”Tuosta vain huiskautan” – näin lähimaksaminen onnistuu 82-vuotiaalta Sanelmalta
Sanelma Ollikaiselle kauppareissut ovat tärkeitä, sillä kaupassa hän tapaa muita ihmisiä. Lähimaksamisesta on tullut hänen suosikkinsa, koska siinä ei tarvitse koodeja näppäillä.
Video: Näin helppoa lähimaksaminen on
Sanelma Ollikainen, tuttujen kesken Sanni, asuu yksin omakotitalossaan Kuivaniemellä Kemin eteläpuolella. 82-vuotias Sanelma valmistaa ruokansa itse, leipoo säännöllisesti ja käy usein kylän ainoassa kaupassa puolentoista kilometrin päässä.
Kauppareissut ovat ihmisten seurasta pitävälle rouvalle tärkeitä.
”Ostan mieluiten vähän kerralla ja käyn kaupassa useammin, 3–4 kertaa viikossa. Samalla tapaan muita ihmisiä. Minä tunnen siellä kaikki ja kaikki tuntevat minut.”
S-Etukortti Visan lähimaksuominaisuus helpottaa ostosten tekoa. Tunnuslukuja ei yleensä tarvitse näppäillä eikä seteleitä käsitellä, vaan maksu lähtee omalta tililtä, kun korttia vilautetaan maksupäätteen vieressä. Ihan kokonaan tunnuslukua ei kuitenkaan kannata unohtaa, sillä silloin tällöin sitä kysytään turvallisuuden takia.
Sanelma täydentää ostoslistaansa sitä mukaa, kun huomaa jotakin puuttuvan. Käytetyt kirjekuoret ovat käteviä muistilappuja.
Kyllä tätä voi suositella kaikille, joilla pää toimii sen verran, että kauppa-asiointi onnistuu.”
Ostoslista kulkee aina mukana
Sanni ei heitä käytettyjä kirjekuoria pois. Hän kirjoittaa niihin ostoslistoja.
”Täydennän kotona listaa kun huomaan puutteita, ja menen kauppaan aina listan ja kynän kanssa. Viivaan yli, kun puuttuva tuote on kyydissä.”
Nyt puutelistalle on kirjoitettu ruislimppu, maito, banaani, jugurtti ja kurkku. Alkusyksystä kaikkea ei tarvitse ostaa, sillä puutarhasta löytyy esimerkiksi salaattia, tomaattia ja herukkapensaita.
Kauppaan lähtiessään Sanelma ottaa kahvipusseista tehdyn ostoskassin, pakkaa mukaan ostoslistan sekä lompakon maksukortteineen ja hakee varastosta pyöräpotkukelkkansa. Reitti kulkee vilkkaan nelostien ali kevyen liikenteen väylää.
”Kelkka jäi omalta äidiltäni perinnöksi ja sillä pääsee hyvin kesät talvet. Kelkan kyydissä ostokset kulkevat helposti, ja onneksi siinä on jarru, jolla voin hiljentää alamäessä.”
Sanelma on pakannut ostoslistan ja lompakon kahvipusseista tehtyyn kassiin. Matka lähikauppaan voi alkaa.
Kuulumiset vaihdetaan aina
Sanelma kaartaa kelkallaan Salen pihaan. Kaupassa on vastassa parikin tuttua myyjää: Anna-Liisa on täydentämässä hedelmätiskiä ja kassalla on Kaija, joka huikkaa iloisen tervehdyksen.
Sanelma punnitsee banaanin ja kurkun ja valitsee hyllystä muhevan ruisleivän.
”Jugurtti on hyvää, sen kanssa voin aina ottaa lääkkeet”, hän tuumaa kylmäkaapin edustalla.
Maito ja jogurtti kuuluvat usein Sanelman ostoslistalle.
Sitten kohti kassaa pienen heräteostoksen kautta: makeishyllyltä mukaan tarttuu rasiallinen suklaamakeisia lastenlapsia varten.
Kassalla Sanni vaihtaa kuulumisia Kaijan ja jonossa seisovien tuttujen kanssa. Nauru on herkässä, ja hän vilauttaa lompakostaan lastenlasten kuvia.
”Joko näytin teille nämä – eikös se ole se maailman nopein liike, kun isovanhempi kaivaa pikkuisten kuvat esille?”
Yhteissumma on tällä kertaa 13,10 euroa, eli lähimaksaminen onnistuu reilusti. Lähimaksuominaisuudella voi maksaa alle 50 euron ostokset. Kaija ilmoittaa summan, ja asiakas vilauttaa vihreää korttiaan maksupäätteen vieressä. Koneen piippaus vahvistaa, että ostos on maksettu.
”Tuosta vain huiskautan, ja aivan sama miten päin kortti on.”
Lähimaksamisen ansiosta asiakkaan ei tarvitse pitää mukanaan isoja summia käteistä, mikä lisää turvallisuutta.
”Kyllä tätä voi suositella kaikille, joilla pää toimii sen verran, että kauppa-asiointi onnistuu. Pieniä ostoksia on helppo tehdä usein, jos kauppa on lähellä.”
Lähimaksamisessa S-Etukortti Visaa käytetään maksupäätteen lähellä. Tunnuslukuja ei yleensä tarvitse näppäillä.
Lähikauppaansa hän puolustaa mielellään.
”Sanon kaikille, että asioikaa omassa kaupassa. Ei se pysy, jos isot ostokset tehdään Kemissä ja kyläkaupasta haetaan vain hiivaa ja tulitikkuja.”
Hän on itsekin ollut aikoinaan töissä Kuivaniemen Osuuskaupassa, joka silloin toimi eri rakennuksessa kylän keskustassa.
”Entisten työkavereiden kanssa pidetään vieläkin yhteyttä”, hän kertoo.
Myyjävuosinaan Sanni pääsi näkemään läheltä kauppa-asioinnin muuttumista, ja nykymeno on tuttua asiakkaan näkövinkkelistä. 1960-luvulla kyläkaupan asiakkailla oli vastakirja, johon ostokset merkittiin. Lasku maksettiin säännöllisesti isompina erinä.
”Meillä oli perheessä neljä poikaa, joten ruokamenot olivat isot. Jos tarvitsin ostoksiin enemmän rahaa, kävin paikallisessa pankissa nostamassa rahaa miehen pankkikirjalla, eikä sitä kukaan ihmetellyt. Kaikki tunsivat toisensa.”
Ostokset ja pankkikortti ovat nyt kassissa. Kaupan pihalla Sanelma sujauttaa vielä rahaa sotaveteraanien keräyslippaaseen, ja kotimatka voi alkaa. Ostokset kulkevat kelkan kyydissä helposti kotiovelle asti.
Sanelman vinkit lähimaksamiseen
- Lähimaksaminen onnistuu helposti aina, kun teet pienempiä, alle 25 euron ostoksia.
- Kun maksat lähimaksulla, ei tarvitse muistella tunnuksia joka kerta.
- Muista että lähimaksamisen ansiosta tarvitset mukaasi vähemmän käteistä rahaa.
- Kysy rohkeasti neuvoa myyjältä lähimaksamiseen ja rahan nostamiseen kassalta, jos tarvitset käteistä. Myyjä auttaa ja neuvoo mielellään.
Lue lisää lähimaksamisesta ja katso videolta miten helposti se käy
Ovatko yhteystietosi ajan tasalla?
Päivitä yhteystietosi S-mobiilissa tai osoitteessa s-käyttäjätili.fi. Samalla voit antaa sähköisen markkinointiluvan ja pysyt ajan tasalla palveluistamme ja asiakasomistajaeduistamme.
Kirjaudu S-käyttäjätilille ja päivitä yhteystiedot:
Asiakasomistajuus-osiossa voit päivittää markkinointiluvat: