Siirry suoraan sisältöön

Raha-asiat järjestykseen

Tuntuuko siltä, että palkka katoaa tililtä hetkessä? Omaa rahankäyttöä pystyy selvittämään helposti taloussuunnitelman avulla. 

Jaa:

Pienistä arkisista ostoksista kertyy iso summa: euron pikkuostos päivässä tarkoittaa 365 euroa vuodessa.

Harva seuraa rahankäyttöään riittävästi, ja useista ajatuskin taloussuunnitelman tekemisestä kuulostaa kamalalta. Raha-asioiden suunnittelusta hyötyisi silti jokainen, eikä taloussuunnitelman tekeminen ole itse asiassa vaikeaa. Taulukoiden ja laskukaavojen sijaan kyse on yksinkertaisesti asioiden listaamisesta. Kokosimme selkeät ohjeet, joita voi soveltaa eri elämäntilanteissa. Tämän helpompaa ei talouden hallinta voi olla!

1. Kirjaa menot muistiin

Älä pelästy, menojen kirjaaminen ei ole vaikeaa. Excel-taulukoinnin sijaan voit hyödyntää verkkopankin tarjoamaa laskuria tai älypuhelinsovellusta. Voit myös maksaa kaikki ostoksesi kahden kuukauden ajan pankkikortilla, jolloin menot tallentuvat automaattisesti tiliotteelle, eikä niitä tarvitse erikseen kirjata. Tärkeintä on, että merkitset menosi muistiin sitä mukaa, kun niitä tulee – tai annat sovelluksen tehdä työn puolestasi.

2. Laske kulut yhteen

Varaa hetki aikaa yhteenlaskuun. Tutki tiliotetta ja luokittele kulusi loogisesti, jos älypuhelimen tai verkkopankin sovellus ei ole tehnyt sitä puolestasi: vuokra tai vastike, lainanlyhennykset, ruokakauppa, ravintolat, bensa, vaatteet, harrastukset ja niin edelleen. Älä jätä yhtäkään euroa huomioimatta. Tutki päivittäiset kulut muutaman kuukauden ajalta ja harvinaisemmat menot, kuten lehtitilausmaksut, vakuutukset tai ajoneuvoverot, viimeisen vuoden ajalta.

3. Tutki, mihin raha hupenee

Ihmiset tietävät yleensä melko tarkasti sähkö- ja puhelinlaskunsa suuruuden, mutta harva osaa sanoa, paljonko rahaa kuluu esimerkiksi vaateostoksiin, tupakkaan tai take away -kahveihin. Pienistä arkisista ostoksista kertyy iso summa: euron pikkuostos päivässä tarkoittaa 365 euroa vuodessa. Tutki, paljonko rahaa käytät kuukausittain mihinkin. Saatat yllättyä, miten usein sorrut vaikkapa heräteostoksiin.

4. Tee suunnitelma

Nyt tiedät totuuden rahankäytöstäsi. Jos menoja on liikaa tuloihin nähden, mieti, mistä olet valmis luopumaan. Käytä keräämiäsi tietoja hyödyksi ja avaa itsellesi vähintään kolme pankkitiliä, joiden avulla rahankäyttö helpottuu: yksi tili kiinteille menoille eli laskuille, vuokraan ja lainanlyhennyksiin, yksi tili tulevaisuutta varten ja yksi päivittäiseen kulutukseen, kuten ruokaostoksiin, bensaan tai julkisen liikenteen kuukausilippuun. Ilmoita töihin, että palkka maksetaan jatkossa päivittäiskulujen tilille.

5. Varaa rahaa laskuihin

Palkkapäivänä ensimmäinen askel on siirtää rahaa laskujenmaksutilille. Tee samalla verkkopankissasi automaattiset siirrot vuodeksi eteenpäin, niin sinun ei tarvitse muistaa asiaa erikseen. Varaa pakollisiin menoihin hieman isompi summa kuin mitä olet laskenut kuukaudessa tarvitsevasi. Ylimääräiset kympit toimivat puskurina, jota voit käyttää harvemmin kuin kerran kuukaudessa toistuvien menojen, kuten harrastusten lukuvuosimaksujen, maksamiseen.

6. Siirrä sopiva summa säästötilille

Toinen askel on tallettaa rahaa tulevaisuustilille. Tämäkin kannattaa tehdä palkkapäivänä. Tulevaisuustili voi olla olemassa pahan päivän varalle tai sillä voi olla selkeä tavoite, kuten käsirahan säästäminen asuntoa varten. Nyrkkisääntö on, että säästössä kannattaa olla rahaa vähintään kahden kuukauden nettopalkan verran.

7. Käytä loput

Loput tuloistasi jäävät käyttötilille. Jos ison summan hallitseminen tuntuu hankalalta, voit laskea jäljelle jääneestä summasta itsellesi päiväbudjetin. Ota huomioon, että usein viikonloppuisin ruokaostokset vievät isomman summan kuin arkena. Halutessasi voit myös avata lisää pankkitilejä muita säästöprojekteja, kuten kesälomamatkaa tai uutta televisiota varten.

8. Seuraa tilitietoja

Käy tarkistamassa käyttötilisi saldo aluksi joka päivä, jotta vastaan ei tule yllätyksiä. Ota jälleen tekniikka avuksi: lataa puhelimeesi pankin mobiilisovellus tai pyydä sähköpostiin päivittäinen saldomuistutus, jos pankkisi tarjoaa tällaisen palvelun. Jos olet tuhlannut liikaa, älä luovuta, vaan jatka menojesi seurantaa. Tärkeintä on oppia hallitsemaan omaa rahankäyttöään.

9. Päivitä tilanne

Elämäntilanteet muuttuvat, joten taloussuunnitelmakin kannattaa uusia tasaisin väliajoin ainakin parin vuoden välein. Tai entä jos tekisit taloussuunnitelman laatimisesta perinteen, jonka avulla aloitat jokaisen vuoden puhtaalta pöydältä?

10. Puhu rahasta

Raha-asiat ovat monelle tabu. Harva tietää, miten muut suunnittelevat talouttaan, ja siksi tulojen ja menojen suhteuttaminen voi tuntua hankalalta. Nosta arjen raha-asiat kahvipöytäkeskusteluihin ja puhu avoimesti ruokalaskusi tai sähkölaskusi suuruudesta. Voit saada ystäviltäsi ja työkavereiltasi yllättäviäkin vinkkejä. Älä myöskään pelkää hakeutua asiantuntijan puheille. Omaan pankkiin tai kunnan talous- ja velkaneuvontaan kannattaa ottaa yhteyttä ennen kuin kodin taloustilanne on solmussa.

Tekijä: Solja Virkkunen

Teksti on ilmestynyt alun perin Yhteishyvässä 01/2014

Ovatko yhteystietosi ajan tasalla?

Päivitä yhteystietosi S-mobiilissa tai osoitteessa s-käyttäjätili.fi. Samalla voit antaa sähköisen markkinointiluvan ja pysyt ajan tasalla palveluistamme ja asiakasomistajaeduistamme.

Kirjaudu S-käyttäjätilille ja päivitä yhteystiedot: 

Päivitä tiedot


Asiakasomistajuus-osiossa voit päivittää markkinointiluvat: 

Päivitä markkinointiluvat