Siirry suoraan sisältöön

Onnin ikioma pankkikortti

Kahdeksanvuotias Onni Päivärinta sai oman pankkikortin. Sen avulla hän voi tehdä omia ostoksiaan ja opetella samalla tärkeää kansalaistaitoa eli mitä raha on.

Onni sai oman S-Etukortti Visa Debit -pankkikortin, jonka avulla hän voi opetella rahankäyttöä.


Onni Päivärinta
on kuin kuka tahansa kahdeksanvuotias poika. Käy koulua, tykkää urheilusta ja tietokonepeleistä. Riihimäen Prismassa hän marssii tietokonepelien luokse, nappaa Play Station -pelin näppeihinsä ja suuntaa kohti kassaa.

Äiti Jenni Päivärinta kävelee perässä. Ihan tavallinen poika Onni ei taida ollakaan. Äitiä ei nimittäin tarvita: kassalla Onni kaivaa hupparinsa taskusta pankkikorttinsa ja maksaa ostoksensa itse.

En minä tiedä, miksi halusin pankkikortin, taisin haluta vain. Kaupassa on kyllä nyt helpompi käydä, kun ei tarvitse kaivella seteleitä ja kolikoita. Tililtä lähtee rahaa juuri se määrä mitä tarvitaankin”, Onni sanoo.

Korttia taisivat alun perin Onnille ehdottaa äiti ja isä, mutta eipä se niin tarkkaa ole.

Odota, kunnes lapsi ymmärtää

Suomessa rahasta puhuminen on hankalaa. Jos ei nyt ihan tabu, niin kiusallista vähintäänkin. Jenni Päivärinnan mielestä se on turhaa. Vain keskustelemalla lapsi oppii mitä raha on, mistä se tulee ja mitä asiat oikeastaan maksavat.

Onni löysi juuri sen Play Station -pelin, jota tuli etsimäänkin. 

 

Pankkikortin hankimme siksi, että Onni oppisi rahankäyttöä. Hän toivoo kovasti pelejä ja erilaisia tavaroita, ja käyttämällä omaa rahaa hän oppii, ettei kaikkea kivaa saa heti. Pitää oppia odottamaan ja säästämään”, Jenni sanoo.

Perhe haki Onnille pankkikorttia S-Pankin asiakaspalvelupisteestä alkuvuodesta. Molemmat vanhemmat olivat allekirjoittamassa hakemusta, ja hakeminen sujui helposti ja nopeasti. Jo aikaisemmin Onnille oli avattu S-Pankkiin oma pankkitili, jotta hän voisi harjoitella päivittäistä rahankäyttöä. Pian pankkikortti ja tunnusluku saapuivat kotiin erillisinä postilähetyksinä.

Tämä hetki tuntui sopivalta, sillä kahdeksanvuotias osaa jo pitää pankkikortistaan huolen. Siinä iässä lapselle alkaa myös kehittyä ymmärrys siitä, että kortin takana pitää olla oikeasti myös rahaa”, Jenni toteaa.

Lapselle rahan arvon ymmärtäminen on kansalaistaito."

Lippis järjestyi äidin rahoituksella

Tähän mennessä Onni on käyttänyt korttiaan muutaman kerran. Matkaan on tarttunut pieni kauko-ohjattava helikopteri, karkkia sekä pop-tähti Robinin keikalta ostettu lippis.

Sen kohdalla tosin meinasi käydä kalpaten.

Huomasin maksaessani, ettei tililläni ollutkaan riittävästi rahaa. Siksi minun piti lainata äidiltä lisää”, Onni kertoo.

Onni on saanut jo jonkin aikaa perjantaisin viikkorahaa omia ostoksiaan varten. Sen äiti tai isä siirtää Onnin tilille S-Pankin mobiilisovelluksella S-mobiilissa.

Yleensä kuitenkin äiti, koska isällä ei ole rahaa. Isä taitaa kuitenkin vain sanoa niin, ettei sen tarvitsisi aina antaa”, Onni epäilee ja virnistää päälle.

Lippalakkia ostaessa S-Pankin mobiilisovellus osoittautui käytännölliseksi. Jenni lupautui lainaamaan, ja raha saatiin siirrettyä Onnin tilille saman tien. Maksu onnistui, ja Onni oli hienoa lippalakkia rikkaampi.

Käytämme S-Pankin verkkopankkia lähes yksinomaan puhelimen S-mobiili-sovelluksella. Sen ja pankkikortin yhdistelmä on juuri viikkorahan maksussa kätevä, sillä kotimme lähellä ei ole pankkiautomaattia”, Jenni sanoo.

Onnin tili- ja korttitiedot näkyvät molempien vanhempien verkkopankissa. Se on Onnille tärkeä apu, sillä alle 12-vuotiaat eivät verkkopankkitunnuksia vielä saa. Siksi Onni tekeekin saldotiedustelut suoraan vanhemmiltaan.

 

Tarvittaessa Onni kysyy äidiltä, että tilillä on varmasti riittävästi rahaa ostosten tekoon.

 

Yleensä kysyn ensin äidiltä, paljonko tilillä on rahaa. Sen jälkeen katson, mitä haluamani tavara maksaa. Sitten lasken päässäni, paljonko tililleni vielä jää rahaa. Se on itse asiassa aika yksinkertaista”, Onni sanoo.

Tunnusluku pitää osata

Onnin pankkikortissa on lähimaksumahdollisuus. Sitä Onni ei kuitenkaan käytä. Ei, koska hän on päättänyt niin.

Tunnusluku pitää ensin osata kunnolla, tai muuten sitä ei osaa silloin, kun sitä tarvitaan.”

 

Maksaminen omalla pankkikortilla sujuu Onnilta jo taitavasti eikä Jenni-äitiä tarvita apuun.

 

Lähimaksulla pienet alle 50 euron ostokset voi maksaa ilman tunnuslukua, mutta välillä maksupääte kysyy tunnuslukua turvallisuussyistä myös pienempien ostosten yhteydessä.

”Kun tunnusluku alkaa sujua, ehkä sitten voin alkaa käyttää lähimaksua”, Onni suunnittelee.

Lapsille sopiva S-Etukortti Visa Debit -pankkikortti on niin sanottu varmentava kortti. Toisin sanoen tilillä pitää olla ostoksen verran rahaa, muuten maksu ei onnistu.

Varmuuden varaksi myös vuorokausikohtaiset nostorajat on perheessä suunniteltu tarkoin, vaikka Onnilla onkin kirkkaana mielessä, että tunnusluku on säilytettävä huolella ja salassa.

Olen painanut sen mieleeni, ihan vain opettelemalla. Minulle nelinumeroiset luvut ovat aika helppoja oppia”, Onni paljastaa.

”Käteiseen verrattuna lapsen kortti on turvallinen. Jos se hukkuu, sen saa kuoletettua ja rahaa voi olla vielä jäljelläkin. Jos taas käteiset menevät, ne menevät”, Jenni sanoo.

Puhu rahasta reilusti ja arkisesti

Päivärinnan perheessä rahasta puhutaan. Ei siksi että elämä pyörisi sen ympärillä, vaan siksi että elämä ei pyöri ilman sitä. Lapselle rahan arvon ymmärtäminen on kansalaistaito.

Raha tulee jostain tehtaalta, rahatehtaalta. Vanhemmat saavat sitä töistä. Raha on kyllä tärkeää, sillä muuten ei voi elää, ei saa ruokaa”, Onni tuumii.

Jennin mielestä rahasta kannattaa puhua perheessä tasaisesti – ei korostaen mutta ei myöskään peitellen. Näin arkipäiväisestä asiasta todella myös tulee arkinen, ja lapsi sitä oppii myös käyttämään.

Meidän perheessämme rahaa ei ole otettu mitenkään erityisesti esille, vaan enemmänkin koetamme käsitellä sitä arkisten asioiden kautta. Tärkeää on mielestäni puhua totuudenmukaisesti ja lapsen ikään sopivasti”, Jenni sanoo.

 

Uuden pelin saaminen tuntuu kivemmalta, kun siihen on säästänyt ihan itse omista viikkorahoista.

Onnin vinkit fiksuun asiointiin

  1. Säilytä pankkikorttia aina huolellisesti. Kun et tarvitse korttia, pidä se kotona lompakossa. Kun lähdet ostoksille, pidä se lompakossa ja mielellään vetoketjullisessa taskussa. Älä esittele korttia muille.
  2. Opettele tunnusluku. Paina tunnusluku mieleesi tarkasti ja harjoittele sen käyttöä. Vaikka lähimaksamisessa tunnuslukua ei tarvita, maksupääte kysyy sitä turvallisuussyistä aina välillä.
  3. Suunnittele, mitä ostat. Sen sijaan että käytät rahasi heti kun saat ne, mieti mitä haluat. Opettele keräämään rahaa esimerkiksi synttäri- ja joululahjoista. Säästämällä voi ostaa jotakin kalliimpaa! 

Näin haet korttia alaikäiselle

    • Lapsen huoltajat voivat yhdessä hakea 7 vuotta täyttäneelle lapselleen S-Etukortti Visa Debit -pankkikortin S-Pankin asiakaspalvelupisteessä.
    • Kortti voidaan liittää rinnakkaiskortiksi vanhemman tiliin tai lapselle voidaan avata S-Pankkiin oma tili.
    • Mikäli toinen vanhemmista ei pääse paikalle, mutta on itse S-Pankin asiakas, hän voi tehdä toiselle vanhemmalle valtuutuksen valtakirjalla.
    • Lapsella täytyy olla kuvallinen henkilöllisyystodistus, jotta hän voi käyttää korttiaan maksamiseen.

Myös alaikäinen voi olla S-Pankin asiakas

S-Etukortti Visa Debit -pankkikortti

Ovatko yhteystietosi ajan tasalla?

Päivitä yhteystietosi S-mobiilissa tai osoitteessa s-käyttäjätili.fi. Samalla voit antaa sähköisen markkinointiluvan ja pysyt ajan tasalla palveluistamme ja asiakasomistajaeduistamme.

Kirjaudu S-käyttäjätilille ja päivitä yhteystiedot: 

Päivitä tiedot


Asiakasomistajuus-osiossa voit päivittää markkinointiluvat: 

Päivitä markkinointiluvat

Katso myös

S-Määräaikaistilin talletusaika päättyy – 3 vaihtoehtoa

S-Tuottotili – turvaa ja joustoa paremmalla korolla

Ensimmäinen oma koti kiikarissa? Lue viisi vinkkiä loppuvuoteen