaa sähköisen markkinointiluvan ja pysyt ajan tasalla palveluistamme ja asiakasomistajaeduistamme.
Kirjaudu S-käyttäjätilille ja päivitä yhteystiedot:
Asiakasomistajuus-osiossa voit päivittää markkinointiluvat: