Siirry suoraan sisältöön

Viisi teemaa uuteen vuoteen

JOULUKUU 2023 S-PANKKI NÄKEMYS

Mennyt vuosi on ollut iloinen yllätys sijoittajille. Ensi vuoteen suunnataan markkinoilla selvästi kovemmilla odotuksilla, joten myönteinen yllättäminen on vaikeampaa. Nostamme joulukuun Näkemyksessä viisi teemaa, jotka määräävät ensi vuoden osakemarkkinoiden suuntaa.

Joulupukki tuli etuajassa. Näin voi todeta, kun katsotaan markkinoiden tuottoja marraskuulta. Osakkeissa kolmen kuukauden alamäki elo-lokakuulta kuitattiin pikavauhtia, kun marraskuussa nousua tuli saman verran kuin laskua edellisenä kolmena kuukautena yhteensä. Hyvää tuottoa oli jaossa laajasti, sillä myös korkomarkkinoilla tuotot olivat hyviä, kun korkojen lasku nosti joukkolainojen, ja siten korkorahastojen, arvoja.

Sijoitusvuodesta onkin muodostumassa vahva, vaikka Suomi-osakkeita tuijottamalla siltä ei tuntuisikaan. Maailman osakkeet ovat tuottaneet USA:n vedolla yli 15 prosenttia. Helsinki on laskullaan poikkeus pörssikartalla. Toisaalta myös Suomessa meno on kääntynyt ja kesästä asti Helsingin pörssi on liikkunut pääosin samaan tahtiin maailman markkinoiden kanssa. Korkosijoituksissa on puolestaan nähty tänä vuonna erittäin vahva ”comeback”. Vuonna 2022 hyvin hajautetun korkosalkun arvo laski yli 11 prosenttia. Tänä vuonna sama salkku on puolestaan tuonut yli viiden prosentin tuoton.

Kovemmat odotukset

Sijoittajien tunnelmissa on iso ero vuoden takaiseen. Vuosi sitten odotettiin yleisesti taantumaa ja keskusteltiin, milloin osakemarkkinoilla tulee uudet pohjat. Kun odotukset ovat alhaalla, on ne helpompi ylittää, kuten tänä vuonna on nähty. Talous on kestänyt korkopaineet pelättyä paremmin, eikä muitakaan ylitsepääsemättömiä ongelmia ole ilmestynyt, mikä on mahdollistanut markkinoiden reippaan elpymisen.

Ensi vuoteen suunnataan selvästi erilaisissa tunnelmissa. Nyt sijoittajat uskovat pahimman jo olevan takana. Talouden luotetaan kasvavan ja yritysten tulosten nousevan selvästi. Osakkeiden arvostus on kohonnut reippaasti. Kannattaa muistaa, että markkinat elävät yllätyksistä. Menneenä vuonna kohtuullinenkin kasvu riitti, kun odotuksissa oli taantuma. Ensi vuonna puolestaan kohtuullinen ei enää saa osakkeita nousukiitoon, kun se on jo odotuksissa. Tarvitaan parempaa. Samalla myös pettymyksille on tilaa.

Välillä hyvää, välillä heikompaa

Nousseiden odotusten ympäristössä ei kannata odottaa suoraviivaista osakeilotulitusta, vaikka marraskuu olikin vahva. Pettymyksiäkin on luvassa, joten joulupukin vierailu saattoi tänä vuonna olla vähän tavallista aikaisempi. Pidämme yhä varovaisen sijoituslinjamme ja nautimme korkomarkkinoiden hyvistä tuotoista.

Osakkeissa olemme pienessä alipainossa. Suosimme Suomea käännemarkkinana ja Japania kevyen rahapolitiikan outona lintuna. Korkosijoitukset ovat tuoneet ja tuovat jatkossakin hyviä tuottoja, mikä tekee niistä vähäriskisempinä sijoituskohteina houkuttelevia. Joukkolainamarkkinoilla nostimme hieman high yield -lainojen osuutta, sillä niiden korkotasot ovat kohonneet reilusti viimeisen parin vuoden aikana, mikä tarjoaa suojaa tulevia maksuhäiriöitä vastaan. Rahamarkkinoiden ylipainoa puolestaan vähensimme, vaikka niistäkin saa jo monin paikoin 3–4 prosentin tuottoa, jolloin tilillä ei kannata seisottaa turhaan varoja.

Viisi teemaa uudelle vuodelle

Mennyt vuosi on pian takana, ja on aika kääntää katseet uuteen vuoteen. Maailma ei muutu hetkessä, joten ensi vuonnakin keskustellaan paljon samoista aiheista kuin aiemmin, mutta uusiakin markkinasekoittajia on luvassa. Ohessa viisi asiaa, jotka tulevat ratkaisemaan osakemarkkinoiden suuntaa:

1. Taloussuhdanne


Viime kädessä tärkeintä osakkeille on, miten taloudella menee. Jos talous kasvaa ja sen odotetaan kasvavan jatkossakin, yrityksillä menee hyvin, ja osakkeet nousevat. Vastaavasti kaikki merkittävät osakelaskut historiassa ovat tulleet taantumien yhteydessä. Siten ensi vuonnakin ratkaisevaa on, painuuko globaali talous taantumaan. Paikallisesti talousheikkoutta on jo nähtävissä. Esimerkiksi Suomi on jo painunut lievään taantumaan, kun vaihtuvakorkoisiin lainoihin sidottu maa on kärsinyt voimakkaasti korkojen noususta. Muualla maailmassa on selvitty toistaiseksi vähemmällä, mutta korkovaikutuksia on luvassa lisää jatkossa. Historiassa nykyisen kaltaisesta nopeasta korkojen noususta ei ole selvitty ilman taantumaa. Toivottavasti tällä kertaa asiat ovat toisin?

2. Korot

Inflaation ryöpsähtäminen ja siitä seurannut korkojen nousu on ollut talouden ja markkinoiden tärkein ohjaaja viimeisen parin vuoden aikana. Korkoja on nostettu kovaa kyytiä ja nyt näyttää siltä, että inflaatiopeikko on saatu taitettua. Hintojen nousu rauhoittuu kovaa tahtia. Nyt jännitetään, mikä on inflaation hyydyttämisen hintalappu. Nostoilla halutaan hyydyttää taloutta, jotta hintapaineet helpottaisivat. Usein kuitenkin lopulta jarrua on painettu niin paljon, että talous on lopulta hyytynyt turhankin paljon. Korkohuiput ovat nyt käsillä, eikä lisää nostoja ole luvassa. Keskuspankit eivät kuitenkaan lähde laskemaan korkoja ilman syytä. Koronlaskuja tulee vasta silloin, kun inflaatio on liian matalaa ja talous seisahtunut. Nyt sijoittajat toivovat yhtä aikaa koronlaskuja ja hyvää taloutta. Se on vaikea yhdistelmä.

3. Työmarkkinat

Yksi tärkeimpiä talouden vahvuuden selittäjiä on tällä hetkellä erittäin vahva työmarkkina. Niin kauan kuin on töitä, niin kauan voimme kuluttaa. Työttömyysasteet ovat historiallisen matalia. Taustalla on sekä talouden tila että rakenteellinen työvoimapula. Vanhenevat ikäluokat, palvelualojen kasvu ja työpaikkojen kotiutuminen maailmalta ovat luoneet tiukat työmarkkinat. Rakenteelliset kysymykset eivät tule poistumaan, vaan luovat palkkapaineita jatkossakin. Suhdannepohjaisesti työllisyys voi kuitenkin heiketä jatkossa, kun korkoherkillä aloilla, kuten rakentamisessa, työttömyys kasvaa ja se heijastuu laajemmin talouteen.

4. Geopolitiikka

Ensi vuoden eniten palstatilaa saava puheenaihe on Yhdysvaltain presidentinvaalit. Nuoret tulevaisuuden lupaukset Joe Biden ja Donald Trump ottavat todennäköisesti yhteen ja äänestäjät tuskailevat vaihtoehtojen välillä. Trumpin paluu Valkoiseen taloon on villi kortti. Politiikka voi silloin saada jälleen yllättäviä kierroksia. Toisaalta markkinoilta katsottuna Trumpin edellinen kausi oli osakkeille hyvää aikaa ja monia hänen politiikkojaan, kuten Kiina-kriittisyyttä, on jatkettu sittemminkin. Yhdysvaltain presidentti on tärkeä hahmo, mutta hänkään ei yksin (toivottavasti) koko maailmaa heiluta, vaan politiikassa läpisaatavat muutokset jäävät rajallisiksi. Toisaalta selvää on, että geopoliittiset jännitteet ovat palanneet pysyvästi. Venäjän hyökkäykselle Ukrainaan ei ole loppua näkyvissä ja yhteenottoja on muuallakin maailmalla. Jännitteet ja protektionismi (oman maan talouden suojaaminen ulkomaiselta kilpailulta) jatkuvat.

5. Vihersiirtymä

Jälleen on helppo nähdä erilaisia uhkakuvia. Kannattaa kuitenkin muistaa, että maailmassa on myös paljon mahdollisuuksia. Asioilla on tapana korjautua. Yksi iso uhkakuva ja riski koko maapallolle on ilmaston lämpeneminen. Nyt ongelma on kuitenkin tiedostettu, ja silloin voidaan alkaa myös hakea ratkaisuja. Meillä on edessä kiihtyvä siirtymä kohti puhtaampaa ympäristöä. Tämä muutos vaatii valtaisia investointeja, jotka ovat jo lähteneet käyntiin ja lisääntyvät tulevaisuudessa. Tämä on mahdollisuus niin yrityksille kuin sitä myöten sijoittajillekin. Siten vaikka talous takkuaisikin jollakin puolella on myös helppo nähdä pitkän tähtäimen megatrendejä kuten vihersiirtymä ja siihen tehtävät investoinnit, joissa kannattaa olla myös sijoittajana mukana.

S-Pankki Näkemys

S-Pankki Näkemys on S-Pankin päästrategi Lippo Suomisen kuukausittainen päivitys maailman sijoitusmarkkinoiden tapahtumista ja tulevaisuuden näkymistä. Näkemyksessä kerrotaan, millä markkinoilla on parhaat tuottonäkymät ja miten eri markkinoita S-Pankin rahastoissa ja salkuissa painotetaan.

Aiemmat S-Pankki Näkemykset

Tärkeää tietoa

Tässä materiaalissa esitetyt tiedot ovat luonteeltaan informatiivisia, eikä niitä tule pitää kehotuksena yksittäistä rahoitusvälinettä koskevien liiketoimien toteuttamiseen.

Tämä materiaali ei ole sijoituspalvelulain mukainen sijoitustutkimus, vaan Materiaalin laatijan valmistamaa markkinointiaineistoa, eikä tämän materiaalin valmistamiseen siten sovelleta sijoitustutkimuksen riippumattomuutta koskevia säännöksiä ja tähän sääntelyyn sisältyviä kaupankäyntirajoituksia. Tämän materiaalin mukaiset tiedot eivät ole myöskään sijoituspalvelulain mukaista sijoitusneuvontaa. Materiaalin laatija ei vastaa toimenpiteistä, jotka on tehty tämän materiaalin perusteella.

Sijoituspalvelulain edellyttämät tiedot palveluntarjoajasta, kuluttajansuojalain mukaiset etämyyntiä koskevat tiedot sekä rahoitusvälineisiin liittyviä riskejä koskevat kuvaukset ovat saatavilla osoitteessa www.s-pankki.fi.

Tätä katsausta tai sen kopioita ei saa levittää Yhdysvaltoihin tai muihin vastaavanlaisten rajoitusten alaisiin maihin. Raportin levittäminen Yhdysvalloissa tai muissa vastaavanlaisten rajoitusten alaisissa maissa tai levittäminen näiden maiden kansalaisille saatetaan katsoa rikkomukseksi näissä maissa voimassa olevia lakeja vastaan.