1. Laadi realistinen aikataulu
Asunnon ostoa pohtivan mielessä sinkoilee monia kysymyksiä, kun yleinen taloustilanne Suomessa on synkähkö. Onko nyt hyvä vai huono aika vaihtaa kotia? Mihin suuntaan asuntojen myyntihinnat ovat menossa?
Usein kodin vaihtaminen tulee kuitenkin eteen ulkoisista tekijöistä riippumatta. Perhe kasvaa tai pienenee. Asumisen tarpeet muuttuvat.
“Kun hanke on hyvin mietitty, elämäntilanne määrittää sen, onko aika hyvä”, tiivistää S-Pankin antolainauksen kehityspäällikkö Päivi Huttunen. Hänen mielestään asuntokaupoissa ajankohdan määrittää ostoa harkitsevan oma tilanne enemmän kuin ulkoiset tekijät.
Huttusen mukaan asuntokaupoissa oikea marssijärjestys on tärkeä. Ensimmäiseksi on mietittävä nykyisen kodin myynti. Mikä on asunnon realistinen hinta? Millainen on alueen markkinatilanne?
“Kodinvaihdolle kannattaa laatia aikataulu. Pohdi, milloin viimeistään toivoisit, että nykyinen asuntosi on myyty”, Huttunen neuvoo.
Hän kehottaa miettimään myös kiinteistövälittäjän käyttöä. Se voi olla järkevää, etenkin jos itsellä ei ole osaamista, aikaa tai halua asunnon myyntiin.
“Ammattitaitoisen välittäjän myötä saa myös kodille puolueettoman hintaehdotuksen, jolla voi olla ratkaiseva merkitys esimerkiksi myyntiajan kannalta.”
2. Asiantuntija avuksi heti alussa
Asunnon ostamista harkitsevan kannattaa S-Pankin Huttusen mukaan ottaa mahdollisimman varhain yhteyttä pankin laina-asiantuntijaan.
Tämän kanssa on hyvä käydä läpi elämäntilanne, oman talouden perusta ja näkemys siitä, millaista ja minkä hintaista kotia haetaan.
Myös eri asumismuotojen, kuten kerros-, rivi- tai pientaloasumisen, soveltumisesta voi olla hyödyllistä vaihtaa näkemyksiä asiantuntijan kanssa.
Pankin laina-asiantuntija tekee kaikista lainanhakijoista ns. riskiarvion, jossa arvioidaan lainan takaisin maksamisen onnistumista nykyistä selkeästi korkeammassa korkomaailmassa. Korot nyt ovat ennätysalhaalla, mutta pankit testaavat asiakkaan maksukyvyn kuuden prosentin korkotasolla.
Laina-asiantuntija käy asiakkaan kanssa läpi myös ikävämpiä asioita: mitä tapahtuisi jos laina-aikana toinen velallisista esimerkiksi menehtyisi tai vammautuisi pysyvästi? Kannattaako tilanne ottaa huomioon ja miten siihen voi varautua etukäteen?