Siirry suoraan sisältöön

Video: Ensimmäistä omaa kotia etsimässä?

Vuokralta omistusasuntoon muuttaminen on aina iso päätös, ja siihen liittyy paljon kysymyksiä. Niitä ei kuitenkaan tarvitse jäädä pohtimaan yksin, sillä pankin ja kiinteistövälitysfirmojen ammattilaiset ovat käytössäsi.

Video: Ensimmäistä omaa kotia etsimässä?

Helpoin reitti on ottaa ensin yhteyttä pankkiin ja selvittää, kuinka paljon voit saada lainaa. Kun oma budjetti on selvillä, voit alkaa tutkia asuntomarkkinoita ja pohtia, minkälaisen kodin haluat. Ammattitaitoinen välittäjä osaa kertoa esimerkiksi sinua kiinnostavan alueen asuntomarkkinoista ja mahdollisista piilossa olevista helmistä.

Keräsimme asiakkailtamme yleisimpiä huolenaiheita ensimmäisen oman kodin ostamiseen liittyen ja koostimme kysymykset kolmen videon sarjaksi. Tässä ensimmäisessä jaksossa S-Pankin kehityspäällikkö Päivi Huttunen ja Bulevardin Kotimeklareiden toimitusjohtaja Nina Asteljoki vastaavat asunnon etsintään ja lainan hakemiseen liittyviin kysymyksiin.

  1. Milloin on hyvä aika ostaa asunto?
    Sopiva hetki riippuu omasta elämäntilanteesta ja tarpeesta. Tilanne asuntomarkkinoilla muuttuu koko ajan ja jos jää odottamaan parempaa aikaa ja halvempia hintoja, niin asunto saattaa jäädä kokonaan ostamatta. Siksi asunto kannattaa ostaa silloin, kun itselle on sopiva hetki.

  2. Kannattaako ostaa uusi vai vanha asunto?
    Vanhan asunnon ostaja ottaa samalla vastuun myös vanhan taloyhtiön tulevista remonteista. Toisaalta monet arvostavat vanhojen talojen historiaa ja ominaispiirteitä, kuten korkeita huoneita.

    Osa asunnonetsijöistä taas haluaa ehdottomasti uuteen taloyhtiöön, jossa ei todennäköisesti ole tulossa remontteja vuosiin tai jopa vuosikymmeniin.

  3. Mihin seikkoihin asunnossa pitää kiinnittää huomiota?
    Asunnon ostaja kiinnittää usein huomiota yksityiskohtiin, kuten sisustukseen, lattioihin ja keittiöön. Vähintään yhtä tarkkaan pitäisi kuitenkin perehtyä talonyhtiön kuntoon ja taloudelliseen tilanteeseen.

  4. Miten huomioida tulevat remontit ja peruskorjaukset?
    Kun on tekemässä ostopäätöstä, on tärkeää tarkistella hintaa monesta eri näkökulmasta. Omien asunnolle asetettujen vaatimusten lisäksi pitää muistaa taloyhtiön tulevat korjaushankkeet. Sadantuhannen euron laina voi ollakin 150 000 euron laina, kun otetaan huomioon kaikki tulevat korjaustarpeet.

  5. Yksin vai yhdessä – miten jaetaan omistussuhde?
    On myös tärkeää pohtia, miten kauppa tullaan toteuttamaan, jos ostaa asunnon yhdessä toisen kanssa. Jos on tarkoitus ostaa asunto yhdessä puoliksi, laitetaan omistussuhdekin puoliksi.

  6. Mikä on minulle sopiva lainamäärä?
    Usein puhutaan vain siitä, mikä on itselle sopiva kokonaislainamäärä lainanottotilanteessa. Enemmän pitäisi kiinnittää huomiota siihen, minkä suuruinen kuukausierä on omaan talouteen kaikkein sopivin.

  7. Paljonko tuloistani saisi mennä asumismenoihin?
    Mietittäessä paljonko tuloista saisi mennä asumismenoihin sisältäen lainan takaisinmaksun lisäksi myös muun maussa vastikkeet, sähkön ja vesimaksun eli asumisen kokonaiskustannukset, toimii tässä vanha pelisääntö pankkialalta. Kun enintään 40% omista tulovirroista menee asumiskustannuksiin, on eläminen lainan takaisinmaksun kanssa mukavaa. 

Pyydä meiltä lainatarjous

Pyydä meiltä lainatarjous

S-Pankista voit pyytää lainatarjouksen kilpailukykyiseen hintaan helposti verkossa – myös ilman S-Pankin verkkopankkitunnuksia. Saatu lainalupaus ei vielä sido sinua mihinkään. 

Hae tästä

Ovatko yhteystietosi ajan tasalla?

Päivitä yhteystietosi S-mobiilissa tai osoitteessa s-käyttäjätili.fi. Samalla voit antaa sähköisen markkinointiluvan ja pysyt ajan tasalla palveluistamme ja asiakasomistajaeduistamme.

Kirjaudu S-käyttäjätilille ja päivitä yhteystiedot: 

Päivitä tiedot


Asiakasomistajuus-osiossa voit päivittää markkinointiluvat: 

Päivitä markkinointiluvat