5 vinkkiä asunnonvaihtajalle
Keräsimme viisi vinkkiä asunnon vaihtoa harkitsevalle. Mitä kannattaa ottaa huomioon? Mistä tiedän, mihin minulla on varaa? Miten paljon tarvitsen lisää lainaa? Miten vältän kahden asunnon loukun? Missä järjestyksessä etenen?
1. Laadi realistinen aikataulu
Asunnon ostoa pohtivan mielessä sinkoilee monia kysymyksiä, kun yleinen taloustilanne Suomessa on synkähkö. Onko nyt hyvä vai huono aika vaihtaa kotia? Mihin suuntaan asuntojen myyntihinnat ovat menossa?
Usein kodin vaihtaminen tulee kuitenkin eteen ulkoisista tekijöistä riippumatta. Perhe kasvaa tai pienenee. Asumisen tarpeet muuttuvat.
“Kun hanke on hyvin mietitty, elämäntilanne määrittää sen, onko aika hyvä”, tiivistää S-Pankin antolainauksen kehityspäällikkö Päivi Huttunen. Hänen mielestään asuntokaupoissa ajankohdan määrittää ostoa harkitsevan oma tilanne enemmän kuin ulkoiset tekijät.
Huttusen mukaan asuntokaupoissa oikea marssijärjestys on tärkeä. Ensimmäiseksi on mietittävä nykyisen kodin myynti. Mikä on asunnon realistinen hinta? Millainen on alueen markkinatilanne?
“Kodinvaihdolle kannattaa laatia aikataulu. Pohdi, milloin viimeistään toivoisit, että nykyinen asuntosi on myyty”, Huttunen neuvoo.
Hän kehottaa miettimään myös kiinteistövälittäjän käyttöä. Se voi olla järkevää, etenkin jos itsellä ei ole osaamista, aikaa tai halua asunnon myyntiin.
“Ammattitaitoisen välittäjän myötä saa myös kodille puolueettoman hintaehdotuksen, jolla voi olla ratkaiseva merkitys esimerkiksi myyntiajan kannalta.”
2. Asiantuntija avuksi heti alussa
Asunnon ostamista harkitsevan kannattaa S-Pankin Huttusen mukaan ottaa mahdollisimman varhain yhteyttä pankin laina-asiantuntijaan.
Tämän kanssa on hyvä käydä läpi elämäntilanne, oman talouden perusta ja näkemys siitä, millaista ja minkä hintaista kotia haetaan.
Myös eri asumismuotojen, kuten kerros-, rivi- tai pientaloasumisen, soveltumisesta voi olla hyödyllistä vaihtaa näkemyksiä asiantuntijan kanssa.
Pankin laina-asiantuntija tekee kaikista lainanhakijoista ns. riskiarvion, jossa arvioidaan lainan takaisin maksamisen onnistumista nykyistä selkeästi korkeammassa korkomaailmassa. Korot nyt ovat ennätysalhaalla, mutta pankit testaavat asiakkaan maksukyvyn kuuden prosentin korkotasolla.
Laina-asiantuntija käy asiakkaan kanssa läpi myös ikävämpiä asioita: mitä tapahtuisi jos laina-aikana toinen velallisista esimerkiksi menehtyisi tai vammautuisi pysyvästi? Kannattaako tilanne ottaa huomioon ja miten siihen voi varautua etukäteen?
Hyvä asuntolaina on sellainen, jonka kanssa on mukava elää.”
3. Myy ensin, osta sitten
Jotta kodinvaihto sujuisi mahdollisimman kivuttomasti, vanha asunto kannattaa myydä ennen uuden hankintaa.
“Moni menee jopa vuokralle asuntokauppojen välissä, jotta uuden asunnon etsimiseen jää kunnolla aikaa.”
Jos vanha asunto ei ole vielä myyty, uudesta voi jättää ehdollisen tarjouksen. Se tarkoittaa, että tarjous on voimassa vain siinä tapauksessa, että vanha menee kaupaksi.
4. Sijainti on aiempaa tärkeämpi
“Myös asunnon sijainnilla on enemmän merkitystä kuin pitkään aikaan”, Huttunen sanoo.
Poikkeuksellisen matalan korkotason lisäksi nyt voidaan puhua ostajan markkinoista. Se tarkoittaa, että ostajalla on varaa valita eivätkä hinnat huimaa päätä.
Asunnon sijainnin merkitystä korostaa myös kiinteistönvälitysyhtiö West-Housen toimitusjohtaja Kristofer Öfverström. Hänen mukaansa asuntokaupasta puhuttaessa on syytä erottaa pääkaupunkiseutu ja suuret kaupungit muusta maasta.
Pääkaupunkiseudullakin kysyntä vaihtelee kaupunginosan mukaan. Öfverströmin mukaan Munkkiniemi, Tapiola ja Lauttasaari ovat haluttuja kaupunginosia.
West-Housen Öfverströmin mukaan nyt on hyvä aika vaihtaa suurempaan kotiin, sillä niiden hinnat ovat suhteellisesti edullisemmat kuin pienempien asuntojen.
5. Mitoita laina oikein
Vaikka yleinen taloustilanne Suomessa on osittain apea, asunnon ostajan näkökulmasta tilanteessa on Huttusen mukaan paljon hyvää.
“Poikkeuksellisen matala korkotaso tekee lainasta edullista”, hän sanoo. ”Myös myytävien asuntojen hintatasoista ollaan yleensä auliimpia neuvottelemaan.”
S-Pankin asuntolainaa pohtivan kannattaa Huttusen mukaan täyttää verkossa sähköinen lainahakemus ennen laina-asiantuntijan tapaamista. Se ei velvoita eikä sido mihinkään, mutta helpottaa monin tavoin keskustelua.
Sopiva lainamäärä ja -ehdot mietitään Huttusen mukaan asiakkaan kokonaistilanteen perusteella.
“Hyvä asuntolaina on sellainen, jonka kanssa on mukava elää”, hän sanoo ja tarkoittaa, että asuntovelallisen pitää pystyä nukkumaan yönsä levollisesti lainan takaisinmaksun liikaa rasittamatta mieltä ja oman talouden budjettia.
Huttusen mukaan monesti on järkevämpi tinkiä vaikka asunnon neliöistä tai sijainnista, sen sijaan, että kuristaisi oman taloutensa äärirajoille. “Kannattaa pohtiajo valmiiksi, mistä on tarvittaessa valmis tinkimään omalle kukkarolle sopivaa kotia etsiessä.”
Ovatko yhteystietosi ajan tasalla?
Päivitä yhteystietosi S-mobiilissa tai osoitteessa s-käyttäjätili.fi. Samalla voit antaa sähköisen markkinointiluvan ja pysyt ajan tasalla palveluistamme ja asiakasomistajaeduistamme.
Kirjaudu S-käyttäjätilille ja päivitä yhteystiedot:
Asiakasomistajuus-osiossa voit päivittää markkinointiluvat: