Siirry suoraan sisältöön

Sijoittaja, nuku yösi hyvin – 5 vinkkiä

Kun sijoitat, kohdista energiasi omaan toimintaasi, sillä kurssivaihteluille et voi mitään. Sijoitusmenestyksesi määräytyy viidestä asiasta, joista voit vaikuttaa ainoastaan neljään, vinkkaavat sijoitusgurut Unna Lehtipuu ja Vesa Puttonen.

Kaikki sijoittajat ovat samalla viivalla, eikä kukaan osaa ennustaa huomista.”

  1. Opi säästämään säännöllisesti. Ota laskin käteen: millainen summa on 5 % nettotuloistasi? Laita summa menemään automaattisesti säästöön.

    ”Tee säännöllinen säästö- tai sijoitussopimus, jonka mukaan tililtäsi siirtyy automaattisesti rahaa valitsemiisi kohteisiin, kuten sijoitusrahastoon tai osakkeisiin. Säästöä kertyy kuin huomaamatta”, vinkkaa talousvalmentaja Unna Lehtipuu.

    ”Systemaattinen sijoittaminen on parasta”, sanoo myös rahoituksen professori Vesa Puttonen.

    Kun säästät säännöllisesti, hajautat sijoituksia ajallisesti etkä joudu kärsimään hetkellisistä pörssinotkahduksista.
  2. Valitse sijoituskohteesi. Mahdollisuuksia on monia, kuten esimerkiksi yritysten osakkeet, korkoinstrumentit, kiinteistöt ja metsät.

    ”Tärkeintä kohteiden valinnassa on hajauttaminen eli sijoittaminen moneen eri kohteeseen, esimerkiksi usean eri yhtiön osakkeisiin. Osakerahastoissa on tehty hajautus valmiiksi”, Puttonen neuvoo.

    Eri sijoituskohteissa on eri tuotto ja eri riski. Tuotto-odotuksesi ja halusi ottaa riskiä määräävät pitkälle sen, millaisia sijoituskohteita valitset ja miten pörssikurssien jatkuva sahaaminen niihin vaikuttavat.
  3. Ymmärrä sijoittamisen kulut. Kuluja koituu osakkeiden tai rahasto-osuuksien ostosta ja myynnistä, ja lisäksi rahastoissa on prosentuaalinen vuosikulu.

    ”Jos esimerkiksi rahaston vuosikulu on 2 % ja tuotto 4 %, todellinen tuotto on 2 %. Kuluilla on aidosti merkitystä tuoton kannalta, joten ne kannattaa laskea”, Unna Lehtipuu ynnää ja rohkaisee, että sijoittamatta jättäminen tulee kuitenkin yleensä kalliimmaksi kuin sijoittaminen, koska inflaatio syö rahoja tilillä.

    Tunne siis kulut ja laske, mikä on järkevää, mutta älä jätä kulujen takia sijoittamatta. Voit laskea sillekin arvoa, että joku muu hoitaa sijoittamisen, sijoitusten hajauttamisen ja markkinatilanteen seuraamisen puolestasi.
  4. Luota sijoitussuunnitelmaasi. Osakemarkkinoilla tapahtuu liikehdintää, mutta hyvä sijoittaja pitää päänsä kylmänä, eikä ala myydä sijoituksiaan hetken mielijohteesta. Hermostuminen on inhimillistä, jos oma sijoitussäästö alkaa pienentyä kurssien notkahtaessa. Sijoittaminen on kuitenkin pitkäjänteistä puuhaa ja kurssiheilahtelut kuuluvat asiaan.

    ”Kaikki sijoittajat ovat samalla viivalla, eikä kukaan osaa ennustaa huomista. Sijoitukset kuitenkin yleensä tuottavat, ainakin pidemmällä aikavälillä”, Vesa Puttonen toteaa.

    Muista, että voit koska tahansa olla yhteydessä oman pankkisi sijoitusneuvojaan ja kysyä, jos jokin sijoituksissasi mietityttää.
  5. Unohda sijoitusuutisten jatkuva virta. Jatkuva uutisten seuraaminen voi aiheuttaa stressiä ja johtaa hätäisiin päätöksiin.

    ”Sinun käsissäsi ei ole enää se, miten valitsemasi kohteet tuottavat, mitä keskuspankki tekee tai millaisen tuloksen Nokia julkistaa”, Vesa Puttonen korostaa. ”Yrityksiin on valittu johto huolehtimaan siitä, että yritys tuottaisi voittoa. Sinun ei sijoittajana tarvitse nukkua yötäsi huonosti, sillä se on yritysjohdon tehtävä.”

Jutun asiantuntijat: rahoituksen professori Vesa Puttonen ja yrittäjä, talousvalmentaja Unna Lehtipuu.

Ovatko yhteystietosi ajan tasalla?

Päivitä yhteystietosi S-mobiilissa tai osoitteessa s-käyttäjätili.fi. Samalla voit antaa sähköisen markkinointiluvan ja pysyt ajan tasalla palveluistamme ja asiakasomistajaeduistamme.

Kirjaudu S-käyttäjätilille ja päivitä yhteystiedot: 

Päivitä tiedot


Asiakasomistajuus-osiossa voit päivittää markkinointiluvat: 

Päivitä markkinointiluvat